Live acumChefi la cuţite
Prime Time 20:00Chefi la cuţite

Ce sărbătorim, de fapt, de Sfinții Mihail și Gavril. Se spune „La mulți ani!” pe 8 noiembrie?

Pe data de 8 noiembrie, credincioșii îi cinstec pe Sfinții Mihail și Gavril dar în calendarul ortodox această sărbătoare are ca denumire completă Soborul mai-marilor Arhistrategi (căpetenii) Mihail şi Gavriil şi a tuturor Puterilor cereşti celor fără de trupuri.

Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, 8 noiembrie

Cu alte cuvinte, pe 8 noiembrie nu îi sărbătorim dor pe Sfinții Mihail și Gavril (Gavriil), ci sărbătorim toate cetele îngerești. Dar, spunem sau nu „La mulți ani!” în această zi?

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, împreună cu toate cetele îngereşti sunt apărătorii noştri, care se străduiesc să ne ajute întru mântuirea noastră. De aceea, trebuie să ne rugăm să ne fie alături.

Mihail și Gavril 2019. Această sărbătoare este veche de 15 secole, iar în trecut era dedicată dor Sfântului Mihail, ulterior s-a trecut la o sărbătoare comună a Sfinților Mihail și Gavriil. În cele din urmă, sărbătoarea a devenit o zi de prăznuire a tuturor cetelor îngereşti (Soborul mai-marilor Arhistrategi Mihail şi Gavriil şi a tuturor Puterilor cereşti celor fără de trupuri).

Citește și: Calendar ortodox. Rugăciune către Sfinții Mihail și Gavril pentru îndepărtarea necazurilor

Ne putem întreba acum de ce „Soborul Sfinţilor Arhangheli“? În principal pentru că acest lucru aminteşte de tradiţia care atestă modul în care a pus capăt Sfântul Arhanghel Mihail revoltei îngerilor răi. În momentul în care Satana a căzut împreună cu cei care l-au urmat în răzvrătirea lui, Sfântul Arhanghel Mihail ar fi spus: „Să luăm aminte! Să stăm bine, să stăm cu frică înaintea Celui ce ne-a făcut pe noi şi să nu cugetăm cele potrivnice lui Dumnezeu. Să luăm aminte ce au pătimit cei ce erau împreună cu noi zidiţi şi cum se împărtăşeau cu noi din dumnezeiasca lumină. Să luăm aminte cum, îndată, din lumină s-au prefăcut în întuneric pentru mândria lor şi din înălţime au fost aruncaţi jos, în adînc. Să luăm aminte, cum a căzut din cer luceafărul cel ce răsărea dimineaţa şi s-a sfărâmat pe pământ“ (Vieţile Sfinţilor pe luna Noiembrie).

Mihail și Gavril 2019. Se spune „La mulți ani!” pe 8 noiembrie?

Da, se spune! Acastă sărbătoare este dedicată în primul rând Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, dar nu trebuie săuităm și de restul îngerilor.

Citește și:

Sfinții Mihail și Gavril 2019. Când pică și ce nume se sărbătoresc

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro