Calendar ortodox 4 decembrie. Sfânta Muceniță Varvara, sarbatoare cu cruce neagra în calendarul ortodox. Află cui spui La mulți ani de Sfânta Muceniță Varvara și ce semnificație are acest nume.
Sfânta Varvara a trăit în timpul împăratului Maximian (284-305), la Heliopolis. Din cauza frumusețîi sale trupești este închisă într-un turn, de tatăl sau Dioscor. Acest tată păgân consideră că poporul nu este vrednic să vadă frumusețea fiicei sale. În acest turn, Sfânta Varvara le vestește pazitoarelor ei adevărul despre zei: "Zeii pe care ii cinstește tatăl meu sunt făcuți de mâini omenești. Pe cei de aur și de argint i-au făcut zlatarul (argintarul) și pe cei de piatră i-a făcut pietrarul, iar pe cei din lemn i-a cioplit teslarul. Deci, cum acei zei făcuți au putut zidi această luminată înălțime cerească și o frumusețe că această pământească, neputând ei singuri nici umblă cu picioarele, nici lucra cu mâinile?".
Calendar ortodox. Postul Crăciunului 2018. Zece reguli pentru un post corect
Din Sinaxar aflăm că într-una din zile, tatăl sau a poruncit că la o baie din palatul sau să se facă două ferestre. Sfânta Varvara i-a rugat pe lucrători să facă trei, în numele Sfintei Treimi. În momentul în care a fost nevoită să-i răspundă tatălui de ce a poruncit lucrătorilor să se facă trei ferestre a mărturisit:
Calendar ortodox. rugăciune către Sf Muceniță Varvara
Troparul Sfintei Mari Muceniţe Varvara
Glasul 4
Pe Sfânta Mare Muceniţă Varvara să o cinstim; că a sfărâmat cursele vrăjmasului şi că o vrăbioară s-a izbăvit dintr-însele, cu ajutorul Armei Crucii, Preacinstită.
Condacul Sfintei Mari Muceniţe Varvara
Glasul 4
Cel Ce Te-ai Înălţat...
Lui Hristos, Celui în Treime cu evlavie Lăudat, urmându-i tu, purtătoare de biruinţă, ai nimicit templele idolilor; şi luptând în mijlocul locului de pătimire, Sfântă Muceniţă Varvara, nu te-ai temut de ameninţările tiranilor, ceea ce ai avut îndrăznire bărbătească, cu glas mare cântând pururea: cinstesc Preasfânta Treime, Dumnezeirea Cea Una.
Cui spui La mulți ani de Sf Muceniță Varvara
Variantele numelui "Varvara" sunt asemanatoare celor ale numelui "Barbara":
"Barbra", "Babs", "Barb", "Barbie", "Bobbi", "Bobbie" (engleză), "Bärbel" (germană), "Borbála" (maghiară), "Basia" (poloneză), "Bara", "Barica" (croată), "Barbora" (cehă, lituaniană, slovacă), "Bára" (cehă), "Báirbre" (irlandeză), "Barabal" (scoțiană), "Bárbara" (portugheză, spaniolă), "Barbro" (suedeză), "Varya" (rusă).
Calendar ortodox. Semnificația numelui Varvara
Numele de față "Varvara" este varianta rusă, greacă, bulgară și macedoniana a numelui "Barbara". Acsta este derivat din cuvântul grecesc "βαρβαρος" (barbaros) care înseamnă "străină".
Numele reproduce cognomenul latinesc "Barbara", corespondentul feminin al lui Barbarus. Odată cu apariția creștinismului, barbarus era folosit și cu sensul de: necredincios, necreștin, fiind deci sinonim cu "paganus", devenit la noi "pagan".
Sursa:semnificatia-numelui.visele.ro
Transport funerar internațional. Servicii repatriere decedați din Anglia și din Spania... Moș Nicolae 2018. Cele mai importante tradiții și superstiții. Ce nu ai voie să faci...