- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Pe 9 martie este ziua celor 40 de mucenici, iar gospodinele realizează din aluat 40 de covrigei, care simbolizează mucenicii. În funcție de regiunea în care locuiesc, gospodinele realizează mucenici muntenești, în zeamă, sau moldovenești, numiți sfințișori. Mucenicii muntenești implică pe de o parte pregătirea covrigeilor în formă de 8 și pe de altă parte prepararea zemei în care se servesc covrigeii.
Reteta de mucenici a lui Chef Cătălin Scărlătescu
Potrivit rețetei lui Cătălin Scărlătescu pentru mucenicii muntenești avem nevoie pe de o parte de făină, drojdie, sare, zahăr vanilat și ulei, pentru aluatul covrigeilor și pe de altă parte de nucă, scorțișoară, zahăr, praf de sare, coajă d elămâie, apă, pentru zeamă.
Citește și: Tradiții și obiceiuri de Mucenici. Ce superstiții s-au păstrat din bătrâni
Ingrediente pentru mucenici muntenești
Pentru aluatul de covrigei:
- 500 de grame de făină
- 50 de grame de drojdie
- 200 de ml de apă călduţă
- un praf sare
- zahăr vanilat
- 100 ml de ulei
Pentru a prepara zeama de la muceinici:
- doi sau trei litri de apă
- 350 de grame de zahăr
- coajă de la o lămâie
- un praf de sare
- zahăr vanilat
- o lingurita de scorţişoară
- 800 de grame de nucă măcinată
- esenţă de rom
Mod de preparare mucenici muntenești
Într-un vas se adaugă făina drojdia, sarea zahărul vanilat, uleiul și puțină apă călduţă. Se amestecă pentru a se forma un aluat. După ce conținutul devine unul omogen se frământă bine și se lasă câteva minute la crescut.
Ulterior se ia aluatul și se întinde pe un blat, pest epuțină făină. Aluatul se întinde cu sucitorul, până când se formează o pătură subțire. Ulterior, aluatul se taie fâșii și se formează opturi mici. Covrigeii în formă de 8 se fierb câteva minute, se pun în sită la scurs, apoi se bagă la cuptor. După c es-au copt se lasă să se răcească și să se întărească, de preferat peste noapte.
Pentru zeamă se pune apa la fiert. După ce dă în clocot se adaugă coaja de lămâie, praful de sare, zahăr vanilat, o linguriță de scorţişoară. La final se alătură covrigeii și zeama și se adaugă nucă.
Rețetă mucenici moldovenești
Gospodinele au de ales între a prepara mucenici muntenești sau moldovenești. Pentru diversitate, la masa de 9 martie pot exista două feluri de mucenici: cei în zeamă și cei fără zeamă.
Iată o rețetă de mucenici moldovenești:
Ingrediente mucenici moldovenești
Pentru a prepara mucenici moldovenești avem nevoie de umrătoarlee ingrediente:
- 1 kg făină
- 400 g zahăr
- 4 ouă
- 100 g margarină
- 40 g drojdie
- 400 ml lapte
- 200 g miere
- 200 g nucă măcinată
- 50 ml ulei
- esenţe după gust
Mod de preparare mucenici moldovenești
Din drojdie, 2 linguriţe de zahăr, puţin lapte şi puţină făina se realizaează o maia care se lasă la crescut. Într-un vas se aduagă făină, maiaua crescută, 3 ouă bătute cu un praf de sare, 200 g zahăr, laptele, margarina moale şi aromele. Ulterior se frământă aluatul şi se lasa la dospit. Din aluat se iau fâșii din care se formează 8-uri mari care se lasă la crescut, s eung apoi cu ou și se bagă la cuptor într-o tavă unsă cu ulei şi tapetată cu hârtie de copt.
Citește și: Rețetă mucenici. Cea mai simplă rețetă de mucenici muntenești fierți
Chefi la cuțite 2 martie 2021. Rețetă de linguine cu creveți și cremă de zucchini, gătită de Nicoleta Pop...