Vladutz, bucătarul de la Neatza, prepară o reţetă perfectă pentru post Hummus oriental.
- 500 gr naut uscat
- ulei de masline
- 2 lg pasta de susan (tahini)
- 1-2 lamai
- 1 capatana usturoi
- 2-3 vinete
- 50 gr nuci pecan
- 200 gr rosii cherry
- 1 leg patrunjel verde
- pasta de ardei iute (boia iute)
- sare
Nautul se tine in apa, la hidratat, cateva ore, (preferabil peste noapte). Se scurge, se pune in apa curata, cu sare si un praf de bicarbonat, apoi se pune la fiert. Se scurge din nou, se pune intr-un blender, impreuna cu 50 – 60 ml ulei de masline si se paseaza fin si se lasa la temperat.
Usturoiul se piseaza marunt, se freaca cu un mojar, se adauga putina zeama de lamaie si ulei de masline.
Nautul pasat se amesteca cu doua linguri de pasta de susan, pasta de usturoi, suc de lamaie si se potriveste gustul cu sare, daca mai e cazul.
Separat, vinetele se spala si se curata de cotoare, apoi se taie felii de 2 cm. Se condimenteaza cu sare, putina pasta de usturoi diluata usor cu putina apa sau ulei de masline si se dau la cuptor, sa se patrunda si sa se rumeneasca frumos sau se pot praji intr-o tigaie de teflon.
Pasta de naut se asaza intr-o farfurie, se orneaza cu putina pasta de ardei sau boia, patrunjel verde tocat marunt, nuci pecan pentru un gust crocant si se bordureaza cu felii de vinete coapte, rosii cherry. Tot pentru decor, se pot pastra cateva boabe intregi de naut.
Un preparat foarte gustos, usor si ideal pentru zilele de post!
Vezi VIDEO cu rețeta, pas cu pas, AICI!
Nota: daca doriti, se poate suplimenta cantitatea de pasta de susan in functie de gustul fiecaruia.