- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Cu toate acestea, sunt gustoase. Atat de gustoase, incat nu ar trebui incluse doar in meniul restaurantelor. Ba, mai mult de atat, unele dintre ele ascund in interior perle ce se vor insira la gatul unei preafrumoase fete.
Midiile marine sunt mai mult lunguiete, iar cochilia este neagra, bleumarin sau chiar maro. Carnea din interior, comestibila, are o culoare argintie.
Inainte de a le gati, trebuie sa fiti siguri ca sunt foarte proaspete, pentru a evita imbolnavirile. Prima data se spala usor cochiliile, apoi se pun la fiert intr-un vas cu apa. Sunt gata cand incep sa se desfaca, iar cele care au ramas inchise se arunca.
Se foloseste doar carnea, care poate fi ideala pentru prepararea unei portii de paste, risotto sau paella, poate fi pregatita pane sau servita cu un sos foarte condimentat pe baza de ardei chili, usturoi si otet.
In Asia, midiile sunt umplute cu orez foarte aromat sau cu o pasta speciala din lapte de cocos. In alte retete, ele sunt folosite fara a le fierbe in prealabil, urmand sa se deschida in timpul prepararii. Oricum ar fi insa pregatite, merita sa lasati prejudecatile la o parte si sa le gustati. Va vor aminti de mare, soare, vacanta...
Stridiile sunt si ele favoritele gurmanzilor, iar spre deosebire de midii, sunt mai mari, cochilia prezinta striatii, iar forma este neregulata. De cele mai multe ori, carnea se serveste pe o jumatate de cochilie, asezata pe un pat de gheata, adaugandu-se zeama de lamaie, putin unt sau sare, fara a fi gatita in vreun fel.
Gustul stridiilor crude poate fi extrem de diferit (in functie de soi si de regiunea din care au fost „culese"), trecand de la sarat si dulce pana la un gust mai apropiat de natura.
Cel mai bine se potrivesc stridiile alaturi de plantele aromatice. Intr-una dintre retete, se folosesc cam 20 de stridii proaspete (pentru a fi siguri, cochiliile trebuie sa fie inchise, semn ca sunt vii si se pot deschide cu un cutit), indepartandu-se o jumatate de cochilie.
Modalitati de servire
Stridii crocante la cuptor: separat se face o compozitie din pesmet, doi catei de usturoi presati, cate o lingurita de mustar si ulei de masline, cateva fire proaspete de maghiran, cimbru si busuioc, zeama de la o lamaie si doua linguri de parmezan ras.
Se pune cate o lingurita din aceasta compozitie pe fiecare stridie, apoi se asaza intr-o tava. Se tin in cuptor pana cand devin maronii deasupra si crocante (cinci-sase minute). Se servesc ca aperitiv cald, alaturi de feliute de lamaie sau un sos mai condimentat.
Supa gustoasa de scoici amandine: pentru zile friguroase, dar care se doresc a fi memorabile, puteti sa gustati o supa care are in compozitie scoici amandine (francezii le apreciaza pentru carnea lor portocalie sau violeta), midii, stridii si cativa creveti (sa fie ceva mai mult de un kilogram).
Intr-o oala se topeste putin unt si se calesc o ceapa mai mica, un catel de usturoi si cateva frunze de patrunjel tocat. Cand s-au inmuiat se adauga o conserva de rosii tocate cubulete, supa de pui si condimente - frunze de dafin, cimbru, busuioc si oregano.
Pentru un gust mai special se toarna si 100 ml vin. Se mai adauga si putina apa daca este necesar, astfel incat sa nu fie o supa foarte groasa. Dupa 30 minute de fierbere se pun scoicile, stridiile, crevetii decorticati si midiile. Se tin pe foc cateva minute pana cand se deschid cochiliile. Supa se serveste cu paine prajita sau crutoane.
Citeste si Jurnalul National!
Foto: baltidome.wordpress.com