Cutremur în România! Seismul a fost resimțit în mai multe orașe din țară. Ce magnitudine a avut
În data de 4 decembrie 2023 s-a înregistrat un cutremur puternic care a fost resimțit de către locuitorii din mai multe zone din țară. Iată ce magnitudine a avut și în jurul căror orașe s-a produs.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 04 Decembrie 2023, 13:06 | Actualizat: Luni, 04 Decembrie 2023, 16:42În România, cutremurele de pământ se produc frecvent datorită riscului seismic major pe care îl are țara. Seismicitatea țării este grupată pe șase zone epicentrale principale printre care se regăsesc: Vrancea, Făgăraș- Câmpulung, Banat, Crișana, Maramureș și Dobrogea de Sud, și pe mai multe zone epicentrale secundare (Galați, Transilvania, Jibou, Târnava, Nord-Vestul Olteniei, Nordul Moldovei și Câmpia Română).
În decursul lunii noimebrie 2023, în România s-au înregistrat mai multe seisme în diferite zone ale țării, iar oamenii, deși sunt obișnuiți, devin din ce în ce mai sceptici cu privire la frecvența și magnitudinea acestora.
Pe aceeași temăCutremur de 4,8 în zona Vrancea
Luni noapte, 4 decembrie 2023, în jurul orei 00:05, în zona seismică Vrancea s-a produs un cutremur cu o magnitudine de 4,8 grade pe scara Richter care a fost resimțit în mai multe zone din țară.
Acesta a avut loc în județul Buzău și s-a produs la o adâncime de 132.5 km conform Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
Pe aceeași temăPrintre principalele orașe în care seismul a fost resimțit sunt: Focșani, Brăila, Galați, Călărași, Slobozia, Constanța, Tulcea, Sibiu, Ploiești, Sfântu- Gheorghe, Brașov, București.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 54km NV de Buzău, 57km V de Focșani, 63km SE de Sfântu-Gheorghe, 68km E de Brașov, 77km NE de Ploiești.
Locuitorii orașelor au povestit pe site-ul Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului cum a fost simțit seismul. Iată câteva declarații:
„S-a simțit foarte clar la parter, în dormitor, trează fiind. Se putea aproxima fără dubiu că a depășit 4 grade. A fost o mișcare neconfundabilă a patului, pe o direcție generală N-S, de două ori. Ni s-a părut curios că în bucătărie soțul nu l-a simțit și nu s-a clătinat corpul de iluminat, care este un reper de confirmare a unui seism pentru noi.” spune o locuitoare din Buzău.
„L-am simțit, a fost pe orizontală... a fost scurt și puternic.. Etajul 4. OK” a mărturisit un locuitor din Galați.
„A fost scurt, dar s-a simțit” a spus un bucureștean.
„S-a simțit destul de bine în zona Tomis III (etaj 4), astfel că m-a trezit din somn” a declarat un locuitor din Constanța.
Pe aceeași temăCu o zi în urmă, tot în județul Buzău a avut loc în data de 3 decembrie 2023 un cutremur cu o magnitudine de 3,2 grade pe scara Richter la ora 12:43 a României.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 54km NV de Buzau, 58km E de Brasov, 59km SE de Sfantu-Gheorghe, 62km N de Ploiesti, 72km V de Focsani, 90km NE de Targoviste.
Pe aceeași temăMotivul pentru care cutremurele apar atât de des în Vrancea
Seismologii consideră faptul că originea cutremurelor din această zonă este în strânsă legătură cu zona de convergență dintre mai multe blocuri tectonice, precum zona Euro-Asiaticăm Africană și Indo-Australiană. În locul în care aceste microplăci tectonice fac contact se generează de cele mai multe ori tensiuni care se resimt la suprafață, și astfel apar seismele atât de dese.
Institutul Național de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Pământului consideră, de asemenea, faptul că „din cauza presiunilor exercitate din mai multe direcţii, se produc ruperi în interiorul respectivului bloc, acestea fiind la originea mişcărilor seismice vrâncene”.
Pe aceeași temăVezi mai multe ştiri de ultimă oră pe obsevatornews.ro