Cine a inventat acest deliciu, aceasta desfatare culinara pe care eu o asociez cu relaxarea totala si cu un sentiment de siguranta Indiscutabil Pho-ul s-a nascut in Vietnam si este sinonim cu istoria coloniala a acestei tari. Cunoscatorii spun ca a aparut la sfarsitul secolului al XIX-lea in Hanoi. Unii ar fi de parere ca influenta principala este cea franceza.
Francezii ocupau Vietnamul in acea perioada, o ocupatie care a durat 100 de ani. Pana la venirea lor, vietnamezii, care pretuiau ca animale de povara bivolii si vacile, preferau carnea de porc, pestele si puiul, dar afectiunea francezilor fata de carnea rosie si legendarul pot-au-feu au influentat in cele din urma si bucataria vietnameza.
La nasterea Pho-ului participa insa mai cu seama mostenirea chineza, lasata in urma a 1.000 de ani de ocupatie. Ingrediente precum anasonul stelat, ghimbirul si taiteii de orez sunt negresit o marca a bucatariei chinezesti. Mai mult, inraurirea chineza este indicata de unii cu precizie si anume provincia Yunnan, unde un numar de vietnamezi s-au refugiat in timpul ocupatiei franceze, sau mai devreme chiar, legand-o de influenta mongola via China.
Citeste restul articolului pe Good Food!