Schimbări uriașe în învățământ! Copiii nu vor mai avea medii semestriale și se schimbă forma de notare. Anunțul lui Sorin Cîmpeanu
Ministrul Învățământului Sorin Cîmpeanu a anunțat luni dimineață care sunt noile măsuri pentru învățământul preuniversitar. Se aduc schimbări majore în școli, astfel că printre deciziile luate se numără renunțarea la teze, la media semestrială și schimbarea formei de notare. Citește mai jos principalele schimbări anunțate!
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 30 Mai 2022, 11:23 | Actualizat: Luni, 30 Mai 2022, 11:47Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că, marţi, Regulamentul de funcţionare a învăţământului preuniversitar va fi publicat marţi în Monitorul Oficial, principalele modificări fiind că se renunţă la mediile semestriale şi la teze, urmând a exista o singură medie generală la finalul anului. Anunțul vine după ce structura anului școlar 2022-2023 s-a schimbat.
Cîmpeanu anunţă că Regulamentul de funcţionare a învăţământului preuniversitar va fi publicat marţi în Monitorul Oficial
”La acest moment este în curs de finalizare întâlnirea Comisiei pentru Dialog Social (...) pentru a se definitiva Regulamentul de organizare şi funcţionare a învăţământului preuniversitar, astfel încât mâine aceste modificări să îmbrace forma unui ordin de ministru şi să fie transmise spre publicare în Monitorul Oficial”, a declarat, luni, ministrul Educaţiei, într-o conferinţă de presă.
Acesta a precizat şi care sunt principalele noutăţi pe care le va aduce anul şcolar viitor: ”Se renunţă la mediile semestriale, se renunţă la obligativitatea susţinerii tezelor. Va fi o singură medie generală la finalul anului şcolar, iar profesorul va avea mult mai multă autonomie în scopul unei evaluări ritmice pe parcursul întregului an şcolar”, potrivit news.ro.
Pe aceeași temăSe renunţă la mediile semestriale şi la teze, urmând a exista o singură medie generală la finalul anului
- "Elevilor le va fi încheiată o singură medie pe tot parcursul anului școlar", a declarat Sorin C]mpeanu, potrivit HotNews.ro
- "Tezele nu vor mai fi obligatorii, urmând să rămână la latitudinea fiecărui profesor cum și câte evaluări va face"
- "În fiecare școală se va înființata o comisie pentru mentorat didactic și formare în cariera didactică"
- "Școlile să folosească doar catalog electronic, care trebuie tipărit și arhivat"
- "Modificarea esențială, deja agreată, este să se renunțe la medii semestriale și la obligativitatea tezelor"
- "Va fi necesară o singură medie la final de an școlar"
- "Profesorul va avea mai multa autonomie, pentru o evaluare ritmică pe tot parcursul anului școlar"
- "Numărul de note va fi egal cu n+3, n fiind numărul săptămânal de ore de la fiecare disciplină. Pentru disciplina care are două ore pe săptămână într-un an școlar vor fi necesare minimum cinci note"
- "Profesorul are totală autonomie în evaluarea ritmică"
- "Vacanța mobilă din luna februarie - 30 de județe au decis să fie în ultima săptămână, 10 au decis să fie în a treia săptămână a lunii, iar București și Suceava au decis ca vacanța să fie în a doua săptămână"
- "Județele care au decis ca vacanța să fie în a treia săptămână a lunii februarie: Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Călărași, Cluj, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Teleorman și Prahova"
- "Ìncepând cu anul școlar 2022-2023, la nivelul sistemului național de învățământ se propune instituirea Programului Național Integrat „Masa Sănătoasă în școli 2022-2027” pentru sprijinirea participării la educație a tuturor copiilor"
- "Programul „Masa sănătoasă în școli” va fi implementat, în parteneriat, de Ministerul Educației si Ministerul Agriculturii, având surse de finanțare asigurate din bugetul național, fonduri externe nerambursabile și rambursabile"
- "Includerea unităților de învățământ preuniversitar în program se va realiza pe baza unor criterii aprobate de Ministerul Educatiei prioritizând școlile cu vulnerabilitate mare și medie din perspectiva abandonului școlar"
- "Pentru Programul Național integrat „Masa sănătoasă în școli 2022-2027” se constituie un grup de lucru la nivelul guvernului (Ministerul Educației, Ministerul Agriculturii, Ministerul Sănătății, Ministerul Finantelor si Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europebe). Se dorește ca masa să fie asigurată folosind produse agroalimentare românești în colaborare cu Ministerul Agriculturii (inclusiv batoane nutritive BIO)."
- "Finanțare Program pentru 5 ani - 1 miliard euro"
- "Începând cu septembrie 2023, Ministerul Educației va introduce în planul de învățământ al disciplinei „Educație pentru viață” și modulul Educație pentru alimentație sănătoasă"
- "Proiectul-pilot “Masa calda” a fost implementat anul acesta în 134 de școli din cele 150 de școli bugetate În 16 scoli/10 județe nu a fost implementat (1 Bacău, 3 Bihor, 2 Bistrița-Nasăud, 2 București, 2 Buzău, 1 Galați, 1 Harghita, 2 Hunedoara, 1 Mureș, 1 Timiş).Motive: licitații blocate, lipsa ofertanți sau lipsa buget local aprobatSituație specială - la Tecuci nu s-a putut derula pentru că nu are bugetul aprobat"
- Câte note și câte teste vor avea elevii: "Orice cadru didactic are libertate deplină pentru o evaluare ritmică, singura condiție e ca numărul de note să fie cel puțin 2+3, n fiind numărul de ore la discplina respectivă. Am lăsat la latitudinea fiecărui cadru didactic. Noi solicităm un număr minim de note"