De ce nu ar trebui să omori această insectă dacă o vezi în casa sau grădina ta. Avertismentul specialiștilor
Miriapodele pot avea un aspect înfiorător, dar poate doriți să vă gândiți de două ori înainte de a le ucide. Cel puțin asta spun specialiștii care oferă și câteva motive pentru care micile creaturi ar trebui protejate.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 12 Mai 2022, 14:54 | Actualizat: Joi, 12 Mai 2022, 15:42- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Pentru multe persoane, este neplăcut să găsească un miriapod în propria locuință. Cele de casă au, de obicei, 15 picioare și se târăsc cu viteza de 1,3 picioare pe secundă, ceea ce explică de ce este aproape imposibil să prindeți una.
De ce nu e bine să ucizi miriapodele
De regulă, această insectă este ucisă imediat ce e văzută din cauza aspectului său înfiorător. Dar, ca aproape orice altă insectă, miriapodele au un scop în casă. Și da, acesta este unul benefic.
Miriapodele de casă sunt cunoscute pentru că ucid dăunătorii nedoriți care se găsesc în fiecare locuință. Ei omoară gândaci, molii, muște, pești de argint și termite.
Pe aceeași temăAceste insecte folosesc cele două picioare de lângă cap, care a fost modificat pentru a transporta venin, iar celelalte picioare pentru a ”culege” prada.
Metodă poartă numele de tehnică de „lazoare”, în care aceste centipede sar peste prada lor și le înfășoară cu restul picioarelor.
Nu numai că miriapodele ucid insectele nedorite, dar nici nu creează cuiburi sau plase. Sunt considerate vânători activi și caută constant următoarea lor pradă.
De asemenea, miriapodele nu atacă lemnul și nu sunt purtători de boli fatale. Ba mai mult, cele de casă vor doar să vâneze gândacii.
Pe aceeași temăTrucuri pentru a ține miriapodele departe de locuință
Totuși, dacă nu doriți să găsiți miriapode prin locuință, există câteva lucruri pe care le puteți face.
Pentru început, ar trebui să scăpați de insectele pe care miriapodele le consumă. Puteți face acest lucru dacă vă asigurați că nu există umiditate în pereți folosind un dezumidificator sau instalând un ventilator în baie.
De asemenea, indicat este să sigilați orice fisură, astfel încât dăunătorii să nu aibă locuri unde să depună ouă. Un alt lucru care vă va ajuta este să scăpați de rămășițele/resturile care provoacă umiditate.
Pe aceeași temă