Antena

Emil Constantinescu a devenit de nerecunoscut! Cum a apărut fostul președinte al țării la întâlnirea cu regele Charles în România

În vârstă de 83 de ani, Emil Constantinescu i-a luat prin surprindere pe cei aflați la Palatul Cotroceni, dar și pe internauții care au văzut mai multe poze care îl înfățișează pe fostul președinte al României în perioada 1996-2000. Cum arată acum fostul politician?

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Duminica, 04 Iunie 2023, 16:16 | Actualizat: Duminica, 04 Iunie 2023, 17:04
Galerie de imagini
Emil Constantinescu a devenit de nerecunoscut! Cum a apărut fostul președinte al țării la întâlnirea cu regele Charles în România
Profimedia

Anii au trecut, iar vârsta se pare că și-a pus amprenta asupra fostului lider român. Emil Constantinescu s-a retras din politică acum mai bine de două decenii, ieșind destul de rar în spațiul public. Recent, cu ocazia venirii orivate a regelui Charles în România, și-a făcut apariția la locul întâlnirii și fostul președinte român.

Pe aceeași temă

Emil Constantinescu a devenit de nerecunoscut! Cum a apărut fostul președinte al țării la întâlnirea cu regele Charles în România

Prima oprire a regelui Charles al Marii Britanii a fost la Palatul Cotroceni, unde a fost organizată o recepție în onoarea acestuia, scrie Playtech.ro. Acolo, printre invitați, s-a aflat și Emil Constantinescu, care a apărut într-un mod neașteptat, fiind de nerecunoscut. În acest caz, vârsta înaintată și-a spus cuvântul.

Regele Charles a ajuns în România, într-o vizită oficială și privată. Înainte de a merge să se relaxeze la proprietățile din satul Viscri, a trecut și pe la Palatul Cotroceni. Aici, a fost așteptat de Klaus Iohannis și a stat de vorbă și cu alte personalități importante.

Printre numele mari prezente la marele eveniment s-au numărat și Patriarhul Daniel, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, precum și fostul președinte Emil Constantinescu, președintele Curții Constituționale. Emil Constantinescu a strâns mâna cu monarhul britanic și a schimbat și câteva vorbe cu acesta, mai scrie Playtech.

Într-un interviu acordat pentru Antena 3 CNN, fostul șef de stat a avut un discurs inedit, dar mai ales unul înțelept.

„S-a abuzat de expresia: lumea nu va mai fi cum a fost şi după 11 septembrie, şi recent după Covid. Acum este sigur că lumea nu va fi mai cum a fost. Va trebui să renunţăm la temeri precum guvernanţă globală, pentru un timp şi la dezvoltare durabilă şi la orice alte proiecte pentru că acum ceea ce trebuie asigurată este pacea, dar nu o pace oricum.

Omenirea trebuie să intre într-o perioadă de reflecţie profundă, să îşi pună întrebări pe care nu şi le-a pus, dacă mai este posibil să continuăm cu cultura violenţei, dacă este normal să educăm copiii în această cultură a violenţei şi nu trebuie să încheiem un acord pentru o cultură a păcii bazată pe educaţie, de la grădiniţă până la sfârşitul vieţii”, a precizat Emil Constantinescu, potrivit Antena 3 CNN.

Pe aceeași temă

„Nu ştim cum va fi lumea de mâine”. Emil Constantinescu susține că avem nevoie de o viziune pe termen lung

Fostul preşedinte al României Emil Constantinescu, care s-a aflat în aprilie la Timişoara, la deschiderea conferinţei Smart Diaspora a Universităţii de Vest, a afirmat că ne aflăm într-un moment de ruptură a istoriei mondiale şi, după un an de război în Ucraina, este momentul construirii în regim de urgenţă a unei viziuni româneşti în privinţa viitorului ţării noastre, notează News.ro.

Recomandari A1

Constantinescu a amintit perioada 1996-2000 când a funcţionat un guvern academic şi a menţionat că ”după integrarea în NATO şi UE s-a considerat că odată cu garantarea independenţei, integrităţii, suveranităţii de către NATO şi asigurarea unui cadru de dezvoltare economică de către Uniunea Europeană, misiunea istorică a elitelor academice s-a încheiat”.

