- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Despre pisică se spun foarte multe lucruri și există multe superstiții. De ce este bine să ai o pisică în casă? Ei bine, bioenergeticienii susțin că prezența pisicii în casă este una benefică
Specialiștii în bioenergie susțin că pisica simte când un om este bolnav şi poate identifica energia negativă în organism. Asta pentru că pisicile ar avea un câmp electromagnetic foarte puternic, iar prin contactul între om şi pisica undele electromagnetice ale acesteia neutralizează undele emise de un organism bolnav.
Bioenergeticienii susțin că nu este de mirare dacă o pisica ţi se aşază în brațe, la șale, pe cap sau în zona cervicală. Pisica încearcă să se lipească de acea parte a corpului unde se află organul bolnav şi, după un timp, durerea se ameliorează.
Pisica în casă și riscul de atac de cord
Dincolo de aceste credințe privind pisicile, cercetările arată că în familiile în care există pisici, atmosfera e mai senină, iar proprietarii de pisici prezintă un risc cu aproximativ 30% mai mic de a se confrunta cu un atac de cord.
Aceasta este concluzia unui studiu desfăşurat pe parcursul a 10 ani, la University of Minnesota’s Stroke Institute, la care au luat parte peste 4.000 de americani.
După această perioadă de 10 ani, proprietarii de pisici au prezentat un risc cu 30% mai scăzut de a deceda în urma unui atac de cord, în comparaţie cu persoanele care nu aveau pisici. Cum se explică acest fapt? Pisicile ajută la normalizarea pulsului, la reducerea nivelului de stres şi a tensiunii arteriale.
Pisica și terapia prin tors
Explicația pe care specialiștii au găsit-o pentru aceste lucruri este că torsul pisicii produce vibrații între 20-140 Hz cunoscute pentru efectele lor terapeutice în vindecarea multor afecțiuni.
Acestea sunt frecventele folosite de kinetoterapeuți și ortopezi. În plus, compozitorii de muzică de film folosesc aceste frecvențe pentru a genera emoții.
Mai mult, se pare că torsul pisicii ajută și la eliberarea de oxitocină în creier. Oxitocina este denumită şi hormonul dragostei şi al ataşamentului, toate manifestarile de tandreţe, mângâierile, îmbrăţişările, vorbele afectuoase determină creşterea cantităţii acest hormon, care are un efect vindecător nesperat asupra trupului.
Citește și: Ce rasă de pisică să alegi în funcție de personalitatea ta
Studiile pe pisici și stăpânii lor au mai arătat şi că:
Proprietarii de pisicii sunt mai puţin predispuşi la depresie.
Proprietarii pisicilor au un nivel mai scăzut al colesterolului şi trigliceridelor.
Cei care au suferit un atac de cord trăiesc mai mult dacă au în casă o pisică.
Mângâierea pisicii, terapie în barurile din Japonia
În Japonia, s-au înființat ceea ce se cheamă ”cat-bar” sau, mai pe românește, baruri cu pisici, care au un succes nebun. Acolo, japonezii se duc pentru a bea un pahar și a mângâia pisicile, care îi eliberează de stres.
Din rațiuni de igienă, în multe dintre locuințele de închiriat din Japonia, animalele sunt interzise. Astfel, în aceste baruri oamenii vin că să aibă parte de tandrețea unei pisici, despre care cred că are efecte benefice.
Citește și: Pleci în vacanță și pisica rămâne singură acasă? Ce trebuie să faci înainte
Surse: medicalnewstoday.com, descopera.ro, psychologies.co.uk