Cristina Mălai, o concurentă în vârstă de 31 de ani și de profesie bucătar șef, i-a impresionat pe cei trei chefi cu o rețetă delicioasă și spectaculoasă de cotlete de miel cu piure de vinete, tapenada de măsline și cartofi dulci.
Pentru gustul preparatului, pentru aspect și complexitate, Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu au apreciat rețeta cu cele trei cuțite.
Urmăriți mai jos ce ingrediente a folosit concurenta și modul de preparare al rețetei care a trimis-o în etapa următoare.
Citește și: Cotlete de miel cu rozmarin și lămâie, preparate la tigaie
Cotlete de miel cu piure de vinete, tapenada de măsline și cartofi dulci - Ingrediente
Pentru preparare cotlete de miel:
- 1 kg cotlete de miel în rack (2 rackuri a cate 4 cotlete )
- sare și piper
- vin alb demisec 750 ml
- 30 gr cimbru proaspăt
- 50 ml ulei de floarea soarelui
Pentru unt aromatizat:
- 200 gr unt cu 82% grăsime
- zeama de la o lămâie
- sare
- 30 gr boia de ardei dulce
- 50 gr coriandru semințe
- 1 legătură de pătrunjel proaspat
- 100 gr frunze de cicoare
Pentru piure de vinete cu tahini:
- 1 kg de vinete
- 200 gr tahini
- 100 ml sos de soia
- 200 gr miere
- 300 gr usturoi
- sare
- 30 ml ulei de floarea soarelui
Pentru tapenada de măsline:
- 500 gr măsline kalamata
- 100 gr capere
- 80 gr file anșoa
- 30 gr rozmarin proaspăt
- uei de măsline
Pentru garnitura de cartofi dulci:
- 1 kg cartofi dulci
- sare și piper
- ardei iute uscat
- 300 gr ceapă roșie
- 300 gr roșii cuburi în sos
- ulei de floarea soarelui
- 15 gr chimion pudră
Rețetă de Cotlete de miel cu piure de vinete, tapenada de măsline și cartofi dulci - Mod de preparare
Preparare cotlete de berbecuț
Se condimentează rackurile de cotletele cu sare și piper și se trag la tigaia încinsă cu ulei de floarea soarelui. în ulei se adaugă și 5-6 căței de usturoi pentru aromă. Când sunt rumenite pe toate părțile se sting cu vin alb, se adaugă cimbrul proaspăt și se dau la cuptor pentru 25 de minute la 180 de grade.
Preparare piure de vinete
Vinetele se coc pe flacara aragazului timp de 15 minute. Se curăță și se scurg bine, apoi se blendează împreună cu usturoi, zeamă de lămâie, tahini, sos de soia, ulei de floarea soarelui și miere. Piureul obținut se pune într-un recipient la rece.
Preparare tapenada de măsline
Măslinele kalamata se blendează cu zeamă de lămâie, coajă de lămâie, rozmarin proaspăt, ulei de măsline, usturoi, câteva capere și cateva fileuri de anșoa. se va obține o pastă omogenă și consistentă.
Preparare unt aromatizat
În oala sosieră se topește untul până la clarificare, apoi se stinge cu sare și zeamă de lămâie. Frunzele de cicoare și restul ingredientelor se pisează și se vor adăuga în untul topit.
Preparare garnitură de cartofi dulci
Cartofii se spală și se toacă cuburi, apoi se pun în baie de ulei, asezonați cu sare și piper. Separat pe prepară un sos din ceapa călită în ulei cu roșii și condimente. Cartofii se vor amesteca cu acest sos și pătrunjel verde tocat mărunt.
Când cotletele de miel se scot din cuptor, se lasă la odihnit 10 minute, dupa care se porționeaza și se montează pe farfurie alături de celelalte preparate.
Fiecare familie are rețetele sale, iar leușteanul este una dintre verdețurile folosite pe teritoriul țării noastre cu precădere în ciorbele tradiționale. Îți recomandăm o rețetă de ciorbă de miel cu borș și leuștean, care să îți încânte papilele gustative.
Chefi la cuțite, 30 martie 2021. Piciorușe de copănele crispy sau Copănele false de pui cu mujdei, rețetă gătită de Ayli...