Aceste batoane cu miere, presărate cu mac sau susan de veți prepara, dorul de copilărie îl veți mai alina!
Ingrediente
- Pentru aluat:
- 500 g făină
- 7 g drojdie uscată
- 50 g zahăr
- 80 ml ulei
- 250 ml lapte cald
- un praf sare
- Pentru uns:
- 100 ml apă
- 1 lingură făină
- susan
- mac
- Pentru sirop:
- 150 ml apă
- 2 linguri miere
Mod de preparare batoane cu miere
Mai întâi aducem ingredientele la temperatura camerei, ca pentru orice aluat.
Cernem făina într-un bol și facem o adâncitură la mijlocul ei, unde adăugăm drojdia și zahărul, care fac echipă bună împreună.
Zahărul ajută drojdia să se dezvolte mai rapid.
Încălzim laptele și turnăm o parte din el peste drojdie și zahăr.
Le amestecăm ușor și le lăsăm câteva minute, 8-10, până când maiaua astfel formată, își dublează volumul.
Adăugăm apoi și restul de lapte cald și uleiul, treptat, amestecând totul cu făina de pe margini.
Frământăm un aluat compact și nelipicios, pe care îl lăsăm aproximativ 25-30 de minute la loc cald, acoperit, până își dublează volumul.
Presărăm apoi sare fină peste el și îl frământăm din nou, așa încât sarea să se dizolve și să se dispună uniform în aluat.
Împărțim aluatul în 8 părți egale, 8 sfere, pe care le mai lăsăm la odihnit 5-6 minute, apoi le întindem în foi subțiri, de lungimea laturii mici a tăvii în care le vom coace, apoi le rulăm, nu foarte strâns și le așezăm în tava tapetată cu hârtie de copt.
Lăsăm cam 2 cm distanță între ele, să aibă loc să se dezvolte.
Le acoperim și le lăsăm la loc cald până își măresc consistent volumul.
Amestecăm 100 ml apă cu o lingură de făină și cu ajutorul unei pensule, ungem batoanele cu acest amestec și presărăm mac, respectiv susan, peste ele.
Coacem batoanele pentru 20-25 minute, în cuptorul preîncălzit, la 160-175 de grade.
Fierbem apa pentru sirop, o lăsăm 2-3 minute să se tempereze și diluăm mierea în ea.
Ungem cu acest sirop, batoanele fierbinți, după ce le scoatem din cuptor.
Le servim atât calde, cât și reci, luate la pachet.
Spor și poftă bună!
Sursa: RețeteMerișor.ro