Live acumAcces Direct
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

Calendar ortodox 29 iulie 2019. Ce sfânt mare sărbătorim astăzi

Potrivit calendar ortodox 2019, atăzi credinciosii ortodocsi il cinstesc pe Sfantul Calinic din Cilicia. Citeste troparul Sfantului Calinic, 29 iulie.

Potrivit calendar ortodox 2019, atăzi credincioșii ortodocși îl cinstesc pe Sfântul Calinic din Cilicia. Citește troparul Sfântului Calinic, 29 iulie.

Sfântul Calinic s-a născut în Cilicia, iar în anul 290 el a fost arestat în cetatea Ancira din Galatia pentru a fi obligat să renunțe la credința în Hristos. În fața dregătorului Sacerdon acesta a spus: „Mie dorit îmi este a suferi pentru Domnul meu, precum îi este pâinea celui flămând." Pentru aceste vorbe el a fost supus unor chinuri oribile, i s-au pus în picioare încălțăminte de fier ce avea cuie în interior. În ciuda durerilor acesta mergea și cânta psalmul lui David: "Așteptând, am așteptat pe Domnul, și a căutat la mine și a auzit rugăciunea mea. Și m-a scos din groapă patimilor și din țină noroiului, și a pus pe piatră picioarele mele și a îndreptat pașii mei".

Scrierile creștine spun că în drumul spre execuție acesta s-a rugat Lui Dumnezeu să-i dăruiască apă iar acesta a făcut o minune și dintr-o stâncă a izvorât apă, izvor care există și astăzi.

Sf Calinic a fost aruncat în foc, loc unde acesta a devenit mucenic iar trupul său a găsit ulterior neatins de flăcări.

Calendar ortodox 29 iulie 2019. Troparul Sfântului Mucenic Calinic: „Mucenicul Tău, Doamne, Calinic, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.”

Calendar ortodox 29 iulie. În această zi se mai face pomenirea:

-Sfintei Mucenițe Teodota, împreună cu fiii săi;
-Sfântului Mucenic Mamant;
-Sfântului Mucenic Vasilisc;
-Sfântului Constantin, patriarhul Constantinopolului;
-Sfântului Ioan ostașul;
-Sfinților Mucenici Veniamin și Virie;
-Binecredinciosului împărat Teodosie cel Tânăr;
-Sfântului Mucenic Eustatie din Mtskheta.

Citește și: Calendar ortodox august 2019. Cele mai importante sărbători și rugăciuni din luna lui Gustar

Rugăciunea zilei de luni

Doamne Iisuse Hristoase, cu adâncă umilinţă recunosc şi mărturisesc, că în toată ziua păcătuiesc contra iubirii Tale Dumnezeieşti. Deci, astăzi, că este luni şi începutul săptămânii, mă rog cu umilinţă îndurării Tale celei mari: iartă-mi păcatele cele de voie şi fără de voie, şi-mi ajută să pun început bun şi să port mai multă grijă de sufletul meu, pentru care ai răbdat atâtea dureri la Sfânta Ta Răstignire! O, Doamne, astăzi Îîţi dau sufletul şi trupul meu şi voinţa mea, rugându-Te să fie voia Ta cu mine, după bună plăcerea Ta. Pedepseşte-mă, Doamne, după îndurarea Ta, în această lume, iar nu în cealaltă viaţă. Şi iartă pe cei vii şi pe cei răposaţi, pentru rugăciunile Sfintei Tale Biserici, şi pe toți ne învredniceşte de mărirea Ta în Rai. La aceasta pun mijlocitori pe Sfinţii Tăi Îngeri, către care zic: O, cereştilor ajutători şi păzitori ai oamenilor, vouă mă închin şi vă mulţumesc pentru ajutorul şi conducerea ce ne-o daţi în toate zilele nouă, nevrednicilor şi păcătoşilor. Scutiţi-mă de vrăjmaşii cei văzuţi şi nevăzuţi, ca să nu mai păcătuiesc de acum înaintea Dumnezeului meu! Învredniciţi-mă să vă văd la moartea mea, stând în jurul meu şi să duceţi sufletul meu în cer, ca să se închine măririi Feţei lui Dumnezeu, iar vouă să vă mulţumesc acolo, pentru purtarea de grijă ce aţi avut pentru mine şi binele vostru să-l spun cu glas neîncetat în veci. Amin.

Citește și: Calendar ortodox august 2019. Când începe postul, sărbători religioase și sfinți

Recomandari