Antena

Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului. Ce este autismul virtual

2 aprilie, Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului. Ce este autismul virtual, pericolul la care mulți părinți își expun copiii atunci când îi lasă în grija celor mai ieftine bone: televizor, tablete, smartphone-uri. 

Autor: Mirabela Năstase Publicat: Marti, 02 Aprilie 2019, 08:35 | Actualizat: Marti, 02 Aprilie 2019, 09:38
Galerie de imagini
2 aprilie, Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului. Ce este autismul virtual, pericolul la care mulți părinți își expun copiii atunci când îi lasă în grija celor mai ieftine bone: televizor, tablete, smartphone-uri. 

2 aprilie, Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului. Ce este ”autismul virtual”, pericolul la care mulți părinți își expun copiii atunci când îi lasă în grija celor mai ieftine bone: televizor, tablete, smartphone-uri.

Din decembrie 2007, data de 2 aprilie a devenit Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului. În toată lumea, organizaţiile care promovează cauza persoanelor cu autism desfăşoară acţiuni menite să atragă atenţia asupra problematicii acestei afecţiuni care atinge, conform celor mai recente studii, 1 din 100 de persoane. Autismul reprezintă o prioritate în politicile de sănătate ale statelor lumii.

Autismul. Ce este autismul, simptome, factori de risc și tratament

În secolul vitezei și al tehnologiei se remarcă ”autismul virtual”, o tulburare de dezoltare cauzată în principal de excesul de timp petrecut de copii în fața ecranelor: tv, tablete, telefoane mobile.

Studiile arată că tot mai mulți copii de vârste cuprinse între 0-3 ani petrec îngrijorător de multe ore în fața computerelor: peste 4-5 ore/zi, şi în unele situaţii chiar peste 10 ore/zi, la copiii cu vârsta cuprinsă între 0-2 ani. Psihologii atrag atenția că asupra pericolului la care sunt expuși copiii lăsați în medie peste 5 ore/zi în faţa mediilor virtuale: diagnostice de întârziere în dezvoltarea psiho motrica, întârziere în apariţia şi dezvoltarea limbajului, tulburare de opoziţie şi/sau comportament, şi mai grav de ADHD sau chiar de autism.

S-a descoperit adevăratul motiv pentru care apare autismul! Ce îl provoacă

În România, psihologul Marius Teodor Zamfir, care a avut primul caz de autism anul 2007. A fost primul care a identificat, a observat, a realizat şi publicat primele studii legate de acest fenomen, pe care l-a denumit ”Autism Virtual” și a pus bazele campaniei care urmărește reducerea numărului de copii, cu diagnostic de întârziere în dezvoltarea psihomotrică, întârziere în apariţia şi dezvoltarea limbajului, tulburare de opoziţie şi/sau comportament şi mai grav de ADHD sau chiar de autism, cauzate de vizionarea excesivă (peste 4-5 ore / zi) a programelor TV sau a altor forme de realitate virtuală (mobil, tableta, calculator), în perioada de vârstă 0-3 ani.

Marius Teodor Zamfir, psiholog expert în psihologie clinică şi judiciară, membru în Colegiul Psihologilor din România, preşedinte şi membru fondator al Asociaţiei pentru Sănătate Mintală a Copilului. sursa foto: Facebook

Diferența dintre autismul cunoscut și autismul virtual

Potrivit psihologului Mariua Teodor Zamfir, diferenţa la nivel neurologic dintre cele două tipuri de autism este următoarea:

”Dacă în cazul copiilor cu autism „clasic” afectarea neurologică este gravă şi presupune o distrugere ireversibilă a anumitor zone ale sistemului neurologic, mai precis distrugerea legăturilor dintre neuroni (sinapse, axoni, dendrite), în cazul copiilor cu „autism virtual” este vorba de o nedezvoltare corespunzătoare a sistemului neurologic, datorită lipsei de stimulare psiho-motrică, senzorială, afectivă şi psihosocială. Deci în acest caz nu este vorba de o distrugere a legăturilor neurologice, ci de inexistenţa lor sau de o reformatare a acestor legături, datorită unei stimulări necorespunzătoare. În majoritatea timpului, copilul primeşte doar anumite senzaţii (vizuale sau/şi auditive) provenite dintr-un mediu virtual, neexistând posibilitatea să coreleze aceste senzaţii vizuale şi auditive cu celelalte tipuri de senzaţii; vestibulare, tactile, de miros, de gust, neputând astfel să se dezvolte corespunzător la nivel neurologic”, a explicat acesta, într-un interviu acordat revistasinteza.ro.

Recomandari A1

Se vindecă ”autismul virtual”?

Marius Teodor Zamfir, psiholog expert în psihologie clinică şi judiciară, membru în Colegiul Psihologilor din România, preşedinte şi membru fondator al Asociaţiei pentru Sănătate Mintală a Copilului, afirmă următoarele: ”Da, dar respectând anumite condiţii. În primul rând, o diagnosticare cât mai precoce, sub 2 ani. Cu cât vârsta identificării problemei este mai mică, cu atât problemele dispar mai repede. Condiţia cea mai importantă este eliminarea cauzei – consumul de mediu virtual, după care începerea cât mai urgentă a unui program de recuperare”, a explicat specialistul, potrivit sursei citate.

