Este absolut greșit să considerați că pentru un bărbat, aspectul exterior nu are nicio importanță.
Iată cum s-au schimbat standardele de frumusețe masculină în ultimii 120 de ani.
Anii 1900: Perioada bărbaților puternici cu mustață
La începutul secolului XX, bărbatul perfect era puternic, înalt, avea umerii lați, mușchii fermi și purta haine mulate. Aceste trăsături întorceau privirile admirative ale femeilor. Simbolurile frumuseții masculine au fost sportivii Ivan Poddubny și Eugen Sandow.
În acea perioadă mustața era „accesoriul” de nelipsit. Bărbații aveau grijă să o „coafeze” frumos. Un astfel de bărbat era considerat atrăgător și masculin.
Anii 1910: Bărbați decadenți cu fața palidă și privirea plictisită
Este perioada bărbaților slabi, cu privirea plictisită, degetele subțiri și aspectul exterior neîngrijit. Acești bărbați poartă mustață și își aranjează părul cu cărare pe mijloc.
Sunt la modă paltoanele cu croială baggy. Garderoba masculină este completată de mănuși, baston și o pălăria gambetă.
Anii 1920: Bărbatul manierat
În anii 20 jazz-ul și cinematografia sunt la modă. Modele masculine care reprezintă interes sunt actorii de filme mute: Rudolph Valentino, Ronald Colman și Ivor Novello. Un bărbat trebuie să fie chipeș, educat, să poarte cu ușurință orice conversație, să danseze grațios și să fie manierat.
Fața ovală, rasă, părul bine aranjat, și sprâncenele întunecate sunt punctele forte. Sunt la modă șosetele în nuanțe deschise purtate u pantaloni scurți.
Anii 1930: Bărbații aventurieri cu trup atletic
Bărbatul anilor 30 este un aventurier. Etalonul frumuseții era reprezentat de Gary Cooper și Clark Gable. Aproape fiecare al doilea bărbat avea mustață în stilul lui Clark Gable.
Neglijența și masculinitatea sunt la modă – umeri lați, șolduri înguste și mușchi fermi. Dacă un bărbat nu era dotat cu aceste trăsături, atunci îmbrăcămintea îi venea în ajutor. Umerii falși și mânecile înguste creau iluzia unei constituții fizice perfecte. Ținuta era completată de pălăria trilby și pantofii oxford.
Anii 1940: Bărbatul puternic și masculinitatea militară
Al Doilea Război Mondial a adus schimbări în lumea frumuseții masculine. Costumele clasice au fost înlocuite cu uniforma militară, hainele au devenit democratice și practice.
Bărbatul anilor 40 este un bărbat curajos și puternic, îmbrăcat ca la carte.
Anii 1950: Bărbatul rebel
Bărbatul anilor 50 este un rebel chipeș. Poartă o geacă lungă din tweed sau din piele, pantaloni skinny, șiret în loc de cravată și cămăși în nuanțe strălucitoare.
Bărbații își ondulează părul într-un coc, precum cel al lui Elvis Presley, cea mai populară coafură fiind bucla deasupra frunţii.
Mulți bărbați urmează stilul lui Marlon Brando sau James Dean. Îmbracă haine mulate pentru a-și scoate în evidență mușchii și alte atuuri.
Anii ’60: Tinerețe și The Beatles
Această perioadă a fost marcată de legendara trupă The Beatles. Este la modă sacoul fără guler, pantalonii skinny, cămașa mulată și pantofii cu vârful ascuțit. Ținutele oficiale sunt date uitării și sunt înlocuite de cămăși în nuanțe strălucitoare, malete negre, blugi și pantaloni din velvet.
Din cauza protestelor masive ale studenților, s-a format un nou ideal masculin – un student zvelt, cu ochi strălucitori și trăsături faciale tinerești. Femeile sunt înnebunite după Alain Delon, iar bărbații încearcă să-i copieze stilul.
Anii ’70: Rock and Hippie
Este perioada în care Hippie și rock-ul sunt la modă. Bărbații au părul lung, încetează să-l coafeze și să se radă. Jim Morrison, solistul trupei The Doors, a fost un model demn de urmat.
Sunt în trend pantalonii evazați, tricourile colorate cu volane, tricourile polo colorate și încălțămintea cu toc înalt.
Anii 1980: Bărbații cu trup atletic
Austriacul Arnold Schwarzenegger câștigă concursul „Mr. Olympia” și culturismul devine un trend în acea perioadă. Bărbații renunță la vicii și se dedică sportului.
Renunță la părul lung în favoarea unei tunsori îngrijite.
Bărbatul anilor 80 este un intelectual încrezut în sine, care dorește să se afirme și pe prim plan pune cariera. Îi pasă de imaginea sa, urmărește tendințele modei și preferă stilul clasic.
Anii 1990: Generația Grunge
Anii ‘90 au reprezentat o perioadă a stilului muzicii rock care a dat naştere unei noi generaţii cărora nu le păsa ce poartă sau cum arată. Simbolurile anilor 90 sunt „băieții răi” și rebelii rock Kurt Cobain și Johnny Depp.
Anii 2000: Bărbați preocupați de aparența lor
Bărbații au început să aibă grijă de ei înșiși. În rutina lor de zi cu zi, un lipsește vizita la coafor și fitness club. Cumpără din ce în ce mai mult haine scumpe care să le scoată în evidență corpul bine lucrat la sala de forță.
Anii 2010: Hipsterii intelectuali
Ținute neglijente, barbă deasă, cămăși în carouri, tatuaje și ochelari cu rame de baga – caracterizează perfect un hipster. Mustața și barba sunt din nou la modă. Bărbatul intelectual zvelt adoră să citească, este la curent cu ultimele noutăți culturale,merge la expoziții și menține activ conturile pe rețelele de socializare.