Căutare Live

Când se prepară pasca și cozonacii. Greșeala pe care nu trebuie s-o faci

Saptamana Mare sau Saptamana Patimilor abunda in semnificații și tradiții, așadar femeile trebuie sa se imparta intre treburile gospodarești și randuielile bisericești. Iata in ce zi trebuie sa prepari cozomacii, pasca si ouale rosii.

Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor abundă în semnificații și tradiții. Mai este foarte puțin până la Paște, așadar femeile trebuie să se împartă între treburile gospodărești și rânduielile bisericești.

Pasca, ouăle roșii și cozonacii sunt preparate tradiționale nelipsite de la masa de Paști. Foarte multe femei comit greșeala de a le prepara prea devreme sau prea târziu, însă tradiția spune că ele trebuie să fie preparate în Joia Mare.

Cum se prepară pasca

Pentru creștini, pasca este cea mai importanta coptură rituală a Paștilor. Ea se face din făină de grâu de cea mai bună calitate, cernută prin sită deasă. Cel mai adesea, pasca are o formă rotundă pentru că se crede că scutecele lui Hristos au fost rotunde. Aluatul dospit se pune în tăvi speciale pentru pască, după care, de jur împrejur, se așează aluatul împletit din două sau trei sucituri, din aluat împletit, având la mijloc o cruce, și se lasă totul la crescut. În mijlocul tăvii se așează, apoi, brânză de vacă, pregătită cu zahăr, ouă, mirodenii și stafide. Peste brânză se face o cruce, din același aluat împletit, împodobită cu ornamente în formă de floare. Se unge totul cu ou și se coace în cuptorul încălzit.

Pasca și cozonacii, preparate și în Sâmbăta Mare

Pasca și cozonacii se mai pot prepara și în Sâmbăta Mare, din ajunul Sfintelor Paști, fiind duse, apoi, la biserică în noaptea de Înviere pentru a fi sfințite. Legenda pascăi spune că, în timp ce predica împreună cu apostolii, Iisus a fost găzduit de un om foarte primitor care le-a pus în traistă, la plecare, pâine pentru drum fără știrea lor. Întrebându-l pe Hristos când vor fi Paștile, Mântuitorul le-a spus că atunci când vor găsi pâine în traistă. Căutând apostolii au găsit în traistă ce le pusese acel om.

sursă foto: canal2.md

Câteva luni sau o viață întreagă? Ce diferenţă de vârstă trebuie să fie între tine şi partener pentru a avea o relaţie f... Cum să amenajezi curtea casei ca un profesionist. 5 idei ușor de pus în practică...
Parteneri
Dușul fierbine în sezonul rece: de ce este contraindicat
O baie relaxantă este tot ce vizezi, după o zi aglomerată? Avem o veste nu tocmai plăcută pentru tine. Dușul fierbinte în sezonul rece ți-ar putea face mai mult rău decât bine, potrivit informațiilor oferite de medici și specialiști.
Catine.ro
Ultimele știri