Antena Căutare

Moșii de Toamnă 3 noiembrie. De ce pomenirea morților se face Sâmbăta

Moșii de Toamnă 3 noiembrie. De ce pomenirea morților se face Sâmbăta. Motivul pe care si tu trebuie sa il cunosti!

mosii de toamna 3 noiembrie

Moșii de Toamnă 3 noiembrie. Astăzi, Biserică Ortodoxă face pomenirea morților, cunoscută și t sub numele de Moșii de Toamnă. Se fac rugăciuni și liturghii atât pentru cei aflați în Rai, cât și pentru cei aflați în Iad. Tu știai de ce pomenirea morților se face mereu în ziua de Sâmbătă?

Moșii de Toamnă 3 noiembrie. De ce se face pomenirea morților

Biserica îi numește pe cei trecuți în viață de dincolo "adormiti”, termen care are înțelesul de stare din care te poți trezi. Ea nu vorbește de trecere într-o stare de neființă, ci de trecere dintr-un mod de existența în alt mod de existența. Hristos îi va dărui cuvântului "adormit", înțelesul care îl asociază cu învierea. Când Mântuitorul ajunge în casă lui Iair, a cărui fiică, de numai 12 ani, de abia murise, spune: "Nu plângeți; n-a murit, ci doarme” (Luca: 8,52).

Moșii de Toamnă. Cum prepari coliva de Sâmbăta Morților

Articolul continuă după reclamă

Moșii de Toamnă Tradiții, Obiceiuri, Superstiții. Ce trebuie să faci azi în Sâmbăta Morților

Există un motiv bine întemeiat pentru care se face pomenirea morților. Sfânta Scriptură spune că , după moarte urmează Judecată particulară, în urmă căreia omul ajunge să se împărtășească fie de fericire, fie de suferința, stări date de modul viețuirii pe pământ. Aceste stări durează până la Judecata Universală, când toată Omenirea va învia și vor avea loc hotărârile finale legate de starea de fericire sau suferința. Prin rugăciunile și pomenile care se fac pentru cei morți năzuiesc speranțele că sufletele celor pierduți vor ajunge la Judecată universală, într-o stare mai bună decât aceea cu care s-au despărțit de trup.

Moșii de Toamnă 3 noiembrie. De ce pomenirea morților se face Sâmbăta

În ziua de Moși se săvârșește Sfântă Liturghie, când, la Proscomidie, preotul scoate din prescură miridele pentru morți și le așază sub Sfântul Agneț, rostind numele morților de pe pomelnicele ce i-au fost aduse. În cadrul Sfintei Liturghii, Agnetul se preface în Trupul și Sângele Domnului. Astfel, miridele (care îi reprezintă pe cei pomeniți), participă la sfințenie prin prezența lor alături de Trupul Lui Hristos de pe Sfântul Disc.

Mereu, pomenirea morților se face în ziua de Sâmbătă. Motivul este că Sâmbătă e ziua în care IIsus Hristos a stat în mormânt cu trupul, iar cu sufletul S-a pogorât la iad, că să elibereze din el pe toți drepții adormiți. Mai mult decât atât, Biserica face pomenirea celor adormiți sâmbătă și pentru că această zi este premergătoare duminicii- ziua Învierii sau ziua Veșniciei.

sursa: crestinortodox.ro

Moșii de Toamnă 3 noiembrie. Ce trebuie să faci azi în Sâmbăta Morților... Calendar ortodox noiembrie 2018. Soborul Sf Miahil și Gavriil. Cine au fost Mihail și Gavriil...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 14 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Ceanu Zheng
Hello Chef sezonul 8, 14 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Ceanu Zheng Sambata, 14.12.2024, 15:30
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x