O rețetă simplă, ușor de făcut atunci când nu ai timp să stai mult timp în bucătărie. Se face rapid, fără prea mari bătăi de cap.
Ingrediente
- Pentru foi:
- 2 ouă
- 4 linguri cu vârf, zahăr
- 4 linguri cu vârf, iaurt
- 6 linguri ulei de măsline
- 150 ml lapte
- 2 linguri cacao
- 50 g ciocolată amăruie
- 2 lingurițe esența de ciocolată
- 1 kg făină
- 1 plic praf de copt
- 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
- Pentru cremă:
- 850 g brânză de vaci, proaspătă
- 150 g brânză telemea sărată
- 6 linguri zahăr
- 50 g stafide
- 50 g merișoare
- 50 g nucă de cocos
- 3 ouă
- 3 plicuri zahăr vanilat
- coajă și zeamă de la o lămâie
- un praf sare
- 50 g ciocolată amăruie
- zahăr pudra, pentru ornat
Mod de preparare
Pentru aluat, frecăm ouăle cu puțină sare și zahărul până se spumează.
Încălzim laptele și diluăm în el cacaua și ciocolata, apoi se lasă să se răcească.
Peste ouăle spumate, adăugăm uleiul, apoi iaurtul și imediat praful de copt și bicarbonatul, care se vor desface rapid în aciditatea iaurtului.
Adăugăm amestecul de cacao, ciocolată și lapte și încorporăm treptat făina.
Vom obține un aluat nu foarte ferm și ușor lipicios.
Îl acoperim cu o folie și îl dăm la rece 30 de minute.
Pentru cremă, amestecăm brânza dulce cu telemeaua dată pe răzătoare și avem grijă să lăsăm și cuburi mai mari de telemea, ca să se simtă în cremă când vom mânca.
Adăugăm gălbenușurile separate de albușuri, 3 linguri de zahăr, nucă de cocos, apoi merișoarele și stafidele, doar spălate, nehidratate că se vor hidrată pe parcurs.
Adăugăm coaja de lămâie și esența și omogenizăm bine amestecul.
Albușurile le mixăm cu un praf de sare până se spumează, apoi adăugăm, treptat, zahărul și zeama de lămâie, dar și zahărul vanilat și le mixam până obținem o bezea fermă.
Le incorporam ușor în crema de brânză, așa încât să obținem o cremă ușor aerată.
Împărțim aluatul în două părți pe care le întindem cu sucitorul.
Lăsăm ceva mai mult aluat la foaia de la bază.
Așezam prima foaie în tava tapetata cu hârtie de copt, apoi întindem jumătate din crema de brânză peste ea și radem deasupra ciocolată.
Întindem peste ciocolata rasă restul de cremă, dar cu mare grijă ca să nu deranjam stratul de ciocolată.
Așezam crema din loc în loc, cu o lingură, apoi cu o spatulă de tort, umezită, întindem crema pe toată suprafața prăjiturii.
Deasupra așezam și cea de-a doua foaie de aluat și coacem prăjitura pentru 40-45 de minute, la 180 de grade.
Lăsăm prăjitura să se răcească, apoi o porționăm și o pudrăm cu zahăr.
Sursa: Rețetemerișor.ro