Antena

Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului. Ce este autismul virtual

2 aprilie, Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului. Ce este autismul virtual, pericolul la care mulți părinți își expun copiii atunci când îi lasă în grija celor mai ieftine bone: televizor, tablete, smartphone-uri. 

Autor: Mirabela Năstase Publicat: Marti, 02 Aprilie 2019, 08:35 | Actualizat: Marti, 02 Aprilie 2019, 09:38
Galerie de imagini
2 aprilie, Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului. Ce este autismul virtual, pericolul la care mulți părinți își expun copiii atunci când îi lasă în grija celor mai ieftine bone: televizor, tablete, smartphone-uri. 

2 aprilie, Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului. Ce este ”autismul virtual”, pericolul la care mulți părinți își expun copiii atunci când îi lasă în grija celor mai ieftine bone: televizor, tablete, smartphone-uri.

Din decembrie 2007, data de 2 aprilie a devenit Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului. În toată lumea, organizaţiile care promovează cauza persoanelor cu autism desfăşoară acţiuni menite să atragă atenţia asupra problematicii acestei afecţiuni care atinge, conform celor mai recente studii, 1 din 100 de persoane. Autismul reprezintă o prioritate în politicile de sănătate ale statelor lumii.

Autismul. Ce este autismul, simptome, factori de risc și tratament

În secolul vitezei și al tehnologiei se remarcă ”autismul virtual”, o tulburare de dezoltare cauzată în principal de excesul de timp petrecut de copii în fața ecranelor: tv, tablete, telefoane mobile.

Studiile arată că tot mai mulți copii de vârste cuprinse între 0-3 ani petrec îngrijorător de multe ore în fața computerelor: peste 4-5 ore/zi, şi în unele situaţii chiar peste 10 ore/zi, la copiii cu vârsta cuprinsă între 0-2 ani. Psihologii atrag atenția că asupra pericolului la care sunt expuși copiii lăsați în medie peste 5 ore/zi în faţa mediilor virtuale: diagnostice de întârziere în dezvoltarea psiho motrica, întârziere în apariţia şi dezvoltarea limbajului, tulburare de opoziţie şi/sau comportament, şi mai grav de ADHD sau chiar de autism.

S-a descoperit adevăratul motiv pentru care apare autismul! Ce îl provoacă

În România, psihologul Marius Teodor Zamfir, care a avut primul caz de autism anul 2007. A fost primul care a identificat, a observat, a realizat şi publicat primele studii legate de acest fenomen, pe care l-a denumit ”Autism Virtual” și a pus bazele campaniei care urmărește reducerea numărului de copii, cu diagnostic de întârziere în dezvoltarea psihomotrică, întârziere în apariţia şi dezvoltarea limbajului, tulburare de opoziţie şi/sau comportament şi mai grav de ADHD sau chiar de autism, cauzate de vizionarea excesivă (peste 4-5 ore / zi) a programelor TV sau a altor forme de realitate virtuală (mobil, tableta, calculator), în perioada de vârstă 0-3 ani.

Marius Teodor Zamfir, psiholog expert în psihologie clinică şi judiciară, membru în Colegiul Psihologilor din România, preşedinte şi membru fondator al Asociaţiei pentru Sănătate Mintală a Copilului. sursa foto: Facebook

Diferența dintre autismul cunoscut și autismul virtual

Potrivit psihologului Mariua Teodor Zamfir, diferenţa la nivel neurologic dintre cele două tipuri de autism este următoarea:

”Dacă în cazul copiilor cu autism „clasic” afectarea neurologică este gravă şi presupune o distrugere ireversibilă a anumitor zone ale sistemului neurologic, mai precis distrugerea legăturilor dintre neuroni (sinapse, axoni, dendrite), în cazul copiilor cu „autism virtual” este vorba de o nedezvoltare corespunzătoare a sistemului neurologic, datorită lipsei de stimulare psiho-motrică, senzorială, afectivă şi psihosocială. Deci în acest caz nu este vorba de o distrugere a legăturilor neurologice, ci de inexistenţa lor sau de o reformatare a acestor legături, datorită unei stimulări necorespunzătoare. În majoritatea timpului, copilul primeşte doar anumite senzaţii (vizuale sau/şi auditive) provenite dintr-un mediu virtual, neexistând posibilitatea să coreleze aceste senzaţii vizuale şi auditive cu celelalte tipuri de senzaţii; vestibulare, tactile, de miros, de gust, neputând astfel să se dezvolte corespunzător la nivel neurologic”, a explicat acesta, într-un interviu acordat revistasinteza.ro.

Recomandari A1

Se vindecă ”autismul virtual”?

Marius Teodor Zamfir, psiholog expert în psihologie clinică şi judiciară, membru în Colegiul Psihologilor din România, preşedinte şi membru fondator al Asociaţiei pentru Sănătate Mintală a Copilului, afirmă următoarele: ”Da, dar respectând anumite condiţii. În primul rând, o diagnosticare cât mai precoce, sub 2 ani. Cu cât vârsta identificării problemei este mai mică, cu atât problemele dispar mai repede. Condiţia cea mai importantă este eliminarea cauzei – consumul de mediu virtual, după care începerea cât mai urgentă a unui program de recuperare”, a explicat specialistul, potrivit sursei citate.

