Vineri, 5 iulie, în calendarul ortodox este cruce neagră. Zi de mare sărbătoare pentru credincioși, aceștia îl cinstesc pe Sfântul Atanasie de la Aton. Citește rugăciunea zilei de vineri.
Sfântul Atanasie s-a născut într-o familie creștină, însă a rămas orfan de mic. Acesta provine din Trapezunt. Încă de mic a fost atras de credință și răspândirea acesteia. Mai târzius, Atanasie avea să devină stareț.
Sfântul Atanasie va ridica o biserica închintă Sfintei Fecioare Maria. Se spune că în timpul meselor de la mănăstire acesta nu mânca aproape nimic și împărțea, fără ca ceilalți să își dea seama, tot ce avea el de mâncare.
În timpul construcțiilor pentru extinderea bisericii, cupola se prăbușește peste Sf Atanasie și restul muncitorilor. Deși cupolă a căzut peste el, trupul sau a rămas nevătămat, neavând decât o rană la picior. Se spune că din rana sfântului a curs sânge pe care preoții l-au strâns imediat, iar cu ajutorul acestuia mulți oameni s-au vindecat de boli.
Dupa trecerea sa la cele veșnice, Sfântul Atanasie s-a înfățișat de mai multe ori înaintea credincioșilor.
Calendar ortodox 5 iulie 2019. În această zi se mai face pomenirea:
-Sfântului Cuvios Lampadie;
-Sfântului Mucenic Vasile și a celor împreună cu dânsul, 70 de mucenici;
-Sfințirii Bisericii Sfântului Mucenic Iulian;
-Sfântului Mucenic Ciprian.
Citește și: Calendar ortodox iulie 2019. Sărbători religioase, posturi și sfinți
Rugăciunea zilei de joi
„Doamne Iisuse Hristoase, Fiule şi Cuvântul lui Dumnezeu Tatăl, Care în ziua de astăzi ai luat Cina cea de pe urmă cu ucenicii Tăi şi cu mare umilinţă ai spălat picioarele lor şi ale ucenicului care Te-a vândut. Apoi, luând pâine şi vin în mâinile Tale Cele Sfinte şi binecuvântându-le cu puterea Ta cea Dumnezeiască, le-ai făcut însuşi Trupul şi Sângele Tău, cu care i-ai împărtăşit zicând: „Luaţi, mâncaţi şi beţi, că acestea sunt Trupul şi Sângele Meu, ca să se ierte păcatele voastre”. Cela ce tot în ziua aceasta Te-ai înălţat la cer şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu, Tatălui Tău, să împărăţesti împreună cu El în veci, ca Unul-Născut Fiul Său preaiubit. Rogu-Te deci, pentru rugăciunile ucenicilor Tăi, iartă păcatele noastre ale tuturor, ale celor vii şi ale celor răposaţi.
Dă-mi, Doamne, lacrimi fierbinţi ca să-mi plâng păcatele. Darul Tau cel curăţitor, care a spălat picioarele ucenicilor Tăi, să spele şi să curăţească inima şi sufletul meu, ca aşa, cu vrednicie, cu curăţie şi cu umilinţă să mă împărtăşesc cu Sfintele Tale Taine, acum şi în timpul morţii mele, iar în ora despărţirii mele, cu bucurie să se suie sufletul meu la Tine, fără de nicio frică, întrebare sau împiedicare să trec vămile văzduhului, intrând în mărirea Ta cea cerească. Ajută-mi, Doamne, să Te măresc în veci, să mă închin Numelui Tău Celui Sfânt. Amin.”
Citește și: Calendar ortodox. Ce sunt zilele cu harți și ce alimente putem consuma
Calendar ortodox 4 iulie 2019. Pomenirea Sfântului Andrei Criteanul... Calendar ortodox 6 iulie 2019. Pe cine sărbătoresc creștinii ortodocși sâmbătă...