Antena

Imagini de la pelerinajul Sfintei Cuvioase Parascheva 2024. Credincioșii așteaptă ore bune să se închine la racla cu moaște

Pelerinajul Sfintei Parascheva a devenit un simbol al evlaviei, răbdării și solidarității, fiind unul dintre cele mai emblematice evenimente religioase din România. Acesta a început marți, 8 octombrie 2024, și avem primele imagini.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 08 Octombrie 2024, 17:44 | Actualizat: Marti, 08 Octombrie 2024, 18:09
Galerie de imagini
Pelerinajul Sfintei Parascheva a devenit un simbol al evlaviei, răbdării și solidarității, fiind unul dintre cele mai emblematice evenimente religioase din România. Acesta a început marți, 8 octombrie 2024, și avem primele imagini.
Antena

Pelerinajul Sfintei Parascheva de la Iași este unul dintre cele mai importante și mari evenimente religioase din România, atrăgând anual zeci de mii de credincioși din întreaga țară și chiar din străinătate.

Este dedicat Sfintei Parascheva, cunoscută în tradiția ortodoxă drept „Ocrotitoarea Moldovei”, iar evenimentul are loc în preajma zilei de 14 octombrie, care marchează sărbătoarea sa.

Imagini de la pelerinajul Sfintei Cuvioase Parascheva 2024. Credincioșii așteaptă ore bune să se închine la racla cu moaște

Sfânta Parascheva este una dintre cele mai iubite sfinte din calendarul ortodox românesc. Născută în secolul al XI-lea în Tracia (în prezent teritoriul Bulgariei), Sfânta a fost cunoscută pentru viața sa ascetică și devotamentul față de Dumnezeu. Moaștele ei au ajuns la Iași în anul 1641, în timpul domniei lui Vasile Lupu, și de atunci au fost păstrate în Catedrala Mitropolitană din Iași.

Unde are loc pelerinajul Sf. Cuvioasei Parascheva

Pelerinajul se desfășoară în orașul Iași, la Catedrala Mitropolitană, unde sunt păstrate moaștele Sfintei Parascheva. În fiecare an, în jurul datei de 14 octombrie, credincioșii vin să se închine și să ceară binecuvântare și ajutor de la Sfântă. Pelerinajul începe de obicei cu câteva zile înainte de sărbătoare și poate dura peste o săptămână, cu procesiuni și slujbe zilnice. Anul acesta a început pe 8 octombrie 2024.

Credincioșii se aliniază în cozi lungi pentru a ajunge să se închine la racla cu moaștele Sfintei Parascheva. În unele cazuri, oamenii așteaptă ore sau chiar zile pentru a atinge moaștele, în speranța de a primi ajutor divin, vindecare sau răspuns la rugăciuni. Mulți vin cu flori, lumânări și acatiste, pe care le depun la raclă.

Pe aceeași temă

Ce slujbe au loc la pelerinajul Sf. Parascheva

Sărbătoarea Sfintei Parascheva este marcată de slujbe speciale oficiate de ierarhi și preoți ai Bisericii Ortodoxe Române.

La data de 14 octombrie, are loc Liturghia de sărbătoare, oficiată în aer liber, pentru a permite participarea unui număr cât mai mare de credincioși. În plus, se organizează procesiuni în care racla cu moaștele sfintei este purtată pe străzile orașului.

Acest pelerinaj este considerat nu doar un eveniment religios, ci și unul cultural, având o semnificație deosebită pentru tradițiile și identitatea românească.

Recomandari A1

Credincioșii vin la Iași pentru a căuta vindecare, ajutor în problemele personale, dar și pentru a exprima recunoștință. De asemenea, pelerinajul atrage atenția prin gesturile de solidaritate și sacrificiu, cum ar fi cazurile în care unii oameni fac drumul pe jos din diverse colțuri ale țării pentru a ajunge la Iași.

Pe aceeași temă

Primele imagini de la Pelerinajul Sf. Cuvioasa Parascheva

Primele imagini de la Pelerinajul Sf. Cuvioasa Parascheva au fost postate de Observator, pe pagina de Facebook. Filmarea arată că mulți oameni s-au așezat la cozi pentru a ajunge să se închine la racla cu moaștele sfintei.

În prima zi de pelerinaj, aproximativ 10.000 de persoane sunt la coadă pentru a se închina la moaștele Sfintei Parascheva la Iași.

