"In societatile mai traditionale si colective, un mai mare individualism poate duce la anxietate si la mai putina fericire. Dar in tarile europene, mai individualiste, o mai mare autonomie duce la fericire", conchide studiul. Potrivit lui Emanuel Rechter, psiholog la Universitatea Andrés Bello, libertatea personala implica "marcarea anumitor distante pentru a putea lua singuri decizii". "Problema apare cand banii ne transforma in sclavi pentru a atinge telurile marcate de societate, prin urmare oricat de multi bani au strans, intr-un moment al vietii lor, oamenii nu vor fi fericiti", explica el.
Cu alte cuvinte: banii ofera autonomia care este cea care ne garanteaza fericirea. Cand nu ne mai putem controla viata, ne pierdem puterea de a atinge fericirea. Capacitatea de a fi fericiti fara a depinde exclusiv de bani este un lucru consemnat de toate sondajele.
Cel mai recent, realizat de Institutul Coca-Cola, arata ca 70 la suta din spanioli se declara in continuare fericiti, in pofida actualei crize economice. Cei care se declara fericiti spun ca au relatii bune cu familia, cu prietenii si colegii de munca; sunt generosi si ii ajuta pe ceilalti; isi arata afectiunea prin saruturi si imbratisari; cunosc oameni noi, primesc musafiri acasa si se bucura de hobbie-urile lor.
FOTO: carrieanddanielle.com
Retete anti-riduri cu suc de rodii si polen de castan... Trei greseli majore pe care le fac parintii cand divorteaza...