Vremea rece și-a făcut deja simțită prezența, iar umiditatea din aer a crescut simțitor de la o zi la alta, fapt care îi determină pe mulți să apeleze la un truc neobișnuit, dar eficient, care să îi ajute să își mențină casa în siguranță.
Mai exact, oamenii pun un bol cu sare la fereastră, acolo unde nivel de umiditate din casă este cel mai ridicat, cu scopul de a preveni apariția unor probleme serioase.
Iată ce rol are sarea și de ce se pune la geam în timpul anotimpurilor reci!
De ce sa pui un bol cu sare la fereastră încă din luna Octombrie
Specialiștii recomandă tuturor persoanelor să pună un bol cu sare pe pervazurile ferestrelor pe tot parcursurilor zilelor în care temperaturile scad simțitor, tocmai pentru a se proteja de anumite probleme care pot duce la apariția unor afecțiuni serioase.
Deși pare un gest banal și ciudat, există un motiv bine întemeiat pentru care acesta este extrem de apreciat în întreaga lume. Mai exact, sarea ajută enorm de mult în minimizarea condensului și la prevenirea apariției mucegaiului, care de cele mai multe ori își face apariția atunci când gradele din termometre scad drastic.
Condensul este cauzat din cauza faptului că aerul din interior este mai cald decât cel din exterior. Atunci când acesta intra în contact cu suprafața rece a ferestrei are loc formarea de condens chiar pe sticlă.
Sarea are rolul de a absorbi umezeala din aer și poate reduce semnificativ condensul și mucegaiul.
„O acumulare constantă de condens în casă nu este grozavă și, în unele cazuri, poate provoca creșterea mucegaiului, care poate fi periculoasă pentru familia ta” explică Andy Ellis, expert în casă și grădină la Posh.co.uk.
„Sarea are capacitatea de a absorbi în mod natural umiditatea din aer și, în esență, o usucă, astfel încât atunci când intră în contact cu sticla, se vor forma mai puține picături de condens.
Este un truc cu adevărat ușor, care nu necesită deloc efort. Pur și simplu umpleți un vas puțin adânc sau un borcan mic cu puțină sare - aceasta poate fi sare de masă sau sare gemă.
Cantitatea pe care o utilizați va varia în funcție de dimensiunea ferestrei lângă care o plasați. Desigur, în general, cu cât fereastra este mai mare, cu atât veți avea nevoie de mai multă sare, deși, de obicei, un bol mic ar trebui să fie bine. Același bol cu sare ar trebui să țină câteva zile. Veți ști când este timpul să o înlocuiți, deoarece sarea va părea umedă și va începe să se aglomereze.” a mai explicat expertul.
Atât condensul, cât și mucegaiul pot duce la apariția unor probleme de sănătate serioase precum:
- Alergii :strănut, ochi iritați, erupții cutanate
- Probleme respiratorii: astm, bronșită, dificultăți de respirație
- Infecții respiratorii: în special la persoanele cu sistem imunitar slăbit
- Iritarea ochilor, nasului și gâtului