Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoare mare pentru creștini. Ce să faci pentru fericire și noroc
Acoperământul Maicii Domnului este prima sărbătoare religioasă cu cruce roșie din calendarul creștin ortodox al lunii octombrie. Ce trebuie să faci pe 1 octombrie pentru a avea protecție divină și fericire.
Publicat: Vineri, 01 Octombrie 2021, 12:40 | Actualizat: Vineri, 01 Octombrie 2021, 13:11Cunoscută în popor şi sub denumirea de Pocroave, sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului abundă în tradiţii şi obiceiuri populare.
Acoperământul Maicii Domnului este evenimentul pe care îl prazanuieste Biserica spre a aminti că prin nevoință și rugăciune se poate primi ajutorul Maicii Domnului.
Acoperământul Maicii Domnului. Ce este bine să faci în acestă sfântă zi
Sărbătoarea Acoperamantulul Maicii Domnului mai este cunoscută în popor și sub denumirea de Pocroave. Acum se face pregătirea ogoarelor pentru sezonul rece și acoperirea pământului cu brumă. Denumirea populară a Acoperământului Maicii Domnului, „Pocroavele“, este de fapt un cuvânt slavon care înseamnă acoperirea pământului cu brumă sau cu zăpadă.
Se ține post. De Procoave credincioșii țin post, fiindcă astfel sunt feriți de boli, de înec sau de supărări. Astăzi gospodinele își servesc rudele și oaspeții cu plăcinte de post, umplute cu mere sau cu dovleci.
Rugăciune puternică pentru Maica Domnului. În această zi, totșți creștinii să-și plece fruntea și să se roage Maicii Domnului, care le va aduce un acoperământ de lumină și îi va inecuvânta.
Nu se taie părul! Există o credința printre bătrânele de la țara, conform căreia, dacă este tăiat azi, părul rămâne în legătură cu corpul. Din acest motiv nu trebuie aruncat și nici ars, fiindcă poate fi luat de vrăjitoare sau de oamenii răi, care fac diverse farmece.
Fetele se roagă Sfântului Procroavă pentru podoaba capilară deasă. Fetele a căror podoabă capilară nu era prea bogată se rugau în această zi Sfantului Procoavă să le acopere capul cu păr.
Împodobirea fetelor pentru nuntă. În anumite zone se zice că fetele care sunt împodobite astăzi pentru nuntă au parte de o căsnicie lungă și fericită.
Acoperământul Maicii Domnului este sărbătoarea rânduită de Biserică în amintirea arătării Maicii Domnului în biserică din Vlaherne. Scrierile creștine spun că Maica Domnului s-a arătat înaintea poporului, văzduh rugându-se cu lacrimi. Aceasta ține în mâini, deasupra capului, sfântul acoperământ, fiind înconjurată de apostoli și sfinții mucenici.
Rugă la Acoperământul Maicii Domnului
În ziua sărbătorii Acoperământului Maicii Domnului, credincioșii rostesc următoarea rugăciune: „Acoperă-ne pe noi cu Acoperământul tău, Preasfântă Fecioară, în ziua răutăţilor noastre. Acoperă-ne în toate zilele noastre și, mai ales în ziua cea rea, când sufletul de trup se va despărţi, de faţă să ne stai întru ajutor şi să ne acoperi pe noi de duhurile cele rele din văzduh, de sub cer şi din ziua înfricoşătoarei judecăţi. Să ne acoperi pe noi întru ascunsul Acoperământului tău". Amin
Tropar la sărbătoarea Acoperămantului Maicii Domnului
„ Astăzi, poporul cel binecredincios, luminat prăznuim, umbriți fiind prin venirea ta, Maica lui Dumnezeu și căutand către Preacinstită Icoană ta, cu umilintă grăim: acoperă-ne pe noi cu Cinstitul tău Acoperămant și ne scapă de tot răul, rugând pe Fiul tău, Hristos Dumnezeul nostru, să mantuiască sufletele noastre”. Amin
Pe aceeași temăCondac la sărbătoarea Acoperămantului Maicii Domnului
„Fecioară astăzi, înainte stă în Biserică și cu cetele sfinților, nevăzut se roagă lui Dumnezeu, îngerii cu ierarhii se inchină și Apostolii cu proorocii dăntuiesc; că pentru noi roagă Născătoarea de Dumnezeu pe Dumnezeu Cel mai înainte de veci”. Amin
Rugăciunea mamei la Maica Domnului, pentru copiii săi
„Maica lui Dumnezeu! Tămăduieşte rănile sufleteşti şi trupeşti ale copiilor mei (numele), pe care le-am pricinuit prin păcatele mele. Îi încredinţez pe de-a-ntregul Domnului meu Iisus Hristos şi ocrotirii tale cereşti, Preacurată.
Dumnezeule, Ziditorule al tuturor făpturilor! Adăugând milă peste milă, m-ai făcut vrednică să fiu mamă, bunătatea Ta mi-a dăruit copii, şi îndrăznesc să spun că ei sunt copiii Tăi, fiindcă le-ai dat fiinţă, i-ai făcut vii înzestrându-i cu suflet nemuritor, i-ai renăscut prin botez spre viaţa cea potrivită cu voia Ta, i-ai înfiat şi i-ai primit în sânul Bisericii Tale.
Doamne! Păzeşte-i în har până la sfârşitul vieţii lor, învredniceşte-i să se împărtăşească de Tainele legământului Tău, sfinţeşte-i cu adevărul Tău, ca să se sfinţească în ei şi prin ei sfânt numele Tău! Trimite-mi ajutorul Tău haric ca să îi cresc spre slava numelui Tău şi folosul aproapelui! Dă-mi în scopul acesta răbdare şi putere!
Învaţă-mă să sădesc în inima lor rădăcina adevăratei înţelepciuni - frica Ta! Luminează-i cu lumina Înţelepciunii Tale ce cârmuieşte întreaga lume! Să Te iubească din tot sufletul şi din tot cugetul lor, să se lipească de Tine din toată inima şi să tremure de cuvintele Tale toată viața lor! Dăruieşte-mi pricepere să le arăt că viaţa cea adevărată stă în păzirea poruncilor Tale, că osteneala întărită de cucernicie aduce toată viața de aici mulţumire lipsită de tulburare, iar în veşnicie - fericire negrăită". Amin!