Antena

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Florii 2023. Ce trebuie să știe credincioșii despre Duminica Floriilor. Ce nu e bine să facă

Duminica Floriilor, care amintește de Intrarea Domnului în Ierusalim, este o sărbătoare foarte importantă pentru creștini. În România, această zi cu semnificație specială este presărată de tradiții, superstiții și obiceiuri.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 06 Aprilie 2023, 15:05 | Actualizat: Duminica, 09 Aprilie 2023, 09:06
Galerie de imagini
Românii respectă tradiții, obiceiuri și superstiții în duminica de Florii
Shutterstock

Anul acesta creștinii ortodocși sărbătoresc Floriile pe 9 aprilie. Această zi este încărcată de obiceiuri și tradiții în România. Cea mai importantă tradiție care se respectă și în prezent în această duminică este sfințirea ramurilor de salcie, care la noi în țară le înlocuiesc pe cele de finic, cu care a fost întâmpinat Mântuitorul în Ierusalim, a doua zi după ce l-a înviat pe Lazăr. În această zi de Florii, la biserică se oficiază o Liturghie diferită față de cea care se ține în zilele obișnuite de duminică, iar preotul sfințește ramurile de salcie.

Duminica Floriilor este cea mai mare sărbătoare din Postul Paștelui. Sărbătoarea amintește de fericita zi în care Iisus a intrat pe un măgar în Ierusalim iar oamenii l-au întâmpinat cu ramuri de finic strigând: “Osana întru Cel de Sus! Bine este cuvântat cel ce vine întru numele Domnului”.

Duminica Floriilor este una dintre cele mai importante sărbători creștine, amintind de singura dată când Iisus a acceptat să fie aclamat ca un împărat. Ziua de Florii marchează, de asemenea, și începutul Săptămânii Patimilor, săptămâna premergătoare Paștelui.

Pe aceeași temă

Tradiții și obiceiuri de Florii. Ce fac românii pe 9 aprilie 2023

Pentru că amintește despre un moment fericit, deși este post, în ziua de Florii este dezlegare la pește, iar acest aliment nu trebuie să lipsească de pe mesele creștinilor.

În această zi de duminică credincioșii merg la biserică cu ramuri de salcie pentru a fi sfințite. Apoi aceștia duc ramurile sfințite acasă și le pun la icoane, pentru a-i feri de boli pe cei care locuiesc în acea casă. De asemenea, unii pun ramurile la ușa de la intrare pentru ca locuința să le fie ferită de rele, iar alții își pun ramurile la mijloc, pentru a fi protejați de dureri. În unele zone, tradiția populară la îndemna pe fetele nemăritate să pună aceste crenguțe de salcie sub pernă, pentru a deveni mai frumoase și a se mărita în acel an. De asemenea, în alte zone, ramurile de salcie sfințite sunt duse la cimitir și așezate pe morminte.

Pe aceeași temă

În duminica de Florii, în unele regiuni, gospodinele coc atâtea pâini câți membri are familia. Pâinile împletite în formă de cruce se dau de pomană. Altă tradiție populară spune că e bine ca fetele să fiarbă, la miezul nopții spre Florii, apă cu bucuioc și să se spele cu ea pe cap pentru a avea păr frumos. Fetele care respectă acest obicei pun apoi apa la rădăcina unui păr înflorit, spunând: “Cât de frumos e părul înflorit, așa de frumoasă să fiu și eu; cum se uită oamenii la un păr înflorit, așa să se uite și la mine!”

În ziua de Florii, în unele zone din țară, oamenii scot în curte hainele și le scutură de rău și de urât, potrivit traditii-superstitii.ro.

Pe aceeași temă

Superstiții în ziua de Florii. C enu trebuie să facă românii pe 9 aprilie 2023

Recomandari A1

Ca superstițiie, se spune că așa cum va fi vremea de Florii așa va fi și de Paște. De asemenea, dacă până în ziua de Florii se aud broaștele, atunci vara va fi frumoasă.

Tradiția populară spune că nu este bine să ne spălăm pe cap în ziua de Florii cu apă normală, ci numai cu apă sfințită, pentru că în caz contrar vom albi curând. De asemenea, se spune că cei care se împărtășesc în ziua de Florii vor avea parte de dorințe îndeplinite.

Pe aceeași temă

Se spune că nu e bine să plantezi pomi de Florii, pentru că aceștia nu vor da roade.

Floriile mai sunt cunoscute ca Duminica Patimilor, Duminica Floriilor, Duminica Stâlpărilor sau Intrarea Domnului în Ierusalim. Românii celebrează anual această sărbătoare importantă și nu uită să țină cont de tradițiile zilei de Florii.

