Postul Sfintei Marii este unul dintre cele mai importante posturi. Potrivit calendar ortodox, acesta începe pe data 1 august, iar lăsatul secului pentru începutul postului este pe data de 31 iulie, însă, dacă se întâmplă miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi înainte.
Astfel, anul acesta lăsatul secului pentru Postul Sfintei Marii pică pe 30 iulie. Află ce tradiții și obiceiuri trebuie să respecți în această zi.
Calendar ortodox 2019. Lăsatul Secului este o sărbătoare care marchează ultima zi în care se poate mânca de dulce. Postul Sfintei Marii mai este cunoscut în popor și sub denumirea de Postul Adormirii Maicii Domnului.
Timp de două săptămâni, credincioșii țin al treilea mare post din an, după cel al Paștilor și cel al Sf Apostoli Petru și Pavel.
Citește și: Calendar ortodox 30 iulie. Rugăciune către Sfântul Valentin pentru sufletul pereche
Tradiții și obiceiuri lăsatul secului Postul Adormirii Maicii Domnului
Potrivit tradițiilor, în unele sate din Covasna, credincioșii au obiceiul focului purificator. Această datină are rol de purificare și de alungare a spiritelor rele, înainte de post. Practic un foc mare este aprins, pe înserat, pe dealurile din apropierea satelor.
În zona Munteniei, nurorile obișnuiesc să prepare plăcinte cu brânză dulce, pe care să le ducă soacrelor pentru ca relația lor să se „îndulcească”.
Un alt obicei de la sate este legarea grânelor pentru ca păsările și dăunătorii să nu distrugă recoltele.
Românii obișnuiesc să se întânească de lăsatul secului cu prieteni, rude și apropiați și să mânânce alimente de dulce, marcând ultima zi inaitea postului.
Rugăciune la începutul Postului Adormirii Maicii Domnului
Citește și:
- Calendar ortodox 30 iulie 2019. La mulți ani Valentin și Valentina!
- Calendar ortodox august 2019. Cele mai importante sărbători și rugăciuni din luna lui Gustar