Shakshuka (sau Shakshoka, Shakshouka, este un preparat popular, servit la mic dejun în Israel inspirat din bucatăriile nord-africane și evreiești.
Se prepară din ouă poșate într-un sos picant de roșii.
Ingrediente
- 4 ouă
- 2 roșii mari, coapte
- 1 ardei gras, roșu
- 1 ardei iute, roșu
- 1 ceapă galbenă, mare
- 1 linguriță zahăr
- 1 lingură ulei de măsline
- 120 ml apă
- sare
- piper, proaspăt măcinat
- puțin chimen
- boia de ardei dulce și iute
- puțin busuioc uscat
- 1 foaie de dafin
- 1 cățel de usturoi
Mod de preparare Ouă în sos picant de roșii - Shakshuka
Într-o tigaie cu pereți înalți, unsă cu puțin ulei, se rumenește chimenul puțin, pentru a-și intensifica aroma.
Se adaugă ceapa tocată solzișori și se amestecă până se pătrunde puțin, apoi se adaugă zahărul, pentru a se carameliza ceapa, ușor.
Urmează ardeiul gras, tocat în cuburi, sau julien, iar după el, roșiile tocate în cuburi.
Se completează cu apă și ulei și se lasă să fiarbă până scad și se pasează, acoperite cu capac.
Usturoiul se dă pe răzătoare și se adaugă în sos, când acesta s-a redus suficient.
Se mai adaugă, în funcție de gust, câteva rondele de ardei iute.
Se adaugă și sare și condimentele, tot după gust, apoi se poșează ouăle, în sosul deja îngroșat și aromat și se lasă până acestea se gătesc, așa încât să rămână gălbenușul moale.
Să vă fie de folos!
Paste penne cu sos de roșii, vinete și capere. Un preparat rapid și ușor și pe placul tuturor!... Rulouri din foietaj cu cașcaval și bacon afumat. Un aperitiv ușor de preparat și de mare efect!...