Live acumObservator 06
Prime Time 20:00Chefi la cutite

Mancarea nesanatoasa, prilej de rasfat pentru romani

73% dintre bucurestenii care iau masa in oras in mod regulat prefera sa se rasfete cand merg la restaurant, arata un studiu efectuat de Unilever Food Solutions. Pentru ca percep iesirile la masa ca fiind ocazii speciale, oamenii comanda feluri de mancare nesanatoase. Acelasi studiu arata ca 70% dintre cei chestionati cred ca obezitatea este intr-adevar o problema in tara noastra.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a estimat ca, in 2008, 1,5 miliarde de adulti erau supraponderali. Dintre acestia, 500 de milioane erau obezi. Pana in 2015, numarul supraponderalior va creste la 2,3 miliarde, iar cel al obezilor - la 700 de milioane. Conform aceleiasi surse, in 2008, 51% dintre adultii romani erau supraponderali, iar 19,1 % obezi. Printre cauzele principale ale acestei epidemii se numara sedentarismul si alimentatia necorespunzatoare.

Mancarea sanatoasa este considerata scumpa, nesatioasa si mai putin gustoasa de catre persoanele care iau frecvent masa in oras, atat la nivel local, cat si la nivel global. 57% dintre respondentii de la nivel global cred ca mancarea sanatoasa este mai scumpa (cei mai multi dintre acestia fiind in Polonia - 69%, si cei mai putini in Marea Britanie - 46%). Comparativ, 78% dintre bucuresteni spun ca mancarea sanatoasa are un pret mare.

Global, mai mult de 4 din 10 respondenti considera ca mancarea sanatoasa nu este suficient de satioasa.
In Bucuresti, mai mult de jumatate dintre persoanele chestionate au fost de acord cu aceasta afirmatie. Felurile de mancare sanatoase sunt percepute ca mai putin atragatoare de o treime din cei chestionati la nivel global. 63% dintre persoanele intervievate la nivel local spun ca optiunile sanatoase puse la dispozitia lor de catre restaurante nu par gustoase.

"Consumatorii nu considera mancarea sanatoasa nici atragatoare, nici accesibila. Una dintre problemele pe care le-a scos in evidenta studiul Perceptions and Practices related to Healthy Eating este aceea ca oamenii cred ca nu isi pot permite mancarea sanatoasa. Mai mult, nu o considera gustoasa, astfel ca nici nu fac eforturi pentru a o consuma mai des", declara Maria Gavrilescu, Channel Marketing Leader la Unilever Food Solutions Romania.

"Romanii sunt insa constienti ca ar trebui sa o faca - 56% dintre cei care iau in mod regulat masa in oras cauta optiunile sanatoase din meniuri. Ce lipseste in acest moment este o solutie pentru a schimba perceptia - mancarea sanatoasa poate fi facuta gustoasa si accesibila. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, este nevoie ca industria alimentara sa ia masuri pentru a educa si corecta obiceiurile proaste", a mai adaugat aceasta. Respondentii studiului local considera responsabili pentru a imbunatati calitatea mancarii proprietarii de restaurant, apoi producatorii de ingrediente si bucatarii.

Conform studiului global efectuat de Unilever Food Solutions, cel mai inalt grad de interes pentru pentru optiunile sanatoase din meniuri a fost aratat in Indonezia si China (80%). La polul opus se afla rusii (doar 40% dintre ei cauta in meniu feluri sanatoase).

Recomandari