225g de unt nesarat, foarte moale, plus extra pentru uns
100g alune de padure, din care jumatate tocate grosier
225g de zahar brun
225g faina cu agent de crestere
3 oua
1 lingurita extract de vanilie
2 lingurite de condimente pentru strudel cu mere sau de scortisoara macinata
1 lingurita praf de copt
175g de dovlecei, rasi pe razatoarea mare
1 mar, ras (aprox 85g)
250g mix de fructe uscate
Mod de preparare:
1. Se incalzeste cuptorul la 180º C/gaz 4. Se unge cu unt o forma de copt adanca, cu diametrul de 20cm si se tapeteaza fundul si marginea cu hartie de copt. Se asaza intr-un robot de bucatarie alunele netocate, o lingura de zahar si una de faina si se mixeaza pana cand se maruntesc alunele cat mai bine.
2. Se adauga in robot untul, restul de zahar si ouale, vanilia, mirodeniile, ¼ lingurita de sare, restul de faina si praful de copt. Se mixeaza pana cand se omogenizeaza totul. Se scoate cutitul robotului si se adauga amestecand dovleceii rasi, marul si fructele uscate.
3. Se asaza compozitia astfel obtinuta cu o lingura in forma, se niveleaza suprafata si se presara cu alunele tocate, presandu-le usor in coca. Se da la cuptor 1 ora si 10 minute (vezi sfatul de mai jos). Dupa primele 45 de minute, se acopera forma lejer cu folie de aluminiu si se lasa in continuare la cuptor pana cand creste si devine aurie. Se lasa la racit 20 de minute in forma, apoi se scoate si se lasa sa se raceasca complet pe un stativ de metal.
SFAT: Timpul de coacere pentru aceasta prajitura depinde de cata apa contin dovleceii. Daca este cazul, mai las-o la cuptor 10-20 de minute. Verifica infigand o scobitoare in mijlocul prajiturii: daca iese uscata, prajitura este gata.
Pofta buna!
Citeste si alte retete si articole interesante pe Good Food!