Iata, conform nutritionistilor de la keepkidshealthy.com, care sunt cantitatile indicate, pentru copiii intre 4 si 12 ani, din grupele de alimente prezente in piramida nutritiei sanatoase:
Categoria 1 - Paine-cereale-orez-paste
Pentru copii este suficient sa manance sase portii pe zi din aceasta categorie. Selectia o vom face in toate formele disponibile, de la produse din faina alba la produse din cereale integrale, orez, etc. O portie din aceste alimente inseamna:
- ½ - 1 felie de paine
- intre 1 si 3 biscuiti sarati
- 1/2 cana de orez preparat, cereale sau paste
- 1/2 cana de cereale la micul dejun
- o chifla mica
- o briosa
Doar ocazional si rar se vor consuma checuri, patiserii, prajituri si chipsuri pe baza de porumb, acestea toate fiind nerecomandate (aport caloric mare versus proprietati nutritive reduse).
Categoria 2 - Legumele
Pentru copii sunt recomandate zilnic trei portii din aceasta categorie. Legumele vor fi proaspete pe cat se poate sau gatite, dar de asa natura incat sa le ramana cat mai mult din valorile lor nutritive, cum ar fi gatitul la aburi (in tot cazul, sa nu fie prea mult timp si intens gatite, ca in mancarea de legume in care abia daca deduci ce s-a pus acolo la inceput). Sunt legume care pot avea succes la copii servite proaspete, sub forma de bucatele taiate mic, cu un sos slab alaturi pe baza de iaurt in care ei sa le inmoaie. Cand selectezi legume pentru copii, alege culorile mai inchise la culoare - verdele inchis (brocoli, spanac), rosu/portocaliu inchis (cartofi rosii, ardei grasi rosii sau galbeni).
Aceste legume au cantitate mai mare din vitaminele A si C, ambele esentiale pentru dezvoltare. Fasolea uscata sau mazarea sunt ambele benefice si pot fi puse in supe sau salate ca sa fie mancate mai usor de copii. Legumele prajite in ulei si chipsurile vor fi folosite rar, ocazional.
Categoria 3 - Fructele
Pentru copii sunt recomandate zilnic doua portii de fructe, preparate si consumate proaspete. Sucurile din comert cu arome de fructe nu se considera portie de fructe, ci doar sucurile facute in casa, din fructe proaspete. Iata care sunt portiile:
- un fruct mic (mar, pruna, mandarina, etc.)
- o bucata de pepene
- 1/2 cana de suc proaspat de fructe
- 1/3 cana de fructe de padure
- 1/3 cana de fructe taiate felii
- 3 lingurite de fructe uscate
Daca copilul prefera fructele uscate, trebuie incurajat sa bea apa ca sa ii usureze digestia. Placintele si tartele cu fructe se vor consuma rar, ocazional (din pricina aportului prea mare de zahar si fainoase din foetaj si prea mic al fructului in sine, preparat termic prea mult).
Categoria 4 - Lapte-branza-iaurt
Doua portii pe zi de lactate sunt recomandate copiilor. Lactatele trebuie sa fie cu continut redus de grasimi (1,5% sau 2%). Ele sunt esentiale pentru ca sunt o sursa majora de calciu. Copiii sub 2 ani insa nu le vor consuma in varianta fara grasimi, intrucat aceasta grasime este necesara dezvoltarii optime a creierului lor (exceptie fac copiii prea grasuti carora medicul pediatru le recomanda o cantitate mai redusa de grasime in lactatele consumate). Portiile zilnice sunt de ordinul a o cana de lapte sau un iaurt de 200g sau 50g branza proaspata. Inghetata va fi folosita ca portie de produs lactat ocazional, rar.
Citeste si Sfatul Parintilor
FOTO: grandmaspurse.blogspot.com