Parfumul e o parte invizibilă dar esențială a stilului personal și are un puternic efect asupra modului în care oamenii cu care interacționezi te vor percepe și își vor aduce aminte de tine. Un parfum de calitate, corect folosit, vine la pachet cu numeroase avantaje. Pe lângă un plus de atractivitate, îți va da mai multă încredere în tine și te poate ajuta să te simți mai puțin stresat.
Și totuși, aproape opt din zece bărbați nu folosesc parfum în mod obișnuit. De ce se întâmplă asta? Unul dintre motivele importante e lipsa educației de bază în privința parfumurilor bărbătești. Într-o industrie asociată preponderent cu stilul feminin, majoritatea bărbaților par să nu cunoască elementele de bază ale folosirii acestui produs.
În plus, există și o teamă de a se parfuma în exces, respectiv de eventualele repercusiuni ce pot apărea, sau, mai rău, teama de a fi ridiculizat de prieteni din cauza mirosului prea ”tare”. Din fericire, e ușor să alegi produsul potrivit din gama atât de variată de parfumuri barbatesti și e la fel de ușor să înveți diferențele dintre tipurile de parfum.
De ce ar trebui ca orice bărbat să folosească un parfum
Folosirea unui parfum îți va crește gradul de atractivitate, de masculinitate, dacă putem spune asta, dar și modul în care ești privit de ceilalți. Și nu e singurul avantaj. Un studiu efectuat în 2018 de Royal Society a evidențiat clar că purtarea unui parfum crește atractivitatea pentru sexul opus. Concluzia la care au ajuns cercetătorii e valabilă atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Un alt studiu arată că simțul mirosului este mai importat la femei comparativ cu bărbații (ei pun accent în special pe stimulii vizuali), iar percepția aromelor de parfum relevă un mecanism cu efecte puternice. Mai simplu spus, un bărbat se bazează pe ceea ce vede, în timp ce femeile au un nas mai fin.
Este un fapt știut că femeile au un miros mai bine dezvoltat față de bărbați. Chiar de la naștere, femeile îi întrec constant pe bărbați în testele de miros, atât în ceea ce privește detecția lor, cât și în identificarea diferitelor mirosuri. Iar parfumurile au rolul de a se combina cu mirosurile naturale pentru a genera experiențe olfactive mai memorabile și atrăgătoare.
Parfumurile pot favoriza și conexiuni emoționale mai profunde între oameni, deoarece nasul uman e capabil să detecteze peste un trilion de mirosuri, în timp ce ochii noștri pot face diferența între doar șapte milioane de culori, în cele mai bune cazuri. Totodată mirosul declanșează amintiri mai puternice, comparativ cu celelalte simțuri, deoarece bulbul olfactiv e conectat direct la sistemul limbic. Așadar, ține minte: parfumuri puternice și unice înseamnă conexiuni emoționale mai profunde.
Ce sunt parfumurile?
Un parfum este un amestec complex de materii prime, ce pot fi extrase din surse naturale sau din materii sintetice. Uleiurile parfumate se dizolvă într-un solvent, de obicei alcool, pentru a păstra mixul unic de arome. O concentrație mai mare de uleiuri înseamnă, de cele mai multe ori, un parfum mai puternic. Puterea parfumului va determina și durata sa, odată ce a fost aplicat pe piele.
E important să reții că același parfum va mirosi diferit de la o persoană la alta. Și nu e ceva rău, pentru că astfel poți fi sigur că amprenta ta olfactivă e unică. De ce se întâmplă asta? E simplu: parfumurile se combină cu feromonii, iar aceștia sunt unici, de la o persoană la alta. La fel și pielea noastră. Tocmai de aceea, parfumul trebuie aplicat pe piele, nu pe haine.
Care e diferența între tipurile de parfum și cât durează fiecare
Parfumul e un termen generic, unisex, folosit pentru a descrie orice substanță aromată, pe care o folosim pentru a genera un miros plăcut. În funcție de concentrația uleiurilor esențiale, parfumurile se împart în mai multe categorii:
- Eau Fraîche: Este cea mai diluată versiune a unui parfum. De obicei, conține între unu și trei procente de parfum, diluat în alcool și apă. Mirosul durează mai puțin de o oră.
- Apă de colonie: Este cel mai vechi termen folosit pentru parfum. Apa de colonie are note proaspete, fructate și o concentrație de două-patru procente de compuși aromatici. De obicei, mirosul durează în jur de două ore.
- Apă de toaletă: În general, apa de toaletă are o concentrație de 5-15% esență de parfum pur, diluată în alcool. Mirosul durează cel mult trei ore.
- Apă de parfum: Este produsul cu o îndelungată istorie, folosit atât pentru femei cât și pentru bărbați și totodată cel mai apropiat de un parfum pur. Are o concentrație de 15-20% esență de parfum pur și poate dura între cinci și opt ore.
- Parfum: Termenul provine din latină, din expresia per fumum (prin fum). Este cea mai concentrată și mai scumpă opțiune disponibilă pentru cumpărare. Are un aspect mai uleios, dat de concentrația ridicată, de 20-30% de compuși aromatici puri. Mirosul este foarte puternic și o singură aplicare poate dura chiar și 24 de ore.
Cum alegi parfumul potrivit
Studiile arată că noi suntem făcuți pentru a selecta cu ușurință parfumul care se potrivește cel mai bine cu mirosul natural al corpului. Adică nimeni nu poate alege mai bine ca tine. Și totul se reduce la asta: îți place sau nu. Așadar, nu lăsa pe alții să aleagă pentru tine. Cel mult, îți pot face o recomandare de parfum bun, dar tu ești cel care va decide dacă îl vei cumpăra sau nu. Și nu cumpăra un parfum nou fără să îl testezi înainte. Te poți trezi cu surpriza neplăcută ca un produs, poate chiar foarte cunoscut și apreciat, să nu-ți placă. În plus, regula e să nu încerci mai mult de două, maximum patru parfumuri într-o singură vizită în parfumerie. Iată și alte sfaturi bune de urmat:
- Atunci când vrei să cumperi un parfum, mergi într-un magazin. Nu te parfuma înainte, pentru a nu afecta percepția.
- Pulverizează ușor pe încheietura mâinii sau la interiorul cotului.
- Poți încerca să folosești și acele cartonașe, dar nu uita că mirosul perceput de pe un cartonaș va fi diferit de cel de pe pielea ta.
- Nu încerca mai mult de patru parfumuri o dată.
- Între testări, curăță-ți simțurile mirosind ceva puternic, precum boabele de cafea sau frunze de ceai.
- Ai răbdare să vezi cum sunt toate notele parfumului, deoarece mirosul se va schimba pe măsură ce trece timpul.
Dacă ești începător în alegerea parfumurilor, alege sticle mici. Riscul să nu-ți placă și să cheltui mulți bani pe o cantitate mai mare e mai mic astfel. Și nu uita, parfumurile au dată de expirare. Nu le expune la diferențe mari de temperatură sau la lumina soarelui. Cel mai bine e să le depozitezi într-un mediu fără umiditate, într-un sertar sau dulap.
Sursa foto: Shutterstock
Cea mai frumoasă rochie de mireasă, confecţionată din hârtie igienică... Secretul frumuseții coreene. Ce nu trebuie să lipsească din rutina zilnică...