Antena Căutare

Cum faci vișinată tradițională. Rețetă plină de savoare, la tine acasă

Iată cum se pregătește vișinata tradițională. Rețetă simplă și aromată a licorii pe care o servesc majoritatea românilor. Vișinata se prepară la începutul verii, se păstrează la damigeană și la sticlă

Iată cum se pregătește vișinata tradițională. Rețetă simplă și aromată a licorii pe care o servesc majoritatea românilor. Vișinata se prepară la începutul verii, se păstrează la damigeană și la sticlă

Vișinata este o băutură de casă dintre cele mai populare, dar și una dintre cele mai ușor de preparat. Băutura reprezintă un macerat alcoolic, pe bază de fructe și zahăr. Iată o rețetă tradițională simplă care te va ajuta să obții o vișinată de care să te bucuri împreună cu prietenii tăi.

Vișinată tradițională – Ingrediente

-3 kg vișine coapte cu sâmburi

Articolul continuă după reclamă

-2 kg zahăr sau miere după gust

-2 l alcool dublu rafinat (87 sau 96 grade) sau vodka

Dacă vrei să produci un volum mai mic sau mai mare de vișinată, ar fi bine să respecți proporțiile 0,5:1:0,5 , 1:2,5:0,5 , sau 1,5:5:1,5 , unde prima cifră este cantitatea de zahăr (în kilograme), a doua, cea de vișine, iar ultima este cantitatea de alcool (în litri).

Vișinată tradițională – Mod de preparare

Având în vedere că vișinele se coc pe la mijlocul lui iunie, pentru o vișinată cu un gust și o textură perfectă trebuie să le cumperi sau să le culegi la sfârșitul lunii pentru ca acestea să fie mult mai coapte.

Începi prin a curăța fructele de frunze și să tai codițele. Spală vișinele cu atenție pentru a scăpa de ultimele impurități. După spălare, așează un strat de fructe în damigeană și apoi un strat de zahăr. Repeți acești pași până când vasul e acoperit în proporție de 75%. Cel mai important detaliu este ca primul strat din vas să nu fie cel de zahăr.

Acoperă damigeana cu un tifon pentru a lăsa fructele să “respire”, dar și pentru a împiedica intrare insectelor. Ai grijă ca de două ori pe zi să amesteci ingredientele cu ajutorul unei linguri de lemn (evită lingura de metal pentru că va afecta gustul produsului final).

Vișinele trebuie lăsate la soare pentru cel puțin 10 zile. Pentru o vișinată ca la carte, asigură-te că temperatura este cuprinsă între 18 și 28 grade Celsius. Temperatura prea ridicată (peste 30 grade Celsius) duce la descompunerea mult mai rapidă a zahărului și la barbotarea dioxidului de carbon. Astfel și procesul de macerare de mai târziu este accelerat. Fii sigur că îi acorzi vișinatei tihna de care are nevoie pentru a se “desfășura” în voie.

După 10 zile, fructele și-au lăsat suc, iar zahărul s-a dizolvat. Acum trebuie să adaugi alcoolul. Toarnă alcoolul peste fructe și zahăr și pune un dop de plută. Apoi damigeana trebuie să stea la loc umbros, uscat și întunecat pentru nouă săptămâni pentru ca fructele să se macereze. După cele nouă săptămâni, vișinata trebuie strecurată și pusă în sticle. Încearcă să eviți bidoanele din plastic, pentru că băutura va lua miros de la acestea.

Citește și :

Dulceață de trandafiri. Secretele dintr-o rețetă veche de peste 100 de ani

Sirop de trandafir. Rețetă ușor de preparat în casă

Sursă foto: madein.md

Lapte de pasăre. 6 pași simpli pentru cea mai bună rețetă a copilăriei... Rețetă de pandișpan cu căpșune. Desert simplu și delicios, de sezon...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Un 2025 de excepție! Vezi acum
Video recomandate
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade Miercuri, 15.01.2025, 08:39
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x