Fructul care se vinde pe bani grei. Un român a dat lovitura în afaceri
Un fermier român are un succes imens în afaceri după ce a cultiva un fruct la mare căutare. Iată despre ce este vorba.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 06 Noiembrie 2024, 14:30 | Actualizat: Miercuri, 06 Noiembrie 2024, 14:33Toamna este un moment critic pentru fermieri. Condițiile meteo, bolile specifice și finanțarea sunt câteva elemente importante pentru o recoltă bogată.
Marius Roman, fondatorul Pepinierelor Roman din județul Călărași, se consideră mai norocos decât mulți alți producători din țară, care au întâmpinat mari dificultăți în acest an.
Pe aceeași temăFructul care se vinde pe bani grei. Un român a dat lovitura în afaceri
Marius Roman a dat lovitura în afaceri, după ce a cultivat gutui pe mai multe hectare. Acesta a dus la vânzare mai bine de 30 de tone de fructe la hectar, conform unei surse. Este o cultură impresionantă, dat fiind faptul că gutuile sunt extrem de sensibile.
Pe aceeași temăBărbatul a acordat o atenție deosebită pomilor de pe plantația sa, îngrijindu-se să aplice un program strict de tratemente fitosanitare. Astfel, a ferit roadele de bacterii periculoase, precum Erwinia amylovora.
„Dacă avem un material sănătos, care trebuie achiziționat de la pepiniere autorizate, material însoțit de pașaport fitosanitar, trebuie să avem grijă să nu ne infestăm pomii cu această bacterie.
Ea se transmite foarte ușor prin vectori, prin insecte, nu vorbim de insectele utile, ci de afide, puricii de frunză, care sunt cei mai puternici vectori care pot transmite boala din alte grădini lăsate de izbeliște, în plantațiile noastre”, a declarat acesta, coform sursei menționate anterior.
Pe aceeași temăMarius Roman a aplicat preventiv tratamente în momente-cheie și în funcție de înflorire sau de potențialul de răspândire al infecțiilor. Astfel că, a aplicat prima dată când au apărut flori și a repetat schema la intervale reglate, protejând în acest mod rodul de bacteriile periculoase.
De asemenea, atunci când au apărut infecții le-a gestionat cu precizie chirurgicală, îndepărtând ramurile afectate și reducând astfel riscul de propagare.
Fermierul român a utilizat soluții pe bază de cupru, de care se știe deja că protejează plantațiile de gutui împotriva infecțiilor bacteriene. Pe timpul verii, acesta a intensificat măsurile de protejare a culturii, atunci fiind și perioada de secetă, care crește vulnerabilitatea pomilor la boli și stres hidric.
Pe aceeași temăPrețul gutuilor pe piață a crescut în ultimul timp, ajungând chiar la 10 sau 12 lei kilogramul, Marius Roman a avut o recoltă bogată și de calitate și a ales să vândă kilogramul de gutui cu 8 lei, chiar la poarta fermei sale. Doritorii, de la simpli cumpărători, până la rețele organizate, au fost atrași de prețul acestuia.