Live acumFilm: Câinii zăpezii
Prime Time 20:30Raman cu tine

Lăsatul Secului pentru Postul Sfintei Marii. Tradiții și obiceiuri 30 iulie

Postul Sfintei Marii este unul dintre cele mai importante posturi. Potrivit calendar ortodox, acesta începe pe data 1 august, iar lăsatul secului pentru începutul postului este pe data de 31 iulie, însă, dacă se întâmplă miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi înainte.

Postul Sfintei Marii este unul dintre cele mai importante posturi. Potrivit calendar ortodox, acesta începe pe data 1 august, iar lăsatul secului pentru începutul postului este pe data de 31 iulie, însă, dacă se întâmplă miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi înainte.

Astfel, anul acesta lăsatul secului pentru Postul Sfintei Marii pică pe 30 iulie. Află ce tradiții și obiceiuri trebuie să respecți în această zi.

Calendar ortodox 2019. Lăsatul Secului este o sărbătoare care marchează ultima zi în care se poate mânca de dulce. Postul Sfintei Marii mai este cunoscut în popor și sub denumirea de Postul Adormirii Maicii Domnului.

Timp de două săptămâni, credincioșii țin al treilea mare post din an, după cel al Paștilor și cel al Sf Apostoli Petru și Pavel.

Citește și: Calendar ortodox 30 iulie. Rugăciune către Sfântul Valentin pentru sufletul pereche

Tradiții și obiceiuri lăsatul secului Postul Adormirii Maicii Domnului

Potrivit tradițiilor, în unele sate din Covasna, credincioșii au obiceiul focului purificator. Această datină are rol de purificare și de alungare a spiritelor rele, înainte de post. Practic un foc mare este aprins, pe înserat, pe dealurile din apropierea satelor.

În zona Munteniei, nurorile obișnuiesc să prepare plăcinte cu brânză dulce, pe care să le ducă soacrelor pentru ca relația lor să se „îndulcească”.

Un alt obicei de la sate este legarea grânelor pentru ca păsările și dăunătorii să nu distrugă recoltele.

Românii obișnuiesc să se întânească de lăsatul secului cu prieteni, rude și apropiați și să mânânce alimente de dulce, marcând ultima zi inaitea postului.

Rugăciune la începutul Postului Adormirii Maicii Domnului

Astăzi , ne stă înainte nevoinţă duhovnicească de taină spre câştigarea iertării greşelilor noastre şi spre împăcare cu DUMNEZEU .
Astăzi , să lepădăm vălul răutăţii şi să secăm izvoarele gândurilor celor rele , apropiindu-ne cu dragoste şi de cei ce ne urăsc pe noi .
Astăzi , să curăţim haina cea murdară de păcate a sufletelor noastre şi să încetăm a mai judeca şi osândi pe aproapele nostru , ca să nu fim noi osândiţi în focul cel veşnic .
Astăzi , să privim cu milă spre cei săraci şi să ne ostenim , după putere , spre lucrarea faptelor celor bune ale milosteniei sufleteşti şi trupeşti .
Astăzi, să ne spălăm în baia gândurilor de umilinţă veşmântul sufletului şi să plângem pentru căderea noastră şi pentru alunecarea de pe Calea Mântuirii .
Astăzi , să acoperim mulţimea păcatelor noastre cu rugăciunea cea fierbinte către Hristos , ca să treacă cu vederea anii pribegiei noastre departe de Drumul Ascultării.
Pe Tine , Maică a lui DUMNEZEU , Te punem Solitoare Pocăinţei şi Mântuirii noastre , ca pe Una Ce ai Indrăzneală Tare către Cel pe Care în Braţele Tale ca pe Un Prunc L-ai Tinut , ca să scoţi Lumea ceea ce zăcea în vicleşug din adâncul păcatului şi să o aduci la nevinovăţia pruncilor .
Cu lapte ai Hrănit pe Cel ce Poartă de Grijă de cei flămânzi şi cu Căldura Dragostei Tale de Maică L-ai Acoperit . Deci , nu ne părăsi nici pe noi , fiii Tăi cei căzuţi şi pierduţi în negura greşelilor , ci ne străluceşte Lumina Pocăinţei mai înainte de apusul vieţii noastre pământeşti .
Cu lacrimi ai adăpat pământul , văzând Răstignit pe Cruce pe Rodul Cel Preacurat al Pântecelui Tău .
Cu lacrimile Tale întoarce-ne pe noi cei împovăraţi de păcat la Calea Adevărului lui Hristos , ca să nu fim prinşi de fiarele cele înţelegătoare ale patimilor şi aruncaţi în adâncul cel mai de jos al păcatelor .
Precum ai săltat de Bucurie la Invierea Fiului Tău , Roagă-Te să se facă bucurie în Cer şi pentru noi , întorcându-ne la pocăinţă prin Stăruinţa Ta de Iertare a noastră la Tronul Stăpânului .
Mâinile noastre le întăreşte la rugăciune , gândurile le curăţeşte , sufletele le îmbracă cu smerită cugetare şi de toate primejdiile ne izbăveşte degrab .
Ca Un Paznic de veselie este credincioşilor Postul cel aşezat în Cinstea Adormirii Tale .
Trezeşte-ne pe noi la lucrarea faptelor bune , adormind patimile noastre cele nenumărate şi întărindu-ne spre căutarea Mântuirii , ca să slăvim cu glasuri neîncetate ale inimii pe Tatăl , pe Fiul şi pe Duhul Sfânt în veci .Amin !

Citește și:

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro