Antena Căutare

Tradiții de Florii. Ce trebuie să faci cu salcia sfințită de Florii după ce se usucă

Floriile 2019 in Romania Ce trebuie să faci cu salcia sfințită de Florii după se usucă! E mare păcat dacă o arunci, spun preoții.

Tradiții de Florii. Ce trebuie să faci cu salcia sfințită de Florii după ce se usucă Galerie
Floriile 2019. ce trebuie sa faci cu salcia sfintita de florii

Floriile 2019 în România. Ce trebuie să faci cu salcia sfințită de Florii după se usucă! E mare păcat dacă o arunci, spun preoții.

Floriile pică duminica aceasta și este una dintre cele mai importante sărbători ce vestesc Învierea Domnului. Floriile în România semnifică momentul intrării lui Iisus în Ierusalim, aclamat de mulțimile care îi așteptau cu flori sosirea. În semn de bucurie,oamenii aruncau înaintea Lui frunze de palmier sau de smochin (finic), simbolul biruinței. Copiii Îi strigau cuvinte de laudă.

Momentul intrării lui Iisus în Ierusalim este recreat și în bisericile din România, când în Duminica Floriilor, credincioșii aduc ramuri de salcie, pe care preoții le sfințesc la slujbă printr-o rugăciune. Tradiția spune că aceste crenguțe binecuvântate sunt aduse acasă și așezate lângă icoane, ori la geamuri sau uși. Însă ce se întâmplă după ce crenguțele de salcie se ofilesc? Mulți credincioși își pun această întrebare.

Tradiții de Florii. Ce trebuie să faci cu salcia sfințită de Florii după ce se usucăsursa foto: observatorulph.ro

Preoții sunt de părere că este un păcăt să arunci la tomberon salcia sfințită de Florii, chiar și după săptămâni, când aceasta se ofilește. Recomandarea acestora este să ca salciile să fie arse atunci când se usucă sau îngropate, dacă prima variantă nu este posibilă. Prin îngropare aceste plante se reîntoarc în natură, cred aceștia.

Tradiții despre salcie în ziua de Florii

În trecut, ramura de salcie sfinţită era folosită şi în scopuri terapeutice. Oamenii înghiţeau mâţişori de pe ramura de salcie pentru a fi feriţi de diferite boli, iar bătrânele se încingeau cu salcia ca să nu le mai doară şalele.

Demult, crenguțele de sălcie așezate la icoane după Florii se aruncau vară pe foc atunci când începea o furtună pentru a se împrăștia norii, ori se așterneau în ograda pentru a alungă grindină. Ramurile de la icoană se așezau de către gospodar în mijlocul casei, când era vremea rea, pentru a o apăra de trăsnete.

Dacă te împărtășești de Florii, îți poți pune o dorință și ea se va îndeplini mai repede decât în altă perioadă.

În Duminica de Florii, se culeg flori ce se adună în ciubare, ele urmând a fi folosite pentru încondeierea de ouă pentru Paște.

O altă tradiție spune că ramurile de sălcie sunt așezate înainte de culcare sub pernele fețelor nemăritate. Ele cred că vor deveni mai frumoase și vor avea un soț dacă fac asta.

Momentul întâmpinării lui Iisus este la Ierusalim, cu ramuri de finic este recreat și în prezent, în sărbătoarea Floriilor. Ortodocșii din țările care locuiesc în zone unde nu cresc palmieri sau smochini, precum românii sau rușii folosesc, în locul acestora, ramuri de salcie la această sărbătoare.

Florii 2019. Ce nume se sărbătoresc și ce semnificație au. Cui spui La mulți ani

Rugăciune la binecuvantarea salciei în Duminica Floriilor

În momentul sfințirii salciei la biserică, se rostește o rugăciune de binecuvântare, pe care o poți rosti și tu.

Doamne, Dumnezeul nostru, Care şezi pe heruvimi; Cel ce ai arătat puterea Ta şi ai trimis pe Unul‑Născut Fiul Tău, Domnul nostru Iisus Hristos, ca să mântuiască lumea prin Crucea, prin îngroparea şi prin învierea Sa; Căruia, venind în Ierusalim spre patima cea de bunăvoie, poporul care şedea întru întuneric şi în umbra morţii, luând semnele biruinţei, ramuri de copaci şi stâlpări de finic, I‑a prevestit învierea, Însuţi, Stăpâne, păzeşte‑ne şi pe noi, care urmând acelora purtăm în mâini ramuri de copaci în această zi de înainte‑prăznuire. Şi precum pe acele popoare şi pe acei prunci care Ţi‑au strigat Ţie: osana, apără‑ne şi pe noi, ca prin laude şi cântări duhovniceşti să ne învrednicim de dătătoarea de viaţă învierea cea de a treia zi, în Hristos Iisus Domnul nostru, cu Care împreună eşti binecuvântat, cu Preasfântul şi bunul şi de‑viaţă‑făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin

Paște 2019. 7 flori de primăvară pe care să le ai în casa ta de Paște... Florii 2019. Ce rugăciune se rostește la sfințirea salciei și ce puteri miraculoase are...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x