Antena Căutare

Calendar ortodox 22 septembrie. Rugăciunea Sfintei Eugenia care lasă sufletul fără de păcate

Calendar ortodox 22 septembrie. Rugăciunea Sfintei Eugenia care îți lasă sufletul fără de păcate. Aceasta este considerată una dintre rugăciunile puternice. Sfânta Eugenia este prăznuită în fiecare an la data de 24 decembrie, însă rugăciunea poate fi rostită în orice zi în care sufletul o cere

sfanta eugenia

Calendar ortodox 22 septembrie. Rugăciunea Sfintei Eugenia care îți lasă sufletul fără de păcate. Aceasta este considerată una dintre rugăciunile puternice. Sfânta Eugenia este prăznuită în fiecare an la data de 24 decembrie, însă rugăciunea poate fi rostită în orice zi în care sufletul o cere

Sfânta Muceniță Eugenia s-a născut la Roma, însă încă din copilărie l-a urmat pe tatăl ei, Filip, la Alexandria, unde acesta fusese trimis de către împăratul Commodus (180-192) în funcția de guvernator al Egiptului (la acea dată provincie romană).

Sfânta Muceniță Eugenia a primit o educație aleasă și era remarcată pentru frumusețea ei și buna dispoziție pe care o împărtășea și celor din jur. Mulți tineri din familii ilustre au cerut mâna ei, dar ea nu voia încă să se căsătorească.

Sfânta Muceniță Eugenia a fost impresionată de epistolele Sf. Apostol Pavel, dorindu-și să devină creștină, fapt pe care tatăl ei l-a interzis cu desăvârșire. A îmbrăcat îmbrăcat straie bărbătești (pentru a nu fi recunoscută) și însoțită de doi servitori credincioși și a plecat de acasă. A fost botezată de către Helenus, episcopul de atunci al cetății antice Heliopolis, care a trimis-o apoi la mănăstire. Deoarece în acele timpuri nu existau încă mănăstiri pentru femei, Eugenia și-a păstrat straiele bărbătești, ascunzând faptul că era femeie și fiind cunoscută drept călugărul Eugen. Mai târziu, ea a devenit chiar stareț al acelei mănăstiri.

Odată, după ce ea devenise stareț, prin rugăciunile și îngrijirile ei a vindecat o femeie bolnavă.

Aflându-se faptul că Sf. Eugenia îi convertea pe mulți la dreapta credință, autoritățile romane au arestat-o împreună cu toți creștinii din preajma sa. Sf. Eugenia a fost aruncată în râul Tibru, cu o piatră legată de gât, dar ea a rămas nevătămată. Tot nevătămată a rămas și după ce călăii ei au încercat să o ardă pe un rug. A fost apoi aruncată într-o groapă, unde a rămas timp de 10 zile. În acest timp, Mântuitorul Însuși i-a apărut și a anunțat-o că va intra în Împărăția Cerurilor chiar în ziua Nașterii lui Hristos. Așa s-a și întâmplat, Sf. Eugenia fiind decapitată cu sabia, la 25 decembrie 262.

Rugăciunea Sfintei Eugenia

„Sfanta Eugenia, mucenița a lui Hristos, dănțuind acum cu bucurie împreună cu Oștile îngerilor, că o fecioară fără de prihană și că o purtătoare de cunună preafericită, roagă-te să se dea har celor ce cu dragoste te lăuda pe ține.

Nevoindu-te cu ostenelile pustnicești, te-ai preamărit în lupte mucenicesti. Și ai adus pe mulți mântuiți la Ziditorul tău. Că din Dumnezeiască dragoste ai lăsat cele trecătoare. Lupte bărbătești ai îndurat.

Te rugăm, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi, cei aflați în nevoile vieții trecătoare. Roagă-te să ne dăruiască harul cel de viață dătător. Cere pentru noi credința curată, viață luminată, răbdare în încercări, bărbăție în luptele împotrivă patimilor, bucuria împlinirii poruncilor dumnezeiești, iubire de vrăjmași, smerenie și blândețe, iertare de păcate.

Roagă-te lui Hristos Dumnezeu să dăruiască iertare de greșeli celor ce cu dragoste cinstesc sfântă pomenirea ta. Să proslăvim Numele cel Sfânt al Domnului, al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor.

Astăzi, 24 decembrie, o prăznuim pe Sfânta Muceniță Eugenia. Aceasta a fost fiica lui Filip, păstor al credincioşilor din Alexandria, și a Eugeniei. Rugăciunea către aceasta te va ajuta să ai putere și ca păcatele tale să fie iertate”.

În calendarul creștin ortodox, la data de 22 septembrie se face pomenirea Sfântului Sfintitului Mucenic Foca, făcătorul de minuni.

Citește și:

Calendar ortodox octombrie 2019: Ce sărbători importante sunt și ce trebuie să știi​

Calendar ortodox 21 septembrie. Cinstirea Sfântuli Proroc Iona, profetul înghițit de pește... Calendar ortodox 24 septembrie. Cinstirea primei femei martir...
Alimentul puternic inflamator pe care românii îl consumă aproape zilnic. E gustos, dar îngrașă
Pe lângă nutrienții precum proteinele și fibrele, carbohidrații sunt o parte importantă a...
Horoscopul zilei de 10 iunie 2023. Capricornii trec printr-o perioadă productivă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 10 iunie 2023 spune că nativii din zodia Capricornului trec printr-o...
Parteneri
Jeleu de zmeură. Gem de zmeură fără semințe, perfect pentru prăjituri
Catine.ro
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x