Cum alegem vasele in care gatim?
Vasele in care putem prepara mancarea sunt confectionate din diverse materiale: otel inoxidabil, cupru, fonta si ceramica. Fiecare vas este adecvat pentru prepararea anumitor tipuri de mancare, in functie de materialul din care este confectionat. Pentru a gati sanatos si sigur trebuie folosim vasele din otel inoxidabil de calitate, fonta sau ceramica. Ele nu necesita multa apa sau sare, nici adaos de grasimi. Nutrientii din alimente se pastreaza aproape integral daca folosim vasele adecvate.
Putem gati fara apa
In mod normal, nu putem gati fara apa, insa vasele moderne ne permit acest lucru. Aburul care se acumuleaza in interiorul vasului este instrumentul pentru gatit. Pe parcursul prepararii, apa se evapora din alimente si se ridica de la baza fierbinte in sus, catre capacul rece. Odata ajuns acolo, aburul se condenseaza si picura catre baza. Procesul se repeta, iar aburul circula constant in interiorul vasului unde hrana este preparata, atata timp cat temperatura ramane sub punctul de fierbere a apei. La aceasta temperatura, alimentele retin cantitatea maxima de nutrienti naturali (vitamine, minerale, proteine, carbohidrati) si de proprietati (aroma, culoare).
Sfat: Cel mai sanatos mod de gatire este prin inabusire in vase de fonta sau fara adaos de apa in anumite vase din otel inoxidabil.
Fierberea in abur, foarte sanatoasa
Pentru a prepara corect legumele in coaja (cartoful, vanata), precum si alte alimente, trebuie sa le fierbem in abur. Aceasta modalitate faciliteaza pastrarea nutrientilor esentiali in proportie foarte mare si in plus ajuta la extragerea substantelor periculoase pe care le contin (pesticide, nitrati).
Sfat: Cele mai bune recipiente pentru fierberea in abur sunt vasele suprapuse tip steamer sau combinatii de vase din otel inoxidabil care permit circulatia aerului pe verticala.
Frigerea fara grasime
Ne-am obisnuit sa frigem carnea in grasime, insa nu ar trebui sa facem acest lucru intrucat toate tipurile de carne contin, in mod natural, o anumita proportie de grasime. Frigand carnea in grasime, crestem riscul ca sanatatea noastra sa se subrezeasca.
Sfat: Putem prepara carnea fara grasime, frigand-o in grasimea proprie intr-un griller de calitate.
Citeste si Revista Felicia