Deosebită și foarte aromată, această Prăjitură delicioasă cu multe prune și topping de caramel, va încânta, cu siguranță, papilele gustative ale celor care o vor savura!
Din categoria deserturilor cu prune puteți încerca și această Budincă de tapioca cu prune în sos caramel, sau aceste delicioase Găluște cu prune.
Ingrediente pentru Prăjitură delicioasă cu multe prune și topping de caramel
- Pentru blat:
- 6 ouă
- 8 linguri zahăr
- 1 vârf cuțit sare
- 6 linguri făină
- 1 linguriță esență de vanilie
- 500 g prune
- 1/2 linguriță scorțișoară
- Pentru cremă:
- 6 gălbenușuri
- 120 g zahăr
- 1 l lapte
- 30 g amidon
- coajă rasă și zeamă de la 1/2 lămâie
- 1 linguriță esență de rom
- 1 baton de scorțișoară
- 1 vârf cuțit sare
- 500 g prune
- 1/2 linguriță scorțișoară
- Pentru topping de caramel:
- 150 g zahăr
- 200 g smântână
- 50 g unt
Mod de preparare Prăjitură delicioasă cu multe prune și topping de caramel
Pentru prepararea blatului, se spală bine prunele, se sparg pe jumătate, se înlătura samburii și se presară puțină scorțișoară peste partea tăiată.
Se separă albușurile de gălbenușuri.
Albușurile se mixează spumă cu puțină sare, apoi se adaugă treptat zahărul, mixandu-se în continuare până se obține o bezea fermă.
Se adaugă unul câte unul, gălbenușurile, apoi făină în ploaie.
Compoziția obținută se întinde într-o tavă(28/40 cm) tapetată cu puțină grăsime și pudrată cu zahăr, iar deasupra se așază jumătăți de prune pudrate cu scorțișoară și așezate cu partea decupată în sus.
Blatul de pandișpan cu prune se coace aproximativ 35 de minute la 180 de grade, după ce am preîncălzit ușor cuptorul.
Pentru prepararea cremei, se amestecă bine gălbenușurile cu zahărul, sarea și amidonul.
Laptele se pune la fiert împreună cu batonul de scorțișoară și cojile rase de lămâie, apoi se strecoară și se adaugă, treptat, peste compoziția cu gălbenușuri, amestecând-se bine până la omogenizare.
Crema se fierbe la foc încet, amestecand continuu în ea, până când se îngroașă bine, apoi se stinge focul și se adaugă esență de rom și sucul de lămâie.
Se lasă să se răcească, apoi se întinde peste pandispanul cu prune.
Peste cremă se așază jumătăți de prune presărate cu scorțișoară, cu partea decupată în sus.
Pentru toppingul caramel, se caramelizează zahărul, apoi se adaugă untul, apoi smântâna și se amestecă continuu, la foc încet până când se îngroașă sosul.
Se întinde fierbinte și rapid peste prunele de deasupra prăjiturii, apoi se da prăjitură la rece aproximativ 10-15 minute, pentru a se putea porționă frumos.