Antena Căutare

Lăsatul Secului pentru Postul Sfintei Marii. Tradiții și obiceiuri 30 iulie

Postul Sfintei Marii este unul dintre cele mai importante posturi. Potrivit calendar ortodox, acesta începe pe data 1 august, iar lăsatul secului pentru începutul postului este pe data de 31 iulie, însă, dacă se întâmplă miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi înainte.

Postul Sfintei Marii este unul dintre cele mai importante posturi. Potrivit calendar ortodox, acesta începe pe data 1 august, iar lăsatul secului pentru începutul postului este pe data de 31 iulie, însă, dacă se întâmplă miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi înainte.

Astfel, anul acesta lăsatul secului pentru Postul Sfintei Marii pică pe 30 iulie. Află ce tradiții și obiceiuri trebuie să respecți în această zi.

Calendar ortodox 2019. Lăsatul Secului este o sărbătoare care marchează ultima zi în care se poate mânca de dulce. Postul Sfintei Marii mai este cunoscut în popor și sub denumirea de Postul Adormirii Maicii Domnului.

Timp de două săptămâni, credincioșii țin al treilea mare post din an, după cel al Paștilor și cel al Sf Apostoli Petru și Pavel.

Articolul continuă după reclamă

Citește și: Calendar ortodox 30 iulie. Rugăciune către Sfântul Valentin pentru sufletul pereche

Tradiții și obiceiuri lăsatul secului Postul Adormirii Maicii Domnului

Potrivit tradițiilor, în unele sate din Covasna, credincioșii au obiceiul focului purificator. Această datină are rol de purificare și de alungare a spiritelor rele, înainte de post. Practic un foc mare este aprins, pe înserat, pe dealurile din apropierea satelor.

În zona Munteniei, nurorile obișnuiesc să prepare plăcinte cu brânză dulce, pe care să le ducă soacrelor pentru ca relația lor să se „îndulcească”.

Un alt obicei de la sate este legarea grânelor pentru ca păsările și dăunătorii să nu distrugă recoltele.

Românii obișnuiesc să se întânească de lăsatul secului cu prieteni, rude și apropiați și să mânânce alimente de dulce, marcând ultima zi inaitea postului.

Rugăciune la începutul Postului Adormirii Maicii Domnului

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Citește și:

Calendar ortodox 30 iulie. Rugăciune către Sfântul Valentin pentru sufletul pereche... Calendar ortodox. Când pică Postul Sfintei Marii și cum trebuie să ne pregătim...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Insula Iubirii Sezonul 8, 15 iulie 2024. Cortina a căzut și ispitele feminine au apărut de pe ecran, direct în fața băieților
Insula Iubirii Sezonul 8, 15 iulie 2024. Cortina a căzut și ispitele feminine au apărut de pe ecran, direct în fața băieților Luni, 15.07.2024, 23:40
Ai sport în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x