Autismul virtual, prezent și la adulți

Psihologul Marius Zamfir este de părere că și adulții sunt în pericolul de a dobândi această tulburare.”Orice persoană care petrece excesiv în faţa mediilor virtuale (la un adult vorbim de peste 7-8 ore pe zi), ajunge să se închidă în sine şi să evite contactele sociale. De exemplu, ceea ce am observat eu este că, la majoritatea persoanelor care lucrează în IT şi stau peste 8 ore pe zi în faţa calculatoarelor, se formează un profil diferit, mai puţin sociabil”, a explicat psihologul.

Monitoarele, înlocuite cu lumea cărților

Pentru a combate fenomenul de ”autism virtual”, specialiștii sfătuiesc părinții să le facă cunoștiță copiilor, mai întâi, cu lumea cărților, chiar când aceștia împlinește vârsta de 3-4 luni. Cum?

Aşază copilul comod pe o pernă şi răsfoiţi împreună o cărticică viu colorată, cu animale, copii, jucării. Lasă-l să atingă paginile, chiar dacă le mototoleşte sau le rupe. În felul acesta învaţă, se familiarizează cu cartea, îşi va putea exterioriza supărarea, veselia, plăcerea. Deocamdată, te vei limita la explicaţii scurte şi descrieri simple ale imaginilor, rostind clar cuvintele şi cu răbdare.

După vârsta de 2-3 ani este vremea poveştilor, iar copilul este capabil să asculte şi să fie atent când îi citeşti o poveste în întregime. Primii paşi în lumea fantastică trebuie făcuţi cu ajutorul cărticelelor simple, cu explicaţii şi repetiţii, scurte poezioare sau cântecele, este recomandarea psihologului Oana-Maria Udrea.

Citește și:

Vaccinare și autism. Vaccinul ROR nu cauzează autism, rezultatele celui mai amplu studiu din utimii ani

surse: revistasinteza.ro, cuvantul-ortodox.ro

Whatsapp LinkedIn
marius teodor zamfir 2 aprilie ziua internationala de constientizare a autismului autismul virtual ce este autismul virtual
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e thriller-ul coreean care te va captiva. Când tentațiile și ambiția duc pe un drum fără întoarcere. Vezi primele episoade disponibile.
Stirile zilei Rezultate exit-poll alegeri prezidențiale 2024: Marcel Ciolacu - 24.6%, Elena Lasconi - 18.2%, Călin Georgescu - 16.5%, George Simion - 14%, Nicolae Ciucă - 13%, Mircea Geoană - 5.4%
Videoclipul zilei
Video recomandate
Video
Citește și
5 plante de apartament care sunt ușor de îngrijit. Specialiștii le recomandă pentru persoanele cu un program... Catine.ro
Celebra actriță Cansu Dere vorbește despre rolul ei din noul proiect la care lucrează. În ce producție o pot... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Lista asasinatelor comandate de Putin în străinătate, într-un document desecretizat al informațiilor americane:... Libertatea.ro
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să fie sumbre. „Deficitul ne... Ziare.com
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în... AntenaSport
Fosta soție a lui Ben Affleck, Jennifer Garner, nu mai vrea să aibă de-a face cu cealaltă fostă soție, Jennifer... Elle
Ce este sourdough, “pâinea de bogați”, cum îi spune Dana Budeanu! Ce beneficii are și cum se... Spynews.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!” BZI
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare HelloTaste.ro
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei sale a făcut o descoperire șocantă... Antena3.ro
Cum a reacționat Elon Musk când Mark Cuban a spus că ar cumpăra X. Miliardarul a recunoscut că nu are banii... useit
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Orașul european care ar putea interzice Airbnb până în 2028 Wall-Street
Horoscop pentru mâine: Previziuni astrologice pentru toate zodiile Kudika
Ce amendă riscă românii care pun ghivecele cu flori pe scara blocului. Regulile de care trebuie să ții cont Playtech
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu Redactia.ro
Rezultate exit-poll referendum în Bucureşti. Cum au votat românii la fiecare din cele trei întrebări Observator
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit MediCOOL
De ce e recomandat să adaugi sare în deserturi. Motivul la care nu te-ai gândit HelloTaste
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie ProSport
Marcel Ciolacu: Biletul meu de avion costă cât jumătate din sticla de VIN Petrus pe care au băut-o Ciucă,... Gandul
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan sunt ÎMPREUNĂ! Când a venit el pe furiș, în România: Silviu Prigoană a... CanCan
Cum să devii cea mai bună bunică din lume. Activitățile care te pot apropria de nepoți DeParinti
Ed Sheeran nu și-a dat acordul ca vocea lui să fie inclusă în noua versiune a piesei „Do They Know It’s... ZUTV
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100 UseIT
Sos piri-piri. Ce să pregătești atunci când ai poftă să mănânci picant Hello Taste