Ingrediente
- • cod negru cu piele file (fara oase)- 1kg
- • unt – 1 kg
- • otet- 200 ml
- • ulei floarea soarelui- 300 ml
- • sare- 200 gr
- • piper -200 gr
- • ouă- 10 buc
- • vin alb- 200 ml
- • tarhon prospat- 30 gr
- • telina rădăcina- 1200 kg
- • cartofi- 1 kg
- • sparanghel proaspat- 1/2 kg
- • somon afumat feliat- 300 gr
- • chives proaspat- 60g
- • ridichi- 200 gr
- • gheata- 1kg
Mod de preparare
1. Se curata telina și cartofii, se spala și se pun la fiert cu puțina sare.
2. Se portioneaza codul, se prajeste într-o tigaie cu puțin ulei, apoi se introduce in cuptor timp de 15 – 20 minute, la o temperatura de 200 grade.
3. Urmeaza sosul bernez. Se pregateste o compozitie din aproximativ 100 ml de vin și 100 ml otet, sare, piper, apoi se reduce pe foc. Acesta reductie se toarna peste galbenusurile mixate bine in prealabil, compozitia rezultata fiind un sos cremos, peste care se adauga tarhonul proaspat maruntit.
4. În momentul în care telina și cartofii sunt fierte, se paseaza, se adauga unt și chives, după care se aranjeaza in forma, pentru aspect.
5. Sparanghelul se opareste in apa clocotita, timp de 3 min, dupa care se introduce in gheata. Apoi se trage in unt si se ruleaza in felii de somon afumat.
6. Se monteaza preparatul pe farfurie.
Tigaia recomandata pentru prepararea retetei este: