Antena Căutare

Calendar ortodox 27 mai. Rusaliile sau Cincizecimea

Calendar ortodox 27 mai. Rusaliile sau Pogorarea Sfântului Duh este o sărbătoare anuală pe care creștinii o prăznueisc la Cincizeci de zile după Învierea Domnului. Anul acesta, Rusaliile sau sărbătoarea Cincizecimii pica duminică, pe data de 27 mai.

Calendar ortodox 27 mai. Rusaliile sau Cincizecimea
Rusalii 2018

Calendar ortodox 27 mai. Rusaliile sau Pogorârea Sfântului Duh este o sărbătoare anuală pe care creștinii o prăznueisc la Cincizeci de zile după Învierea Domnului. Anul acesta, Rusaliile sau sărbătoarea Cincizecimii pica duminică, pe data de 27 mai. În Vechiul Testament, se anunța Pogorârea Duhului Sfânt cu denumiea de „capătul sărbătorilor”, indicând evenimentul care va încheia istoria mântuirii. A doua zi, 28 mai, creștinii sărbătoresc Lunea Rusaliilor sau Sfânta Treime.

Duhul Sfânt s-a pogorât asupra mulțimii „în chip de limbi de foc”, iar Sfinții Apostoli au primit Duh Sfânt, astfel începând să vorbească toate limbile pământului și reușind să se înțeleagă între ei. Sfântul Apostol Pavel a vorbit în fața mulțimii, făcând astfel 3.000 de oameni să se convertească la creștinism. Se consideră că în acel moment a fost întemeierea Bisericii Creștine.

În popor se crede că frunzele şi ramurile de tei feresc gospodăriile de fulgere, de grindină şi de duhurile cele rele. Această credinţă populară poate fi întemeiată pe sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt, dacă se are în vedere sfinţirea frunzelor cu aghiazmă, ele devenind astfel purtătoare de har.

Rugăciunea de Rusalii face minuni

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Superstiții în ziua de Rusalii

De Rusalii nu trebuie să ne certăm cu nimeni sau să creem conflicte. În același timp, în ziua de Rusalii nu se muncește, nu se intră în vie și nu se merge la câmp. Pedepsiți de Iele vor fi și cei care se urcă în arbori sau în locuri înalte, sau care merg în locuri pustii, lângă păduri sau fântâni. Cine încalcă aceste lucruri va fi pedepsit sau se va întâlni cu spiritele rele.

Hora Ielelor sau Noaptea Sânzienelor

Tradiția spune că Ielele sunt femei fabuloase, cu părul despletit, sânii goi, clopoței la glezne și poartă veșminte albe și transparente. Făpturile cu puteri magice nu fac rău celor care le evită, dar devin rele dacă sunt privite sau deranjate, pedeapsa fiind „luarea minților”. Se spune că pe timpul nopții, în lumina lunii de Rusalii, Ielele se scaldă goale în izvoare.

Tradiții și obiceiuri de Rusalii

De Rusalii oamenii își împodobesc casele cu ramuri de tei, plop sau stejar, sfințite înaite la biesrică. Credincioșii își pun ramuri la icoane din casă. Ramurile au o simbolică aparte, se crede că teiul sfințit feresc gospodăriile de duhurile rele și de furia naturii.

Tinerii care urmează să se căsătorească împletesc coronate din flori și grâu pe care le poartă pe cap în ziua cununiei. Dacă tinerii se căsătorec de Sânziene, două mirese nu trebuie să se întâlnescă deoarece se crede că una din ele moare sau se despart căsătoriții.

În gospidării femeile prepară usturoi cu care se vor unge vacile pentru o mai bună produiție de lapte, și se pune pe la tocul ușilor pentru a păzi gospodăria de spiritele rele.

Parenting: Cum sa eviti racirea relatiei dintre tine si partenerul tau?... Calendar ortodox 28 mai. Sărbătoare de cruce roșie în Lunea Rusaliilor. Ce să nu faci azi, ca să nu se prindă blestemele...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x