Preparatele culinare tradiționale românești sunt cele care țin de anumite obiceiuri și tradiții culinare, o împletire a gusturilor dobândite de la generațiile anterioare și păstrate autentice, sau reinterpretate în funcție de gusturile și ingredientele din zilele noastre.
Bucătăria românească mai cuprinde și numeroase bucate de praznic rânduite în funcție de sărbătorile bisericești.
Anumite preparate care au devenit tradiționale la români, sunt totuși influiențate de bucătăriile internaționale, prin intersectarea culturii gastronomice cu tradiții ale altor popoare, cu care poporul român a intrat în contact de-a lungul istoriei.
De exemplu, rețetele de plăcintă sunt inspirate de la romani, ciorba de perișoare de la turci, zacusca de la bulgari, iar șnițelul de la austrieci.
Care sunt top 10 cele mai îndrăgite preparate culinare tradiționale românești?
Bucătăria românească cuprinde atât preparate de zi cu zi, de la rețete de fel principal la deserturi, cât și rețete de preparate speciale de sărbătoare.
Top cele mai îndrăgite preparate de fel principal
Cel mai cunoscut preparat autentic românesc, dar și cel mai îndrăgit, este mămăliga. Iar dintre preparatele cu mămăligă amintim bulzul, mămăliga cu brânză și smântână, cunoscută ca mămăligă în straturi, sau celebra rețetă moldovenească ”Taci și-nghite”.
Citește și: Rețeta Taci și-nghite
Mămăliga se servește cu multe alte preparate tradiționale cum ar fi tochitura dobrogeană, sau pomana porcului.
Un al doilea preparat tradițional românesc foarte îndrăgit și servit, în mod deosebit în zilele de 1 decembrie, dar și de 1 Mai, îl reprezintă micii, cunoscuți și sub denumirea de mititei.
Citește și: Rețetă tradițională pentru pasta de mici la grătar. Rețete tradiționale pentru 1 decembrie
Fasolea cu ciolan afumat a devenit preparatul tradițional românesc ce se servește la fiecare 1 Decembrie. mai poate fi preparată și cu cârnați, sau cu orice afumătură de porc.
Sarmalele reprezintă preparatul tradițional servit îndeosebi la masa de Crăciun, masa sărbătorilor pascale, dar și la diferite praznice bisericești.
Ciorba de pește și îndeosebi Storceagul, este un preparat dobrogean foarte îndrăgit în rândul iubitorilor mâncărurilor pe bază de pește. Iar aici mai amintim și zacusca de pește care a căpătat notorietate în ultimii ani.
Preparatele tradiționale cele mai îndrăgite, specifice praznicelor sunt: cârnații, caltaboșii, și piftia, sau răciturile.
Care sunt deserturile tradiționale românești cele mai îndrăgite?
Unul dintre deserturile cele mai îndrăgite este cozonacul. Acesta se prepară îndeosebi la sărbătorile de iarnă, la sărbătorile pascale, dar și la praznice.
Papanașii sunt foarte populari ca și desert tradițional, îndeosebi de Ziua Națională a României. Se spune că nu poate trece această zi fără o porție de fasole cu ciolan și una de papanași.
Plăcintele sunt deserturile cele mai frecvent întânite în bucătăria românească și amintim aici pe cele mai îndrăgite: plăcintele dobrogene, brânzoaicele cunoscute și sub denumirea de Poale-n brâu.
Coliva este unul dintre cele mai cunoscute deserturi specifice bucătăriei românești, preparat doar pentru praznice întru pomenirea morților.
Rețete tradiționale românești sunt mai multe, specifice fiecărei zone a țării, toate sunt gustoase, preparate cu dragoste, pentru cei dragi!