Imprimantă în loc de frigider. Carnea viitorului, tot mai aproape de realitate. "Are aspectul și textura unei fripturi tradiționale"
Conform studiilor, în 2050 vom fi în jur de 10 miliarde de oameni și va crește și consumul de carne la nivel mondial.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 06 Martie 2020, 10:40 | Actualizat: Vineri, 06 Martie 2020, 10:47Studiile arată că în 2050 vom fi în jur de 10 miliarde și odată cu oamenii va crește și consumul de carne la nivel mondial. Populația globală este în creștere, astfel industria alimentară trebuie să găsească soluții pe termen lung.Așa a apărut imprimanta de carne.
Inventatorii vor să producă carne pe bază de plante, astfel vor crea un fel de mâncare vegană, dar cu textura și aspectul unei fripturi tradiționale de vită. Cu gustul e mai greu, dar încă se cercetează.
British Museum a achiziţionat un pandantiv din aur vechi de 3.000 de ani
Exercițiu de imaginație - Imaginați-vă un viitor în care cineva poate avea o imprimantă acasă prin care să își creeze propria mâncare.
Vegani sau nu, oamenii au aflat deja și chiar au încercat burgerii fără carne. Sau mai bine zis, burgerii din carne pe bază de plante. O mâncare imposibilă, ar spune unii. Mai aproape de imposibil este însă ce încearcă să facă un start-up din Barcelona. Carne imprimată 3D.
Guiseppe Scionti, forndator Novameat: "Vedem aici versiunea 2.0 a fripturii noastre bazate pe plante. Este făcută cu o imprimantă, astfel încât să putem obține în același timp aspectul și textura unei fripturi tradiționale."
Antreprenorii vor să demonstreze că friptura vegană nu doar că îi poate păcăli pe oameni cu gustul, simțind că mânâncă într-adevăr carne de vită, ci oferă o aprovizionare cu alimente durabilă. Start-up-ul pariază însă foarte mult pe aspectul produsului, care dă impresia unei fripturi reale.
Guiseppe Scionti, forndator Novameat: "Când o rupem, vedeți fibrele, deoarece încercăm să reproducem ceea ce este efectiv în interiorul mușchiului unui animal. Vedem fibrele musculare și apoi le replicăm pe o tehnologie biomatică pe care o numim micro-extrudare."
Și totul este de fapt o pastă din plante, modelată după chipul și asemănarea unei fripturi.
Guiseppe Scionti, forndator Novameat: "Folosim o nouă formulă pe bază de plante, care este compusă din extracte de proteine din mazăre și orez, în jur de 20%, apoi câteva grăsimi din fibră de rapiță și alge, în mare parte."
Imprimanta 3D folosește seringi umplute cu ingrediente pe bază de plante care formează o structură fibroasă asemănătoare cărnii, atunci când este compusă, linie cu linie, pentru a construi forma dorită de bucătar. Tipărirea unei astfel de fripturi durează aproximativ 20 de minute.
Guiseppe Scionti, forndator Novameat: "Următorul pas este să colaborăm cu bucătari de top pentru a crea noi produse care pot fi pe bază de plante, de exemplu, carne de porc. Imaginați-va bacon sau pește pe bază pe plante."
Start-up-ul din Barcelona nu este singurul care a intrat în acest business. Este însă primul care a oferit un produs palpabil și care imită carnea până în cele mai mici detalii.
Compania estimează că tipărirea unui kilogram de friptură costă în prezent aproximativ 30 de dolari, dar estimează că prețul va scădea.
Inventatorii fripturii din plante spun că misiunea lor este să creeze o alternativă la ceea ce numesc ei o producție de animale ineficientă și nesustenabilă, dar și să alimenteze durabil populația în creștere a planetei care consumă tot mai multă carne.
Și alte companii încercă să reducă impactul negativ al producției de carne la nivel global. Start-up-uri precum Impossibile Foods și Beyond Meat au creat carne de burgeri pe bază de plante și le-au integrat cu succes în lanțuri celebre de fast-food.
De asemenea, gigantul agriculturii, Cargill, a anunțat că va lansa la rândul său un astfel de produs, întărind și mai mult concurența pe această nișă. Iar pe altă linie se dezvoltă carnea crescută direct în laborator, din proteine animale.