Până acum, peste 6.000 de pelerini au reușit să ajungă la racla cu moaște, iar numărul total de participanți este estimat să depășească 300.000 pe parcursul evenimentului, care se va desfășura până pe 15 octombrie.

Whatsapp LinkedIn
sfanta cuvioasa parascheva moaste pelerinaj imagini
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Premiera serialului Our Kind of People e în AntenaPLAY. Când un secret din trecutul familiei sale iese la iveală, viața protagonistei Angela Vaughn se schimbă complet. Vezi acum.
Stirile zilei Localurile unde un şniţel este 2 lei, iar supa 1 leu. Acceptă şi comenzi online
Videoclipul zilei
Citește și
Sfânta Cuvioasă Parascheva. Tradiții, obiceiuri și superstiții din bătrâni
Proteste la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva
Pelerinaj după alte reguli, în plină pandemie
Credincioșii se pregătesc pentru ziua cea mare. Cum va fi vremea în timpul pelerinajului la moaştele...
Video recomandate
Video
Citește și
5 zodii care experimentează schimbări majore în relații până pe 13 octombrie 2024. Vezi dacă te numeri printre... Catine.ro
A început Antalya Golden Orange Film Festival. Printre primii câștigători s-a aflat și Aras Bulut Iynemli Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Neînțelegeri între judecătorii CCR care au respins candidatura Dianei Șoșoacă la președinție. Reprezentanta... Libertatea.ro
Ingredientul din dietă care face minuni în organism: Scade cu 60% riscul de cancer dacă este consumat zilnic Ziare.com
Florinel Coman şi Ioana Timofeciuc se cunună religios! Soţia vedetei de la Al Gharafa a anunţat când va avea loc... AntenaSport
Cum arată Anastasia și Natalia, cele două fiice ale cuplului Adelina & Cristi Chivu și ce a dezvăluit soția... Elle
Abia a divorțat de mama copiilor, dar acum vrea să se întoarcă la a doua soție?! Gestul făcut de fotbalistul de... Spynews.ro
Câți bani au strâns la nuntă Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță: Au fost invitați care au chefuit gratis! BZI
Salarii mai mari de la 1 ianuarie 2025! Creșterea va fi de cel puţin 650 de lei BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească HelloTaste.ro
Cum a devenit un român spaima Californiei. Andrei a ajuns să controleze mii de conturi din care a furat toți banii Antena3.ro
Noul logo OpenAI ar fi „șocat și alarmat” angajații. Ce design ar vrea să adopte compania useit
Horoscopul zilei de 8 octombrie 2024. Gemenii trebuie să analizeze oportunitățile. Află ce se întâmplă cu... Catine
Consultant imobiliar: Prețul locuințelor ar putea crește mai rapid decât salariile Wall-Street
Cristina Gheorghiță, fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță, o profesionistă desăvârșită! Cine este și cu ce... Kudika
Zodiile care vor avea un an de vis în 2025. Norocul le surâde, sunt favorizate de univers Playtech
Cum arată și ce face acum fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță, femeia de care s-a îndrăgostit înainte de... Redactia.ro
Cât a cheltuit o turistă din Anglia într-o singură zi în București: "Merită? E România atât de ieftină?" Observator
Ce este herpesul bucal. Care sunt cauzele apariției lui și cum poți să-l previi MediCOOL
Sos de merișoare pentru friptură, cu gust dulce-acrișor HelloTaste
FOTO. Ea e considerată cea mai sexy mamă a unui fotbalist din întreaga lume. La 40 de ani, arată mai bine ca... ProSport
GESTUL neașteptat și plin de afecțiune pe care PRINȚUL William îl face pentru Kate Middleton, după diagnosticul... Gandul
Mario Fresh, primele declarații după despărțirea de Alexia Eram: 'A fost o decizie dificilă pentru amândoi!' CanCan
Recuperarea după naștere. Ce recomandă specialiștii să faci în această perioadă DeParinti
Jisoo de la BLACKPINK s-a vopsit șaten deschis. Cântăreața și-a uimit fanii cu noua ei transformare ZUTV
Google va urmări locația „la fiecare 15 minute”, chiar dacă GPS-ul e dezactivat. Ce utilizatori sunt vizați UseIT
Ce termen de valabilitate au nucile. Unde trebuie să le păstrezi ca să reziste mai mult Hello Taste