”Ca o persoană care s-a născut în anul în care a izbucnit Cel De-al Doilea Război Mondial, îmi dau foarte bine seama că ne aflăm într-un moment de ruptură a istoriei mondiale în ultimul secol. Primul a fost ordinea stabilită la sfârşitul Celui De-al Doilea Război Mondial, cel de-al doilea, încetarea Războiului Rece, prăbuşirea URSS şi lărgirea spaţiului libertăţii şi democraţiei în 1989-1991.

Astăzi, la un an după invazia Rusiei în Ucraina, care a marcat întrarea într-un nou război rece mondial, a unui război regional, sângeros şi ameninţării unui război nuclear, nu ştim cum va fi lumea de mâine, ştim doar că nu va mai fi cum a fost. În aceste condiţii, suntem presaţi să construim în regim de urgenţă o viziune românească asupra viitorului ţării noastre, a Europei şi a lumii, în care va trăi generaţia Mileniului III”, a declarat Emil Constantinescu, în debutul discursului său la deschiderea conferinţei Smart Diaspora de la Timişoara.

Fostul şef al statului este de părere că este nevoie de o viziune pe termen lung şi de o strategie naţională coerentă.

”Acum, când lumea se schimbă în mod primejdios, avem nevoie de o viziune pe termen lung şi de o strategie naţională coerentă pe termen mediu. Oricât de bune intenţii ar exista, ele nu pot veni numai de-o parte a mediului de afaceri sau de partea mediului politic. Este momentul asumării responsabilităţii civice de către mediul academic, în faţa unor provocări majore, precum inteligenţa artificială, robotizarea, asigurarea rezervelor de minerale critice şi strategice şi mai ales apărarea valorilor culturale şi morale puse în pericol.

Nu mai este vorba acum de o participare directă în politică şi administraţie pentru că există cadre, ci de realizare prin viziuni şi strategii ca un fundament al programelor guvernamentale. Am intrat la 17 ani în universitate şi cu excepţia a patru ani am lucrat numai în cercetarea ştiinţifică. Ştiu cât de greu e să îţi părăresţi, chiar şi pentru puţin timp munca de cercetare, dar criza actuală, fac un apel celor aflaţi acum la Timişoara, în ţară sau în afara ei, să acţioneze solidar.

Vreau să fiu clar, când vorbesc de un program naţional românesc, îl văd numai în cadrul UE şi NATO. România poate oferi idei şi soluţii UE şi NATO valorificând experienţa Europei Centrale şi de Est din ultimele 3 decenii”, a mai adăugat Emil Constantinescu.

De asemenea, fostul preşedinte al României a subliniat, în finalul discursului său că România nu poate deveni o mare putere militară, dar poate deveni o putere economică.

”România nu poate deveni o mare putere militară, deşi creşterea capacităţii defensive nu poate fi neglijată. România poate deveni o putere economică printr-o inteligenţă, valorificarea resurselor naturale. Dacă vom fi capabili să punem sub culorile României realizările ştiinţifice şi culturale personale ale românilor în cele mai avansate ţări ale lumii, vom putea dovedi că suntem chiar în acest moment o putere ştiinţifică şi culturală pe plan mondial. Faptul că ne aflăm la Timişoara, în acest moment Capitală Europeană a Culturii e un bun prilej de afirmare a unei solidarităţi intelectuale româneşti”, a conchis fostul şef al statului.