Autismul virtual, prezent și la adulți

Psihologul Marius Zamfir este de părere că și adulții sunt în pericolul de a dobândi această tulburare.”Orice persoană care petrece excesiv în faţa mediilor virtuale (la un adult vorbim de peste 7-8 ore pe zi), ajunge să se închidă în sine şi să evite contactele sociale. De exemplu, ceea ce am observat eu este că, la majoritatea persoanelor care lucrează în IT şi stau peste 8 ore pe zi în faţa calculatoarelor, se formează un profil diferit, mai puţin sociabil”, a explicat psihologul.

Monitoarele, înlocuite cu lumea cărților

Pentru a combate fenomenul de ”autism virtual”, specialiștii sfătuiesc părinții să le facă cunoștiță copiilor, mai întâi, cu lumea cărților, chiar când aceștia împlinește vârsta de 3-4 luni. Cum?

Aşază copilul comod pe o pernă şi răsfoiţi împreună o cărticică viu colorată, cu animale, copii, jucării. Lasă-l să atingă paginile, chiar dacă le mototoleşte sau le rupe. În felul acesta învaţă, se familiarizează cu cartea, îşi va putea exterioriza supărarea, veselia, plăcerea. Deocamdată, te vei limita la explicaţii scurte şi descrieri simple ale imaginilor, rostind clar cuvintele şi cu răbdare.

După vârsta de 2-3 ani este vremea poveştilor, iar copilul este capabil să asculte şi să fie atent când îi citeşti o poveste în întregime. Primii paşi în lumea fantastică trebuie făcuţi cu ajutorul cărticelelor simple, cu explicaţii şi repetiţii, scurte poezioare sau cântecele, este recomandarea psihologului Oana-Maria Udrea.

Citește și:

Vaccinare și autism. Vaccinul ROR nu cauzează autism, rezultatele celui mai amplu studiu din utimii ani

surse: revistasinteza.ro, cuvantul-ortodox.ro

Whatsapp LinkedIn
marius teodor zamfir 2 aprilie ziua internationala de constientizare a autismului autismul virtual ce este autismul virtual
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Câștigătorii sezonului 10 Mireasa, Mihai și Laura, interviu exclusiv în AntenaPLAY. Vezi acum premiera Mireasa: Confesiuni | Sezonul 6.
Stirile zilei România, traversată de cea mai puternică furtună de iarnă. Rafalele de vânt ating forţa unui uragan, peste 100 de kilometri la oră
Videoclipul zilei
Video recomandate
Video
Citește și
3 zodii au parte de succes pe 26 decembrie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele Catine.ro
Cansu Dere reapare în mediul online mai spectaculoasă ca oricând. A pășit pe covorul roșu alături de Ibrahim... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Șoferiță româncă de TIR filmată când merge în marșarier, virală pe TikTok:„Să nu mai ziceți că, vezi... Libertatea.ro
Când s-a născut cu adevărat Iisus Hristos? Savanții dezvăluie data, care nu a fost 25 decembrie VIDEO Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Loredana Groza, extrem de mândră de fiica ei. Elena Boncea a defilat pe podium la o prezentare de modă. FOTO Elle
Care este relația dintre Marina Dina și tatăl copiilor ei! Vedeta speră să petreacă timp cu cei mici de... Spynews.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă BZI
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Ce condimente se pun în vinul fiert. Sfaturi pentru o aromă desăvârșită HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
Samsung ar renunța la telefoanele pliabile în 2025. De vină ar fi Galaxy Z Fold 6 și Flip 6 useit
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2024. Peștii se gândesc la familia lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Curăță casa de energii negative, la final de an: Ritualul secret al preoteselor, în 5 pași, cu dafin și sare,... Jurnalul
Cum să implementezi eficient tichetul cultural în pachetul de beneficii pentru angajați Kudika
Când se servesc piftia și sarmalele la masa de Crăciun, de fapt. Ora ideală la care trebuie consumate Playtech
Ce trebuie să ai în buzunar în Ajunul Crăciunului pentru a avea noroc și împliniri Redactia.ro
Analist, despre noul Guvern: "Oamenii ăştia nu au înţeles că au primit o palmă la alegeri, iar acum au dat foc... Observator
Cum îți afectează emoțiile sănătatea. Ce efecte are starea ta mintală asupra organismului MediCOOL
Cum să aranjezi un charcuterie board astfel încât să îți impresionezi toți musafirii HelloTaste
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a... ProSport
Câte sarmale trebuie să mâncăm la o masă, de fapt. Care e porția corectă, potrivit nutriționistului Mihaela... Gandul
Singurul mall din București care este deschis și de Crăciun! Program special de sărbători CanCan
Cum să gestionezi vizitele și reuniunile de familie fără stres DeParinti
Kate Cassidy și-a făcut un tatuaj cu aripi de înger în amintirea lui Liam Payne. Fostul membru al trupei One... ZUTV
Cele mai puternice explozii solare din 2024. Fenomenele care au uimit și experții UseIT
Ciocolată caldă în stil italian. Cea mai cremoasă variantă Hello Taste