1 ceapa, taiata fin
1 cubulet de unt plus extra pentru uns
100ml de vin alb
300ml de lapte
400ml de smantana lichida
3 frunze de salvie, taiata fin
50g branza Gruyère, rasa
Mod de preparare
1. Se incinge cuptorul la 190ºC. Se fierb cartofii 3 minute pana se inmoaie putin, apoi se scurg. Cand se racesc suficient pentru a putea fi manevrati, se taie in felii de 5mm. Se caleste ceapa cu unt intr-o tigaie, pana se inmoaie, aproximativ 5 minute, apoi se toarna deasupra vinul, laptele si smantana si se incalzesc. Se asaza feliile de cartof intr-un bol mare, se toarna deasupra compozitia obtinuta mai devreme, frunzele de salvie si jumatate din branza. Se amesteca incet, pana ce toate feliile de cartof se tapeteaza cu amestecul de smantana.
2. Se unge cu unt un vas mare termorezistent (de aproximativ 20 x 30 cm), apoi se asaza cartofii in el. Se niveleaza partea de deasupra, se presara cu branza ramasa si se asezoneaza cu putin piper negru. Se acopera cu folie de aluminiu si se coc 30 de minute, apoi se inlatura folia si se mai coc 30-40 de minute pana cand o furculita se poate introduce usor in compozitie, iar suprafata este aurie, rumenita.
Citeste mai multe retete interesante pe Good Food!
Povestea unui desert care a devenit traditie: Budinca de Craciun... Desert delicios: Briose alb-negru...