Whatsapp LinkedIn
emil constantinescu regele charles
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Maria, Regina României e producția bazată pe fapte reale, cu Roxana Lupu în rolul principal. Urmărește filmul istoric românesc disponibil în AntenaPLAY.
Stirile zilei "N-am văzut de când sunt așa ceva!" Potop cu grindină în Prahova. Mașini înghițite de ape și strat de gheață chiar și de 10 cm, la Vâlcănești
Citește și
Emil Constantinescu, operat de urgență. Fostul președinte are nevoie de aproape două luni de recuperare...
USR propune desfiinţarea Institutului Levantului, condus de Emil Constantinescu. Iulian Bulai: Ajunge cu...
Ultimă oră! Fostul președinte Emil Constantinescu, la spital! Motivul pentru care a apelat la medici
Adevăratul președinte jucător! Cine este Kolinda Kitarovic, șeful de stat care a atras toate privirile...
Video recomandate
Video
Citește și
Mesaje de Paște 2024. Cele mai frumoase urări pentru cei dragi Catine.ro
Afra Saraçoğlu a fost comparată cu Alisa Sezen Sever. Cine este actrița în vârstă de 17 ani Happy Channel
„Sunt două explicaţii mari!” De ce se bucură Piedone de un sprijin atât de mare în rândul alegătorilor? Libertatea.ro
Luptele din spatele ușilor închise: cine se opune planului SUA de a confisca rezerve valutare rusești de 260... Ziare.com
Donație fabuloasă, de 25 de milioane de euro, făcută de Gigi Becali. S-a aflat totul chiar înainte de Paște AntenaSport
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român le-a... Elle
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și... Spynews.ro
Așa prepară Nadia Comăneci sarmalele de Paște! „Așa am învățat de la mama!” BZI
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute HelloTaste.ro
Horoscop 6-12 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Gemenii au numai reuşite, Scorpionii au parte de un nou început Antena3.ro
Ce se întâmplă după ce te lași de fumat. Experții au dezvăluit schimbările care au loc în corp useit
Horoscopul zilei de 5 mai 2024. Taurii trebuie să aibă grijă la prietenii. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
A cumpărat cercei de 13.675 dolari setul cu doar 13 dolari. Nu s-a mulțumit cu o pereche și a comandat două. Cum... Wall-Street
Când îți poți spune povestea fără să plângi, înseamnă că te-ai vindecat Kudika
Moneda de 1 ban care îți poate aduce bani frumoși peste noapte. Caut-o acum prin sertare, sigur o mai ai Playtech
Florin Piersic, transferat la terapie intensivă. Care este starea de sănătate a actorului Redactia.ro
Rezultate LOTO 6/49 sâmbătă 4 mai 2024. Numerele câştigătoare la tragerile speciale loto de Paşte Observator
Ce sunt aftele și cum apar. Specialiștii MediCOOL au oferit cele mai clare răspunsuri MediCOOL
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare HelloTaste
Simona Halep iubește din nou. Cine e bărbatul misterios care i-a luat locul lui Toni Iuruc? ProSport
Cu cât a ajuns să se vândă un miel întreg în piețele din București. Prețul este IREAL! Gandul
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la 10 ani CanCan
Vaccinul HPV e la fel de eficient și pentru fete și pentru băieți. De ce este atât de importantă imunizarea lor DeParinti
Rihanna a vorbit despre avantajele de a fi mamă de băiat: „Pot să fiu oricât de dezinvoltă vreau” ZUTV
Cum găsești iPhone-ul pierdut, chiar dacă e închis. Trucul simplu la care poți apela UseIT
Pastă de ouă fierte. Rețetă de aperitiv rapid și gustos Hello Taste
Ultimele știri
Cursa din Formula 1™ a Marelui Premiu de la Miami a fost pe canalele Antena și în AntenaPLAY! Lando Norris a câştigat
Ediție specială iUmor de Paște, România ești campioană, sezonul 16, 5 mai 2024. Doina Teodoru: „Haina nu face pom, dar omul (...)”
Ediție specială iUmor de Paște, România ești campioană, sezonul 16,5 mai 2024. Romică Țociu și Cornel Palade, înțepături ”subtile”
Ediție specială iUmor de Paște, România ești campioană, sezonul 16, 5 mai 2024. Bucșă revine la iUmor cu un număr senzațional
Ediție specială iUmor de Paște, România ești campioană, sezonul 16,5 mai 2024. Rică Răducanu cucerește audiența cu umorul specific
Ediție specială iUmor de Paște, România ești campioană, sezonul 16, 5 mai 2024. Oana Dragne și caloriile. Delia: „Eu mă regăsesc”
Ediție specială iUmor de Paște, România ești campioană, sezonul 16, 5 mai 2024. Radu Pietreanu, observații fine la un pahar de vin
Horoscop zilnic 6 mai 2024. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Ediție specială iUmor de Paște, România ești campioană, sezonul 16, 5 mai 2024. Iulia Albu și mai excentrică. Ce probleme ridică
Ediție specială iUmor de Paște, România ești campioană, sezonul 16, 5 mai 2024. „BD: La munte și la mare”, varianta modernă
Mai multe