Deși nu este o rețetă complicată, Chef Sorin Bontea are câteva secrete pentru a realiza o ciulama de ciuperci cremoasă și fără cocoloașe. Juratul Chefi la Cuțite pregătește sosul velouté după propria rețetă și reuște în câțiva pași simpli să redea preparatului gustul adevărat al copilăriei.
Ca la orice fel de mâncare tradițional, și pentru această rețetă de ciulama de ciuperci, ingredientele se găsesc în bucătăria oricărei gospodine, dar iată care sunt trucurile folosite de bucătar, pentru un plus de savoare.
Cum pregătești pas cu pas o ciulama de ciuperci ca la bunica, după rețeta lui Chef Sorin Bontea
În primul rând, înainte de a trece la ciulamaua de ciuperci, Chef Sorin Bontea pregătește o supă de legume pe care o folosește la realizarea sosului. Pentru aceasta, aveți nevoie de: ceapă, morcov, țelină, păstârnac, un ardei gras și ciuperci care se fierb împreună cu puțin ulei de floarea soarelui și sare, după gust. Supa va fi ulterior folosită ulterior la ciulama de ciuperci.
La început, chef-ul pune la încins 10 linguri de ulei, apoi adaugă, treptat, cele 8 linguri de făină. Pentru a evita crearea de cocoloașe, acesta omogeniza amestecul folosind un tel, în timp ce ingredientele încă se gătesc, la foc mic.
Supa fierbinte se pune apoi peste ulei și făină, însă, inițial, într-o cantitate foarte mică. După fiecare polonic de supă, Sorin Bontea amestecă rapid până în momentul în care copoziția lui se leagă și devine mai grea.
Acesta este momentul în care poate fi adăugat și restul de conținut lichid pentru că nu mai există riscul ca făina să formeze cocoloașe. Amestecul se lasă apoi să fiarbă, la foc potrivit, amestecând în permanență pentru a nu se lipi.
Ulterior, în sosul velouté se pun la fiert și ciupercile proaspete. Și la acest capitol, Chef Sorin Bontea are un truc pentru o ciulama deschisă la culoare și apetisantă. Juratul Chefi la cuțite recomandă folosirea cupercilor cele mai deschise la culoare, altfel preparatul va avea o nuanță de gri.
Acesta folosește trei feluri de ciuperci: pleurotus și champignon, pentru gust, dar și câteva ciuperci shimeji. El a mai dezvăluit că motivul pentru care nu pune toată supa de la început este că, în timpul fierberii, ciupercile își mai lasă și ele apă, astfel încât abia la final își poate da seama de consistență.
După aproximativ 30 de minute, ciulamaua este gata și poate fi servită caldă, alături de întreaga familie. Dacă ești în căutarea unui alt preparat tradițional, gustos și perfect pentru un prânz în familie, îți oferim și o rețetă de ciorbă de cartofi. Chef-ul s-a inspirat chiar de la străbunica sa pentru acest preparat, perfect și pentru zilele de post.