În ediția 16 a sezonului 9 ”Chefi la cuțite, Claudia Cristescu,în vârstă de 42 de ani, din Brașov a primit trei cuțite pentru o rețetă de halibut în sos de miso cu crochete de orez pentru sushi.
Rețeta care i-a impresionat pe Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu este inspirată după o rețetă din restaurantul celebrului actor Robert De Niro.
Urmăriți mai jos ce ingrediente a folosit concurenta și pașii necesari pentru realizarea unui astfel de preparat interesant.
Rețetă de halibut în sos de miso cu crochete de orez pentru sushi - Ingrediente
- 4 buc. file de cod negru/230 gr fiecare
- 200 ml sake
- 200 ml mirin
- 600 gr pastă miso, albă
- 500 gr zahăr alb
- 100 gr ghimbir
- 200 ml oțet de orez pentru sushi
- 3 linguri sare de mare
- 250 - 300 gr orez pentru sushi
- 200 gr fulgi de cocos
- 20 gr pastă wasabi
- 3 frunze de banane
- 2 plicuri gelatină neindulcita
- 100 ml sos de soia
- ulei de floarea sosarelui
- frunză de kombu
- ghimbir murat Hajikami
Rețetă de halibut în sos de miso cu crochete de orez pentru sushi - Mod de preparare
La asemenea ingrediente interesante, din bucătăria asiatică și modul de preparare este ușor complex, iar preparatul final este absolut delicios.
Preparare crochete de orez
Se spală orezul în 2-3 ape și se lasă la hidratat pentru 20 de minute, în apă cât să fie bine acoperit. Apoi se fierbe pentru 10-12 minute, după care se acoperă și se lasă la odihnit alte 20 de minute. Se amestecă cu oțet dulce de sushi cu kombu.
Cu ajutorul unei folii de plastic si cerga de sushi se asamblează orezul fiert pentru a fi decupat. La mijlocul formei se adaugă cate un punct de wasabi. Apoi se porționează în cuburi care se trec prin fulgi de cocos și se prăjesc pentru câteva minute în puțin ulei. Se folosesc țepuse de bambus pentru aceste crochete de orez.
Preparare pește halibut
Pentru sosul Miso, se amestecă sake, mirin, zahărul si pasta de miso și se aduc la fierbere. Se lasă sosul să se răcească și se pune la marinat peștele pentru 2-3 zile.
Tot cu acest sos miso se va decora farfuria în momentul servirii, dar se fac din el biluțe prin intermediul “bucatariei moleculare”. Adică, se amestecă cu puțină gelatină și se pune în ulei foarte rece.
Procesul de pregătire efectivă a peștelui presupune glazurarea acestuia cu sosul rămas, apoi rumenirea pe ambele părți, la tigaie. După ce se sigilează, se dă la cuptor la 200 grade Celsiu, pentru 10-15 minute.
Preparatul din halibut în sos de miso cu crochete de orez pentru sushi se servește decorat cu ghimbirul marinat și flori comestibile.
Pentru mai multe rețete delicioase, urmăriți emisiunea „Chefi la cuțite” sezonul 9, care este difuzată duminica de la ora 20:00, dar și luni și marți, de la ora 20:30, la Antena 1.