Antena Căutare

Studiu: Statul la birou ne scurteaza viata

Un studiu realizat de cercetatorii americani din Louisiana, care au analizat timp de 13 ani stilul de viata a 17.000 de subiecti de ambele sexe, au constatat ca persoanele care isi petrec cea mai mare parte din zi la birou, stand pe scaun, prezinta un un risc de 54% mai mare de a muri in urma unui atac de cord, fata de persoanele cu viata mai activa.

Studiul specialistilor Centrului de Cercetari Biomedicale Pennington, din Louisiana, publicat in revista de specialitate Medicine & Science in Sports & Exercise a atras atentia celor interesati de viata sanatoasa. Cand coordonatorul cercetarii, Peter Katzmarzyk, a fost solicitat de jurnalisti sa dea detalii, el a precizat mai intai de toate ca studiul realizat de echipa sa nu este nou sub soare.

Interesul fata de pericolele vietii sedentare le fusese starnit mai inainte cercetatorilor britanici. Ei au realizat, in 1953, un studiu similar, avand ca subiecti soferii de autobuz. Din acel studiu a rezultat ca soferii de autobuz risca de doua ori mai mult sa moara de atac de cord decat manipulantii carucioarelor de transportat bagaje.

Referitor la studiul realizat de echipa sa, Katzmarzyk a dezvaluit cea mai surprinzatoare constatare facuta in urma cercetarilor, aceea ca petrecerea zilei de lucru in sezut, pe scaun, este un „factor de risc independent" pentru atacul de cord, fara legatura cu alti factori care il pot provoca.

Astfel, acesta afecteaza in egala masura pe fumatori si pe nefumatori, sau pe cei care practica zilnic exercitii fizice si pe cei care nu le practica. Pe scurt, nu conteaza cata miscare fizica facem zilnic sau cat de sanatos manancam, pentru ca stand mai toata ziua pe scaunul de birou, riscul de a muri mai devreme, din cauza unui atac de cord, se dubleaza.

De ce se intampla asa ceva?

Nici expertii nu stiu deocamdata cu siguranta. Unul dintre colegii lui Katzmarzyk, profesorul Marc Hamilton, crede ca secretul s-ar afla intr-o enzima, numita lipoprotein lipaza - LPL - sintetizata in tesuturile adipos si muscular, care transforma grasimile din sange in energie. Facand studii pe soareci de laborator, Hamilton a constatat ca la cei care stateau in picioare, substantele erau transportate in organismul lor de zece ori mai repede decat la cei care nu se miscau si stateau culcati.

In aceasta pozitie, nivelul de LPL din organismul rozatoarelor scadea drastic. Cercetatorul afirma ca acest mecanism functioneaza la fel si la om. Statul ore-n sir pe scaun incetineste metabolizarea substantelor in organism, iar arderile fiind astfel incetinite, grasimile se depun pe tesuturi si pe vasele de sange, ceea ce creste considerabil riscul producerii unui atac de cord.

Dar nu numai inima are de suferit din cauza statului pe scaun. Sufera si coloana vertebrala, de la prima, la ultima vertebra, mai ales daca pozitia este incorecta, cu spinarea indoita si capul aplecat spre ecran sau tastatura, pozitie cel mai frecvent intalnita, sufera si bazinul, care tinde sa se duca „in fata", si umerii, care „se apleaca" si, pana la urma, tot trupul.

Solutia zilei

Din fericire, nu este totul pierdut. Exista cateva trucuri foarte eficiente in lupta cu efectele periculoase ale sedentarismului de birou. De pilda, Hamilton recomanda pauzele mici si dese. Pot fi si doua pe ora, cand e bine sa ne ridicam de pe scaun, sa bem un pahar cu apa sau un suc, sa facem o vizita colegilor din biroul vecin sau sa privim pe fereastra. Trucul pauzelor mici descurajeaza depunerile excesive de grasime.

Eficient este si statul in picioare cand vorbim la telefon. Caloriile se duc mai repede, iar conversatia este mai concentrata pe subiect, decat din pozitia sezand.
Un alt truc consta in a nu scrie e-mail-uri „kilometrice". Daca redactarea unui e-mail ar dura mai mult de un sfert de ora, mai bine telefonam persoana respectiva, de preferinta, in picioare. Nu in ultimul rand, este bine sa nu stam mai mult de sase ore pe scaun.

Citeste si Jurnalul

FOTO: Hepta

Articolul continuă după reclamă
Demi Lovato marturiseste: "Am suferit o cadere nervoasa"... Animalutele de companie potrivite pentru copilul tau...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x