După ce a trecut Crăciunul și ne-am înfruptat cu diverse preparate tradiționale precum: tobă, lebăr, caltaboși, este timpul să trecem la nivelul următor de preparate tradiționale și să începem cu această rețetă tradițională de tochitură moldovenească, ca la bunica acasă.
Combinația dintre carnea de porc proaspăt prăjită cu 2-3 cârnați afumați și un delicios sos de roșii, alături de mămăliguță cu ou ochi și brânză este demențială. Renunți la orice dietă pentru o porție dintr-o astfel de mâncare moldovenească.
În alte zone ale țării, la rețeta de tochitură se mai adaugă și organe de porc: ficat, inimă, splină, așa cum detaliază Radu Anton Roman în cartea sa de bucate, la secțiunea bucatelor tradiționale românești.
Mai există o variantă de tochitură dobrogeană, mai simplă, doar cu carne de porc în sos de roșii, însă cea mai delicioasă tot varianta din rețeta de față rămâne.
Ingrediente pentru rețetă tradițională de tochitură moldovenească, ca la bunica acasă:
-
Ingrediente pentru tochitura moldovenească:
- 700 gr carne de porc împănată(ceafă, pulpă, piept de porc)
- 300 gr cârnați afumați
- 2 linguri untură
- 1 lingură ulei
- 250 ml apă
- 200 ml vin alb
- 3-4 căței de usturoi
- 1 lingură de bulion
- 250 ml suc de roșii
- 1 crenguță de cimbru
- 1-2 foi de dafin
- sare, piper și boia de ardei, iute sau dulce
- pătrunjel verde
-
Pentru servit:
- mămăliguță
- ouă ochiuri
- brânză sărată răzuită
Mod de preparare pentru Rețetă tradițională de tochitură moldovenească, ca la bunica acasă
Pregătim carnea de porc porționând-o în bucăți micuțe, la fel ți cârnații de casă afumați.
Punem untura la topit într-o lingură de ulei și adăugăm mai întâi bucățile de carne. le lăsăm să se rumenească bine, întorcându-le pe toate părțile, apoi adăugă apa și le lăsăm să fiarbă acoperit până se pătrund.
Adăugăm vinul alb și din nou lăsăm carnea să fiarbă, dar neacoperită de data aceasta, până se evaporă tot alcoolul. Adăugăm cârnații tăiați rondele, foile de dafin și crenguța de cimbru și lăsăm să se rumenească bine și cârnații.
Citește și: Top patru rețete tradiționale pentru masa de Crăciun
Amestecăm bulionul cu sosul de roșii și adăugăm acest amestec peste carene și cârnați. Tot acum adăugăm și doi căței usturoi tocați mărunt și îndepărtăm foile de dafin.
Lăsăm carnea și cârnații să mai fiarbă puțin în sosul de roșii, timp în care potrivim gustul cu sare, piper și boia de ardei. Putem pune boia de ardei și dulce și iute, după gustul fiecăruia.
Înainte de stingerea focului, mai adăugăm 1-2 căței de usturoi răzuiți.
Între timp, pregătim și o mămăliguță după rețeta clasică, sau chiar o mămăliguță moldovenească fiartă în lapte ca la rețeta cu aceleași origini moldovenești ”Taci și-nghite”.
Citește și: Top 10 cele mai îndrăgite preparate culinare tradiționale. Rețete de mâncare tradițională românească
Pregătim și ouă ochiuri, moi și răzuim brânza sărată.
Servim delicioasa tochitură moldovenească, caldă, presărată cu verdeață tocată, alături de o porție de mămăliguță peste care așezăm un ou ochi și presărăm brânză peste el. Dacă avem și un păhărel de țuiculiță, nimic nu ne mai trebuie.
Spor și poftă bună!
Rețetă de plăcintă cu brânză sărată și aluat fraged cu iaurt... Rețeta Asian Orange Chicken. Rețetă de pui cu sos de portocale...