Liderii europeni, noi decizii cu privire la situația Ucrainei. Cum va intra țara în Uniunea Europeană
Liderii europeni condamnă invadarea Ucrainei de către Rusia, însă au concluzionat că nu pot plasa țara pe calea aderării la Uniunea Europeană în procedură de urgență.
Publicat: Vineri, 11 Martie 2022, 14:40 | Actualizat: Vineri, 11 Martie 2022, 16:57În urma discuțiilor de la summit-ul Consiliului European de la Versailles, liderii europeni au stabilit că nu vor putea permite aderarea Ucrainei la UE în regim de urgență, așa cum a cerut Volodimir Zelenski. Liderii europeni „au recunoscut aspirațiile europene și alegerea europeană a Ucrainei”, dar au precizat că nu pot trece peste procedurile normale de aderare, potrivit digi24.
„În așteptarea acestui lucru și fără întârziere, ne vom consolida și mai mult legăturile și ne vom aprofunda parteneriatul pentru a sprijini Ucraina să-și urmeze calea europeană. Ucraina aparține familiei noastre europene”, se arată în declarația oficială publicată după summit-ul Consiliului European de la Versailles.
Mai mulți reprezentanți ai țărilor membre UE, în frunte cu cei ai Olandei spun că nu e nicio modalitate de a scurta procesul de aderare a vreunei țări, nici măcar în cazul Ucrainei, invadată de Rusia.
Premierul Olandei: „Nu există procedură rapidă de aderare la Uniunea Europeană”
Cred că am recunoscut cu toții situația extrem de dificilă în care se află Ucraina. „Nu există procedură rapidă de aderare la Uniunea Europeană”, a spus premierul olandez Mark Rutte
„Nu le putem da impresia cetăţenilor ucraineni că totul se poate produce de pe o zi pe alta”, a spus la rândul său premierul Luxemburgului, Xavier Bettel.
Totodată, liderii europeni au anunțat că vor ajuta Ucraina pe plan umanitar și să ajute la reconstrucția țării, după război.
„Ne angajăm să oferim sprijin pentru reconstrucția unei Ucraine democratice, după ce atacul rusesc va înceta. Suntem hotărâți să creștem și mai mult presiunea asupra Rusiei și Belarusului. Am adoptat sancțiuni semnificative și rămânem pregătiți să acționăm rapid cu alte sancțiuni”, se mai arată în declarație.
La scurt timp după ce a izbucnit războiul, președintele Ucrainei a ceut ca țara să fie primită de urgență în UE.
Războiul dintre Rusia și Ucraina a început în zorii zilei de 24 februarie, iar imagini tulburătoare au fost surprinse încă din primele ore ale războiului.
„Soldații noștri nu luptă doar pentru țara noastră, luptă pentru toată Europa. Pentru toți copiii din Europa. Suntem recunoscători partenerilor că sunt alături de noi, dar scopul nostru e să fim alături de toți europenii și cel mai important, să fim la egalitate. Sunt sigur că asta este corect, sunt sigur că asta am meritat. Sunt sigur că este posibil”, spune președintele Ucrainei.
Occidentul a intensificat în ultimele zile furnizarea de arme către Ucraina, pentru a ajuta țara să se apere împotriva invaziei Rusiei, iar răspunsul Kremlinului nu a întârziat să apară.
Kremlinul a acuzat pe 28 februarie Uniunea Europeană de comportament ostil faţă de Rusia, şi a specificat că furnizarea de arme către Ucraina a fost „periculoasă şi destabilizatoare”.
Citește informații actualizate despre război pe observatornews.ro.