Ingrediente
- 300 ml apă
- 50 ml ulei de măsline
- 25 gr drojdie proaspătă
- 50-75 g zahăr
- 1 linguriță sare
- 2 plicuri zahăr vanilat
- 2 lingurițe esență de vanilie
- coajă rasă de lămâie
- aproximativ 750 gr făină
- In plus:
- ulei pentru prăjit
- zahăr pudra cu aromă de vanilie pentru ornat
Mod de preparare
Dacă poftiți la gogoși și vă gândiți că sunt greu de făcut, sau sunt costisitoare și mai necesită și mult timp, iată cea mai simpla rețetă pe care o puteți prepara. Și este de post.
Lichefiem drojdia frecând-o cu o lingură de zahăr, adăugăm puțină apă caldă ți puțină făină și omogenizăm..
Aceasta este maiaua care se lasă la crescut 10-15 minute.
Cernem făina intr-un bol și facem o adâncitură la mijlocul acesteia.
Încălzim apa și dizolvam in ea sarea și restul de zahăr.
Când maiaua a crescut suficient, o răsturnăm în adâncitura din făină, adăugăm și uleiul și treptat, apa caldă și amestecăm adăugând făina de pe margini.
Adăugăm esența, zahărul vanilat și coaja rasă de lămâie și frământăm un aluat ferm pe care î lăsăm la crescut maxim 30 de minute.
Îl intindem apoi într-o foaie mai groasă și cu un pahar, decupăm rondele.
Lăsăm rondelele la crescut, până își dublează volumul, cam 10 minute apoi le prăjim în baie de ulei încins, intorcându-le de pe o parte pe cealaltă.
Le scoatem pe prosoape de hârtie absorbante, le lăsăm să se tempereze, apoi le pudrăm cu zahăr.
Le savurăm ușor calde, alături de un ceai, o cafea, sau un iaurt bun.
Salata primaverii... Mic dejun rapid gustos și sățios...