Cum se manifestă simptomul "degetele Covid-19" și de ce unele persoane pozitive la coronavirus fac această afecțiune
Simptomul “degetele Covid-19” apare la unii pacienți infectați cu coronavirus. Aceștia dezvoltă leziuni asemănătoare degerăturilor la degetele de la picioare și chiar și la mâini. Această complicație asociată bolii ar fi cauzată de modul în care organismul răspunde la virusul din corp.
Publicat: Miercuri, 06 Octombrie 2021, 12:13 | Actualizat: Duminica, 10 Octombrie 2021, 10:58Potrivit unui studiu științific, unele persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2 dezvoltă afecțiunea “degete Covid-19”, care se manifestă în special prin durere și învinețirea degetelor de la picioare și de la mâini, relatează BBC.
Cum se manifestă simptomul "degetele Covid-19"
Potrivit studiului publicat în Jurnalul britanic de Dermatologie, afecțiunea este un efect secundar apărut în urma luptei sistemului imunitar cu virusul SARS-CoV-2. Aceste leziuni care apar la nivelul degetelor de la mâini și de la picioare pot fi dezvoltate de bolnavii de orice vârstă, dar se manifestă în special în rândul copiilor și tinerilor.
Dacă unii nu simt dureri și au parte doar de o colorarea pielii și de mâncărimi, alții se confruntă cu leziuni dureroase și umflături.
Pe aceeași temăDegetele pot deveni roșii și se învinețesc. Anumite persoane pot avea aceste efecte adverse luni întregi, în timp ce alte categorii de persoane se confruntă doar câteva săptămâni sau zile.
Zona afectată poate deveni roșie sau violet. Unele persoane suferă de mâncărimi, iar altele pot face inclusiv puroi. Pacienții afectați nu mai prezintă și alte simptome, cum ar fi pierderea mirosului sau a gustului, tuse sau febră.
Cercetătorii britanici au prezentat cazul unei adolescente de 13 ani din Scoția care a dezvoltat o complicație extrem de gravă. Sofia abia mai putea merge sau purta pantofi, potrivit Observator. Tânăra a povestit că a fost nevoită să folosească un scaun cu rotile pentru a se putea deplasa pe distanțe mai lungi.
Cauza simptomului "degetele Covid-19". De ce anumite persoane sunt afectate și altele nu
Pentru a afla cauza acestui simptom despre care s-a vorbit încă din primăvara anului 2020, cercetătorii au studiat 50 de persoane cu suspiciune de „degete COVID-19” în primăvara anului 2020 și alte 13 persoane cu leziuni similare, care nu au avut boala, întrucât s-au confruntat cu aceste probleme cu mult înainte de începerea pandemiei.
Două părți ale sistemului imunitar ar avea legătură cu această complicație. Una este o proteină antivirală numită interferon de tip 1, iar cealaltă este un anticorp care atacă în mod greșit celulele și țesuturile organismului, nu doar virusul. Sunt implicate și celule care acoperă vasele de sânge mici care alimentează zonele afectate, spun și cercetătorii de la Universitatea din Paris, Franța, potrivit Libertatea.
Medicul Veronique Bataille, consultant dermatolog și purtător de cuvânt al British Skin Foundation, a declarat că afecțiunea a fost observată frecvent în faza incipientă a pandemiei, și mai puțin în valul actual al variantei Delta. Acest lucru s-ar putea datora vaccinului și faptului că oamenii au dezvoltat o anumită imunitate împotriva coronavirusului.