Antena

Când începe postul Paștelui 2025. Care sunt zilele cu dezlegare la pește

Mai este foarte puțin până credincioșii vor celebra Învierea Domnului. Iată când începe postul Paștelui.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Duminica, 16 Februarie 2025, 06:30 | Actualizat: Miercuri, 12 Februarie 2025, 14:46
Când începe postul Paștelui 2025. Care sunt zilele cu dezlegare la pește Galerie de imagini
Când începe postul Paștelui 2025
Shutterstock

Postul Paștelui este o perioadă de maximă importanță pentru creștin-ortodocși. Aceștia se abțin de la alimente și de acțiuni dăunătoare trupului și sufletului înainte de a sărbători Învierea Domnului.

Pe aceeași temă

Când începe postul Paștelui 2025

Sărbătorile Pascale sunt unele dintre cele mai importante din calendarul creștin-ortodox. Nu doar Învierea Domnului, ci și zilele de post care preced sărbătoarea.

Postul Paștelui în 2025 începe pe data de 3 martie. Creștinii lasă cu o săptămână înainte sec de carne, după care, în data de 2 martie, se lasă sec de brânză. Astfel că, din 3 martie 2025, creștinii renunță complet la alimente din lapte, ouă și carne.

Postul Paștelui durează până pe 19 aprilie 2025, pe 20 aprilie fiind sărbătorită Învierea Domnului. În perioada de post, oamenii ar trebui să se îndrepte spre rugăciune, fapte de milostenie și curățarea trupului.

Pe aceeași temă

Care sunt zilele cu dezlegare la pește în postul Paștelui 2025

În postul mare sunt anumite zile în care credincioșii pot consuma pește. În 2025, este dezlegare la pește cu două ocazii importante. Pe 25 martie, de Buna Vestire, și pe 13 aprilie, în Dumnica Floriilor.

În postul Paștelui 2025, mai sunt câteva zile în care este dezlegare la ouă, brânză și lactate, potrivit unei surse. Este vorba de 1 martie. Dezlegare la ulei și vin este în zilele de 8, 16, 23 și 30 martie, dar și 6 și 12 aprilie.

În postul Paștelui, creștinii sunt îndemnați să se spovedească mai des și să se împărtășească. Totodată, pot participa la slujbele specifice din această perioadă, precum deniile.

Pe aceeași temă
Recomandari A1

„Este bine să participăm la sfintele slujbe, să dăm pomelnice pentru cei iubiți, dar și pentru cei care nu mai sunt printre noi. Postul aduce liniște interioară, pe care, uneori, o putem dobândi greu, dar care, odată atinsă, este extrem de valoroasă.

Pe aceeași temă

Sfinții Părinți au îndemnat întotdeauna credincioșii spre post, milostenie și fapte bune în biserică. Postul trebuie să fie un prilej, un moment bun, pentru părere de rău pentru păcatele pe care, poate, le-am săvârșit, dar și pentru dorința de a ierta ori de a fi iertați.

Trebuie să fie un moment bun pentru iertare, pace, liniște și îmbrățisarea celor dragi”, îndeamnă părintele Gabriel Cazacu.

Whatsapp LinkedIn
postul paștelui paște 2025 zile cu dezlegare la pește postul paștelui 2025 calendar ortodox
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Din 7 aprilie, Insula Iubirii | Spania începe exclusiv în AntenaPLAY! Nu rata testul suprem care pune iubirea la încercare.
Videoclipul zilei
Citește și
Ce conține supa instant de post. Mulți români nu citesc eticheta și se lasă păcăliți
Care sunt alimentele permise pentru consum până la Lăsata Secului. Ce este Săptămâna Albă și de ce...
Ingredientul secret pentru o ciorbă de fasole extrem de gustoasă. Ce trebuie să pui pentru a avea un...
Rețetă de post: prăjitură cu halva. Cum satisfaci nevoia de dulce în postul Paștelui
Video recomandate
Video
Citește și