De asemenea, în ziua de Florii sunt sărbătoriți toți creștinii care poartă nume de floare.

Numele de floare sărbătorite în ziua de Florii sunt: Anemona, Brânduşa, Camelia, Codrin, Codrina, Codruţ, Codruţa, Crăiţa, Crenguţa, Crina, Crinu, Crinuţa, Crizantema, Dalia, Delia, Floarea, Flora, Florenţa, Florentin, Florentina, Florica, Florin, Florina, Garofiţa, Gentiana, Gherghina, Iasmin, Iasmina, Iris, Lăcrimioara, Laur, Laura, Laurenţiu, Laurian, Lauriana, Malina, Margareta, Micsunica, Mugurel, Narcis, Narcisa, Panseluţa, Romaniţa, Roza, Rozalia, Trandafira, Violeta, Viorel, Viorela, Viorica, Zambila.

Whatsapp LinkedIn
florii 2023 traditii florii
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Urmărește-l pe David Popovici la Campionatele Europene de Înot | Belgrad 2024 🏊‍♂️ În perioada 17-23 iunie, vezi competiția LIVE în AntenaPLAY
Stirile zilei Cel mai bun restaurant din lume a fost ales. Meniul conţine 30 de feluri de mâncare şi costă 290 de euro
Videoclipul zilei
Citește și
Felicitări de Florii 2023. Cele mai frumoase urări de „La mulți ani!” pentru cei care poartă nume...
Video recomandate
Video
Citește și
Cum poți să folosești cristalele pentru vindecarea spirituală. Sfaturi simple și utile Catine.ro
Jorge Salinas apare în fotografii emoționante alături de prima fiică, Gabriella Cataño. Actorul are mai mulți... Happy Channel
Noi imagini video cu momentul când o avocată din Iași lovește intenționat cu mașina un motociclist. E acuzată... Libertatea.ro
Metroul bucureștean, ruda săracă a marilor rețele europene. Comparația imposibilă cu transportul subteran din... Ziare.com
Momentul crucial care l-a făcut pe Leonard Doroftei să scape de problemele cu alcoolul. „O luasem razna” AntenaSport
PRIMELE IMAGINI cu fiica lui Paris Hilton! Cum arată London, în vârstă de cinci luni. FOTO Elle
Ceaiurile bune pentru infecțiile urinare. Ajută la tratarea simptomelor acasă Spynews.ro
Cristi Borcea vrea al zecelea copil? „Trebuie să ne ocupăm!” BZI
Soția lui Radu Mazăre este însărcinată! Cum a reacționat acesta, la ieșirea din închisoare BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Înghețată de banane cu ciocolată. Desertul perfect în orice anotimp HelloTaste.ro
O "broscuță" cu poveste: RAR a publicat fotografii inedite cu o mașină VW Beetle fabricată în 1963 și adusă... Antena3.ro
„Dezastrul” de securitate Windows AI. De ce e capabilă opțiunea Recall useit
Horoscopul zilei de 5 iunie 2024. Peștii primesc o veste bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Spectacol auto, privighetori și o plimbare pe Dâmbovița: Unde puteți ieși în oraș la finalul acestei săptămâni Wall-Street
Nu implora o femeie să se întoarcă, ci fă în așa fel încât să nu plece! Kudika
Larisa Popa, apariție de SENZAȚIE în costum de baie. Fosta lui Pescobar a încins atmosfera la piscină Playtech
Probleme mari la Banca Transilvania. Nu merg cardurile și aplicațiile. Anunțul de ultimă oră făcut de bancă Redactia.ro
Polonezii s-au enervat pe cireşele româneşti de la ei din pieţe. Producătorii noştri le transmit că s-a... Observator
Primul ajutor în caz de înec cu alimente. Recomandările vitale ale specialiștilor MediCOOL
Tort cu mere caramelizate și frișcă. Trucuri pentru a obține cel mai gustos desert HelloTaste
FOTO. Cât de frumoasă e fiica lui Ilie Năstase și a Amaliei Năstase! Apariția de la Paris cu care a întors... ProSport
Recordul Adrianei Iliescu, la un pas să fie depășit! La ce vârstă înaintată a născut Flavia Gandul
Vești crunte despre prințesa Kate Middleton. Soția Prințului William „nu va mai fi niciodată ca înainte” CanCan
Hemoroizii la bebeluși: cauze, simptome, tratament DeParinti
Fanii NSYNC au realizat abia acum semnificația din spatele numelui trupei de băieți. Grupul a fost înființat în... ZUTV
iPhone 16 ar doborî un record mondial. Ce element inedit ar avea viitorul smartphone Apple UseIT
Mochi, desertul tradițional japonez care a cucerit lumea Hello Taste